Продажба на слики од уметник. Како?

Продажба на слики од уметник

За жал, изразот „гладен уметник“ стана домаќинствен збор – многумина се сомневаат во продажбата на слики од уметник.

Како може уметник да ги продаде своите дела по највисока цена за извоз?

Во оваа статија, ќе ги разгледам информациите што ги научив на оваа тема низ годините.

Продажба на слики на Интернет

Ликовната уметност е повеќеслојна. Дури и будала како мене знае дека постојат различни струи и техники на извршување.

Тешко дека постои човек што може да каже – една струја / техника е повредна од сите други.

А сепак – од комерцијална гледна точка, секоја предност на уметникот доведува до неговите специфики на пазарот.

Бидејќи е една работа да се продаде маслена слика. Друго е дело што е насликано на вазна (да речеме).

За ова – со ризик да ве обвинат дека зборувате целосна глупост, тогаш пред да започнете да продавате слики на Интернет, мора да имате предвид една работа, а тоа е дека мрежата има виртуелен карактер.

Од техничка гледна точка – што би било полесно да се продаде тука?

Што има дигитален карактер или таканаречена дигитална уметност.

Дигитални уметнички страници

Постојат голем број специјализирани страници на Интернет преку кои уметниците ги продаваат своите дигитални дела.

Најпознати страници се:

https://shop.deviantart.com/

https://www.designbyhumans.com/

https://society6.com/

Сите тие дозволуваат вашите дизајни да бидат продадени во некоја форма на предмети. Некои од нив (како што е општеството6) имаат дури и амбасадорски, придружни програми преку кои можете да продавате странски дела за провизија.

Ако не ви пречи вашите слики да се прават на предмети, можете да ја прочитате оваа мојот напис за системот „Печати по барање“, преку кој клиентите однапред купуваат нешто што е направено и испратено на нивна сметка, а вие заработувате само авторски права.

И, ако сакате игри на табла и карти – прочитајте овој напис, кој е посветен на системот „Печати по барање“ во оваа област.

Ако мислите, „Дали треба да се фокусирам само преку овие страници?“ . Се разбира не.

Штом ова што го правите е во дигитална форма, можете да ја проширите „нејзината дистрибуција“. Што мислам?

Може да ги поставувате вашите дигитални дела и страници за слики заштитени со авторски права (трети лица може да ги користат за одредена сума)

Една таква страница е Шутерсток (можете да го прочитате написот што го напишав за него).

Друга опција е Adobe.

Не ме интересира дигиталната уметност. Јас работам во друга област. Што треба да направам тогаш?

Ако сликате што сакате да продадете – што да правите тогаш?

Да ги продавате преку изложби во локалната галерија? За време на празници и фестивали? На Интернет (но како)?

Еве јас сум малку тешко да дадам одговор, но еве го моето мислење на оваа тема.

Создадете своја специјализирана страница на Фејсбук (каде што можете да поставувате сè што правите). Можете да ги продадете преку пазарот на социјална мрежа.

Друга опција (што може да ја направи придружна) е поставување реклами за вашите дела на сите бесплатни класифицирани страници што ги познавате. Сепак, бидете внимателни ако овие страници имаат ограничување на објавените реклами (или е потребно плаќање).

Вашата следна задача е да ги истражите сите страници преку кои може да се продаваат слики на Интернет.

Како:

Проверете дали овие страници (на пример, Етси наплатува надомест за поставување на производ) наплатуваат такси за поставување производи и колкава е нивната провизија за нивните активности.

Даночна страна на продажбата на слики од уметник

Ако сакате да работите како занаетчиски уметник (да го сторите токму тоа), тогаш сте предмет на нашите закони за данок.

Напишав два статии – еден за регистрација како хонорарец , како и оној што смета даноци / осигурувања.

Ако изберете да започнете ваков вид активност (како хонорарец), треба да знаете неколку работи.

Како хонорарец, ќе имате право со 25 проценти од законските трошоци.

Што ќе каже ова? Од остварениот приход (што е приход минус осигурување), кој ќе биде предмет на оданочување – да речеме 10 000 лева, ќе имате право на само признаен трошок од 25 проценти. Т.е. ако користите многу скапи материјали за вашите дела, можеби нема да биде толку профитабилно за вас.

Друга работа што треба да ја знаете е дека како хонорарен преведувач нема да бидете осигурани од ризик од „Невработеност“ – ако престанете да работите нема да имате право на т.н. „размена“.

За ова – пред да започнете нешто, ве советувам да се консултирате со експерт за данок и сметководство.

Преку некои од страниците што ги набројав, секој уметник може да изгради своја сопствена онлајн продавница.

За ова – ако одлучите да продадете на овој начин, прашајте го експертот дали треба регистрирајте ја вашата продавница со НРА.

Хонорарците се ослободени од издавање потврди, но добро е да се консултирате со експерт за тоа како да ги подготвите сметководствените записи (кои од вас се бара да ги чувате иако сте индивидуа), под услов вашите клиенти да можат да ви плаќаат во најразлични начини.

Прашајте (со оглед на реализираната продажба и нивниот обем) – каква е вашата одговорност според Законот за ДДВ. Дали треба да се регистрирате?

Знам дека многумина кои ја достигнаа оваа фаза на овој напис може да бидат лути. „Зошто не велиш така? ќе си речат.

Не може човек да знае сè. Не сакам да ве доведам во заблуда – мои читатели.

Подобро е да се консултирате со личност чија професија е да ги објасни сите овие работи. Една консултација не би била повеќе од сто лева.

Конечни размислувања за продажба на слики од уметник

Не е лесно да се живее од уметноста.

Затоа, ако написот стигнал до точка каде тие успешно го прават ова, ќе ми биде драго да го слушнам вашето мислење / искуство на темата. Ако се плашите дека некој може да ви го „земе лебот“, тогаш можете да го оставите своето мислење анонимно. Или барем оставете коментар како го правите тоа законски Вашата деловна активност.

Beе биде корисно за оние кои сакаат да започнат.

Оваа тема, како и сите други на оваа страница, е отворена за секаков вид дискусија, коментари, забелешки. Верувам дека со заеднички напори сè може да се „разјасни“.

Ако ви се допадна тоа што го напишавте, можете да го споделите на социјалните мрежи. Нема подобар начин отколку да се помогне на страницата.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење