Продавница Етси

Продавница Етси

Ако сте личност која сака да ги продаде вашите рачно изработени или гроздобер работи, тогаш можеби создавањето продавница Etsy е вистинската работа за вас.

Кога ќе кажам „можеби“ – подолу ќе објаснам зошто.

Јас веќе размислував за продажба преку рачно изработена Амазон ( повеќе за оваа можност – прочитајте овде )

Сега е време да кажам што мислам јас (со мојата глупава глава) за Ети

Но, што е продавницата Етси и Етси?

etsy.com е глобална страница која продава рачно изработени, како и антиквитети.

Компанијата што стои зад оваа страница е основана во 2005 година и во моментов е котирана на берзата во Newујорк (дел од НАСДАК).

Па, што прави страницата, како заработува пари?

Многу едноставно – тој е посредник (платформа, витрина, ако сакате), преку која се среќаваат купувачите и продавачите.

Веб-страницата е моментално (во целост) достапна на следниве јазици: американски англиски, британски англиски, германски, француски, италијански, шпански и холандски. https://help.etsy.com/hc/en-us/articles/115015651868-View-Etsy-in-Another- Language )

Регистрација страницата е бесплатна.

Ако сакате да се регистрирате, тогаш пред да прочитате што имам да кажам за тоа – можете да започнете овде.

Исто така, Etsy ви овозможува да промовирате производи што веќе биле поставени и да заработите провизија доколку некој купи нешто преку вашата специјална врска.

Која е најважната работа што треба да ја знам дали ќе отворам продавница?

„Економијата, будала“.

Да, треба да разберете како функционираат надоместоците на страницата.

Како што реков – страницата нема месечна претплата. Досега добро.

Ако ја креирате вашата сметка (продавница) – и не испраќате нешто, тоа е бесплатно.

Кога поставувате производ на страницата, тоа се нарекува список. Производот може да биде еден (како парче) или да биде повеќекратен – ако сте занаетчија, можете да направите еден список за еден производ што го произведувате и планирате да го продадете.

Надоместокот за создавање на список е 0,20 УСД (дваесет центи). Ако вашиот дедо (да речеме) има 20 медали од Народна Република Бугарија и одлучите да ги продадете, тоа ќе ве чини 4 долари. Списоците „траат“ одреден временски период – ако производот не е продаден, тогаш загубата е за вас. Дваесет центи се уште се наплатуваат за обновување на списокот.

Ако производот што го продавате има различни варијации (и правилно ги наведовте со создавање т.н. повеќекратна листа) и клиент купи повеќе од една варијација, сепак ќе ви се наплати 0,20 УСД. Нема надоместок за уредување на веќе објавениот список.

Многумина сега ќе ме караат: „Брат, во бизнисот треба да трошиш пари за да заработиш пари!“. Се согласувам да.

Но, замислете дека имате, на пример, правење работи од стопено стакло. И, мора да кажете 50 артикли – тоа е 10 долари. Што ако продавате ѓердани? Продадено или не продадено – надоместокот оди.

Етси многу правилно изјави дека таксата од 20 центи се зема директно во американски долари. Ако банкарската сметка што ја поврзавте со страницата е во друга валута, таа може да биде малку поскапа. За ова – однапред истражете како ќе биде најисплатливо за вас и со колку видови банкарски сметки ќе работите.

Ако креирате таканаречен приватен список (список што ќе биде достапен само за одреден купувач – кога претходно сте се согласиле да продадете нешто на некого и сакате да користите заштита на страницата) – таксата повторно е 20 центи.

Кога некој ваш производ се продава – таканаречената такса за влечење веќе интервенира тука. Тоа е 5 проценти. Овој надоместок е де факто нивна провизија за нарачката.

Ако сакате (страницата ви ја дава оваа можност) да го натерате купувачот да плати одделно за превозот – Етси зема одделно 5 проценти од таа сума.

Последниот вид на надоместок што Etsie го наплатува е за обработка на плаќањето.

Надоместоците варираат од земја до земја. Тие се процент плус додаток на фиксна сума.

За Бугарија тие се: 4 проценти од износот + 30 евро центи. Тоа е, да се продаде нешто за 100 евра – 4,30 евра е оваа такса. Комисијата за страницата ќе биде 5 евра. Вкупно 9,30 евра.

Пред некој да каже дека сум глуп, затоа што не наведов во примерот дали овие 100 евра вклучуваат превоз или не, да, знам.

Ако имаме превоз во овие сто евра, тогаш тој треба да се оданочи (самиот транспорт) со 5 процентна провизија (за која рековме дека е одвоена). Бидејќи и математиката и мојот англиски јазик се куци – ќе мора да ја проверите количината во овој случај.

Во прилог на овие надоместоци – понекогаш продажбата во Etsy се генерира од страници на трети страни (јас ви ја дадов придружната врска погоре).

Во овој случај, ако имате слична генерирана продажба – провизиите се следниве :

  • ако сте генерирале помалку од 10.000 УСД во последните 365 дена, провизијата е 15 проценти.
  • ако сте генерирале најмалку 10.000 УСД, провизијата е 12 проценти.
  • без оглед на големината на набавката (т.е. ако, на пример, продадете производ вреден 10.000 УСД), оваа провизија не треба и нема да надмине 100 УСД. Ова е максимум од реализирана набавка.

Многу е важно да се истакне дека ако валутата на вашиот список е различна од валутата на вашата сметка за плаќање (сметка за плаќање), тогаш сеуште постои провизија од 2,5 проценти.

Што значи тоа? Па – ако продадете нешто во американски долари и поставивте дека сакате да ви плаќаат само во евра, тогаш страницата ќе ви плати, но ќе задржи 2,5 проценти. Ова правило се воведува тука: https://help.etsy.com/hc/en-us/articles/360000344668-Feurs-Conversion-Frees?segment=selling

Веб-страницата ги поддржува следниве валути: https://help.etsy.com/hc/en-us/articles/360000337767?segment=selling

За Бугарите што живеат во Бугарија, мислам дека е најисплатливо да се наместат работите (да се продаваат и добиваат пари) во евра. Тој сепак ќе има минимална загуба од конверзијата на еврото во лева, но барем нема да биде толку впечатлива. Ова е мое мислење. Ве молам – оние кои сте економски пописмени, тогаш дозволете ми да коригирам ако не сум во право.

Како што можете да видите – наводно помали, такси и трошоци во Етси се акумулираат. И понекогаш – може да ги надмине оние во Амазон.

Значи, ако продавате работи за мала цена (да речете – неколку долари), тогаш имајте го ова на ум кога правите буџет.

Најнови упатства за продавници во Etsy

Постојат статии на Интернет на бугарски јазик – што се однесува до ДДВ и Etsy.

Отсекогаш го мразев законот за данок. Но, сакам да ве предупредам – проверете дали треба да се регистрирате за ДДВ.

Најлесно за мене би било да плескам врски до статии кои велат дека можете да направите делумна регистрација. Но, бидејќи не разбирам – можам да ве упатам на нешто што не е точно. Една консултација со даночен експерт е сто лева (максимум).

Во однос на директните даноци – да, вашиот приход ќе се оданочува со 10 проценти.

Дали е најисплатливо да започнете компанија (и да ги препознаете сите трошоци поврзани со вашата активност) или да се регистрирате како хонорарец – зависи од вашите намери (овде ги опишав моите впечатоци од регистрирање на лице кое сака да се занимава со хонорарна професија , и тука – најважно за даноците и осигурувањето).

Ако имате неколку стари предмети што сакате да ги продадете (по највисока можна светска цена) – не треба да се занимавате со комерцијални активности во смисла на законот.

Но, ако правите нешто што може да се смета за комерцијална активност – иако нерегистрирана, но потпаѓа под дефиницијата на трговскиот законик, тогаш консултирајте се (пред да го сторите тоа).

За оние Бугари кои продаваат во Етси и го прочитале написот – оставете го вашето мислење за тоа.

Beе бидам среќен за сите други ако ги оставите вашите прашања, коментари и забелешки.

За да помогнете на оваа страница да расте – споделувајте статии со вашето семејство и пријатели преку социјалните мрежи. Неговиот развој ќе овозможи, на пример, да се создаде, да речеме, продавница Етси, чиј месечен развој можам да го споделам со вас тука.

Ви благодарам!

 

 

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење