Проблеми со индексирање на содржината во Google

Проблеми со индексирање на содржини во Google

Имате нова страница / блог, но добива одреден сообраќај – може да имате проблеми со индексирање содржина на Google.

„Чекај – што мислиш со индексирање на оваа содржина?“ – може да прашате.

Во оваа статија (без да тврдам дека сум исцрпна) ќе се обидам да го објаснам овој проблем.

Индексирање содржина од Google

Гугл е најпосетуваниот пребарувач (пребарувач).

Многу луѓе мислат дека Гугл ги има сите податоци што се прикачени на мрежата.

Сепак, имаме мал тривијален факт – Интернетот е огромен (над милијарда страници). Што треба да се каже – десетици, стотици милијарди страници се „таму“. Промена / исчезнување / појавување.

Што прави „добриот чичко Гугл“?

Тој создава сопствен индекс (ајде да го наречеме азбука, директориум или кој било збор е погоден за нас) со пребарување на мрежата – и откако ќе види „промена“, може да ја вклучи.

Сакам да го истакнам зборот „може“.

Процесот на пребарување (индексирање) трае техничко време.

Што се пари!

Компјутерската моќ што ја има Google е огромна. Но, ова е за пребарување на светската мрежа!

И, ако креирате своја сопствена страница – и софтверот на Google се појави на вашата страница, која „не може да се чита како луѓето“, има големи шанси да ја пропушти.

А ти (како мене, како што ќе прочиташ подолу) – ќе бидеш шокиран.

Како е можно тоа ?!

Како да се забрза индексирањето на содржината од страна на Google?

Тука доаѓа таканаречената техничка оптимизација за оптимизација (што многумина се мешаат со оптимизацијата на самите страници).

Првиот број мора:

  • Откако ќе ја стартувате вашата страница (и ако ја користите платформата за управување со содржина WordPress), треба да бидете сигурни дека линковите на страниците што ги создавате изгледаат „добри“. Што мислам со тоа? Да речеме WordPress (без промена на неговите поставки) ги создава првичните врски во следниов формат / јас ќе користам кирилица за да ја направам почитана / – вашата страница.bg / 487csf. Нешто е многу технички завиткано, нели? За поголема јасност – треба да го промените начинот на кој ќе изгледа врската. Ова е направено (за WordPress) со поставување во менито Поставки – трајни врски. Оттаму, мора да се избере функцијата “Име на пошта”. Јас исто така го отстранив датумот од кој е објавена објавата. Ова е начинот на кој врската станува ваша страница.bg / проблеми-со-индексирање-на-содржината во-Google. Промената мора да се изврши пред страната да биде заситена со содржина. Бидејќи: старите врски веќе можат да се индексираат. И тогаш ситуацијата е (како што велат дуќанџиите) – „коњ влегол во реката“. Корисниците можат да ги најдат овие резултати при пребарување. И отворање на нив – добиете грешка дека страницата не постои. Секогаш проверувајте дали има такви грешки.
  • ја поврзаа вашата страница со бесплатната алатка на Google – Google Analytics. Како и со бесплатната алатка – Конзола за пребарување Google. „Така Google ќе ги добие моите податоци! – ќе рече некој. Да, тој ќе ги добие. Но, како што рече Стивен Кинг, никој не може да украде писател кој е премногу сиромашен. Поврзувајќи ја вашата страница со овие алатки – ќе можете да дијагностицирате нови проблеми со индексирање (и ќе има, верувајте ми).
  • Поврзувањето на вашата страница со Конзолата за пребарување на Google ќе ви овозможи да испратите многу важен дел – мапа на сајтот, кој е во формат на датотека .xml. Најновата верзија на WordPress автоматски генерира слична мапа на страницата. И тоа е само за читање од пребарувачите (за разлика од мапа на сајтот, што по избор можете да го додадете на вашата страница за вашите корисници). Со читање на мапата на страницата – Google може да следи какви промени се случиле.
  • Интегрален дел од мапата на страницата е специјална датотека наречена robots.txt. Ви кажува што треба да прават пребарувачите кога ќе ја пронајдат вашата страница. Дали можат да индексираат нешто. Многу е важно да проверите дали има проблем со оваа датотека. И Гугл и некои други пребарувачи (како Бинг и Јандекс) имаат алатка за тестирање на датотеката. За Google – можете да проверите тука (Мора да имате сметка на конзолата за пребарување Google).
  • во WordPress има мала поставка (само штиклирање на крлеж) што ги обесхрабрува пребарувачите да ја индексираат страницата. Сместено е во делот „Подесувања-Прочитај“ – „Не дозволувајте пребарувачите да ја индексираат оваа страница“. Во никој случај не означувајте го ова поле. Знам дека звучи глупаво, но може да прочитате безброј приказни за луѓе кои го одбиле. (Отштиклирање не може да спречи индексирање на содржината. Останува на пребарувачите. Но, глупаво е да ги забраниме – и се надевам дека ќе имате шанса да ги индексираат.)

Како да проверите дали некоја содржина е индексирана од Google?

Наједноставната опција (но не и најточна) би била пребарување на вашата страница со пребарувач.

„Без гомна, Шерлок! – ќе рече некој.

Сепак, мора да ја користите следнава команда. веб-страница: //вашаясайт.бг/

На пример: веб-страница: //pasivendohod.net/

Оваа команда може да се користи и за други пребарувачи – Yandex, Bing, Yahoo, Ask.com, Duckduckgo

Другата – поточна опција е да проверите преку алатката на Google – Конзола за пребарување Google.

Во него (ова е она што ме предизвика да ја напишам оваа статија) има можност да се направи упатување преку менито Покривање. Таму ќе видите кои страници се индексираат – и ако не, од која причина.

За грешки што спречуваат индексирање на страница (ако зборувате англиски) – можете прочитајте овде.

Јас (бидејќи не сум многу технички гуру) сакав да го нагласам следново – некои страници може да се најдат, но да не се индексираат.

Т.н. Откриено – моментално не е индексирано

За време на пишувањето на овој напис, pasivendohod.net го има следниот проблем. Поголемиот дел од објавите не се прикажани.

“Ха, очигледно во овој случај имаме слеп човек кој сака да ги води слепите!” – ќе си кажеш.

Иако сте направиле се што е можно за да се оптимизира една страница за пребарувачите, потребно е време за да се индексираат нови страници.

Колку време? Никој не може точно да ти каже – може да бидат денови, недели, месеци.

Повисоки совети би ги забрзале работите.

Но – тука сакам да кажам нешто што на прв поглед побива нешто друго што реков во други написи.

Станав „обожавател“ на природниот развој на една страница – додавајќи добра содржина.

Без вештачко создавање надворешни врски до други (надворешни страници) – можете да го прочитате моето мислење за платени врски до надворешни страници ,, паразитски оптимизација,

создавање на истечена страница ,, создавање на сателитски страници (т.н. приватна мрежа за блогови, PBN).

Но, за да се забрза индексирањето – мора да има врски!

“Одвратен тапанар! Едно кажуваш, а друго правиш!” – Некој ќе викне.

Не Не велам дека резултатите треба да се манипулираат.

Врските може да дојдат со внатрешно поврзување на страници (од една на друга страница на друга страница) – како што можете да видите што правам во овој пост.

И со умерено промовирање на страницата на социјалните мрежи.

Google е целосно свесен за промоција на содржина.

 

Конечни размислувања за проблеми со индексирање на содржини од Google

Направете што треба да направите (проверете технички како стојат работите со вашата страница) – што и да се случи.

Бидете трпеливи со индексирање. И не потпирајте се само на Google (или друг пребарувач) за сообраќај.

Пребарувачите постојано се ажурираат. Па дури и индексираната и позиционираната релативно висока содржина може да го изгуби својот ранг.

Колку што е можно повеќе канали – сообраќај од други пребарувачи, силни профили на социјални мрежи, вградена е-пошта на вашите корисници може да помогне (да ја направите понезависна).

И, ако ќе живеете со Интернет маркетинг – што е можно повеќе страници, во разни ниши.

Ова е она што сакав да го споделам.

Willе бидам среќен за вашите коментари, прашања или забелешки.

Доколку ви се допадна мисијата на pasivendohod.net – и сакате да помогнете, материјалите можете да ги споделите на социјалните мрежи или да ја лајкнете нашата страница На фејсбук.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење