Рачно изработен накит

Рачно изработен накит

Изработката на рачно изработен накит е една од најчестите препораки на кои ќе наидеме доколку пребаруваме на Интернет за идеи за започнување бизнис од дома.

Зошто е тоа така? Во оваа статија ќе ги разгледам оние работи што мора да се земат предвид ако сака да започне таков бизнис од дома.

Материјали за рачно изработен накит

Од што ќе го направите вашиот рачно изработен накит?

Многу луѓе во Бугарија не знаат (ова не е нивна работа) дека луѓето кои се занимаваат со рударство, преработка и трансакции со благородни метали и скапоцени камења и нивните производи мора да бидат запишани во посебен регистар во Министерството за економија.

Ова е регулирано во оваа уредба.

Сосема посебен впечаток остава чл. 1, став 2, кој вели:

Рударството, преработката и трансакциите со благородни метали и скапоцени камења и производи со и од нив по професија може да извршат:
1. трговци регистрирани под Трговско право или според законот на земја-членка на Европската унија или на друга држава-членка на Договорот за Европската економска област, како и правни лица основани врз основа на нормативен акт; во предметот на активност на трговецот или во дејноста на правното лице мора да се внесе вршење на работи со скапоцени метали и скапоцени камења и производи со и од нив по занимање;
2. компании на Закон за облигациони односи и договори , кога вршат таква активност по занимање и се запишуваат во јавниот регистар на лица кои вршат активности со благородни метали и скапоцени камења и производи со нив.
Т.е. за да започне таквата активност, мора да се регистрира компанија (или според Трговскиот закон – како што се ЕТ, КД, ЕОД, ООД или една според КПД) – Вие како поединец сте исклучени од поднесување апликација, дури и ако оваа активност ја извршувате професионално.
Да, тоа е прилично изненадувачки, но факт е – барем не наоѓам можно некој да се пријави како индивидуа.
“Па, што – ќе се регистрира компанија. Тоа е неколку стотици лева.”
Да, тоа е трошок за регистрација (ако самите ги подготвиме документите). Но, самата регистрација во овој јавен регистар чини пари.
И како оперативна компанија, вие преземате одговорност за низа други барања – како што се точно сметководство, усогласеност со законодавството за даноци и социјално осигурување.
“Не можеме да го започнеме овој бизнис како самовработена личност? Или занаетчија?” – ќе прашаш.
Можете да ја видите самата буква на законот. Но, ќе бидам среќен ако некој ме поправи.
Логиката налага другите луѓе да можат да започнат ваков вид на активност.
Значи, ако правите накит со скапоцени метали и скапоцени камења – имајте на ум горенаведените информации. И консултирајте се со поискусна личност.
По разгледувањето на посебните барања, останатите остануваат.
Можете да користите други метали кои не се токсични за човечкото тело (како во обликувањето, така и кога носите накит), не предизвикувајте алергиски реакции (ако правите обетки).
Можете исто така да користите полу-скапоцени камења, пердуви, монистра.
Другата работа што ми паѓа на ум е дека ако користите материјали од растителниот или животинскиот свет – проверете го и однапред знајте што ќе користите.
Некои растенија и животни уживаат посебна заштита со закон.
Еве, на пример, е сосема реално Вести за Бугарин кој помина 18 дена во хрватски притвор поради лушпа од школка што ја зеде од плажа.
Слични новости може да се најдат и во Грција.
Значи – бидете внимателни.

Како да продавате рачно изработен накит на Интернет?

Ако сеуште сакате да заработувате за живеење од овој вид активност, тогаш како да ги продадете на Интернет.

Можете да ги користите сите бесплатни класифицирани страници за кои можете да помислите.

Плус, можете да креирате своја страница на Фејсбук.

“Тоа е јасно, капетан очигледен! Како ги продаваме во странство? Тоа е прашањето!” – willе одговориш.

Според мое мислење, ако знаете странски јазик – за да постигнете највисока можна цена, треба да користите специјализирани страници.

Една од нив е Етси. Јас сум напиша специјална статија за оваа страница, која е најголема во светот за продажба на рачно изработени предмети, постари предмети и гроздобер.

Сепак, тука мора да забележам дека тргувањето со Etsy ќе ве чини пари – за наведување / поставување / на некоја ставка се плаќа мала такса. И по успешната продажба – страницата собира провизија.

За ова – најуспешна стратегија ќе биде поставување на предмети што се хомогени (да речеме – еден ѓердан во сто парчиња од сто ѓердани во различни форми). Барем на тој начин ќе заштедите на надоместокот за котација.

Се разбира, ако предметите се уникатни и на сите им ставите голема цена – сè ќе биде во ред.

Што друго треба да знам ако продавам рачно изработен накит?

Ако произведувате нешто што сакате да го продадете – според нашиот мудар закон, вие сте трговец.

И заработениот приход мора да се декларира (и соодветно да се плати).

„Но, можам да продавам работи за 1000 лева за цела година. Дали треба да се занимавам со прогласување нешто?“

Да, ќе мора (ако сакате да бидете уредни).

Во нашето законодавство нема ограничување да се утврди кој врши континуирани трансакции.

И кој – со случајна природа.

Да речеме – ако вашата баба остави нараквици и ѓердани во поголеми количини (да речеме – 60 парчиња).

Ако успеете да ги продадете еден по еден со курир (по мала вредност – да кажете по 12 лева), сосема е можно да предизвикате „iosубопитност од последното“ преку размена на информации помеѓу курирската компанија и НРА.

Но, тоа беа работи што веќе беа користени.

Но, некој може да продаде два телефони и да заработи повеќе од вас (и „последен“).

Така е – нема јасна дефиниција и треба да бидете информирани однапред.

Во Бугарија – ова го кажав во претходните написи, понекогаш законот ја попречува деловната иницијатива.

Поради социјалната (и друга) активност на државата – колку повеќе отекува, толку повеќе се зголемува даночниот и административниот товар.

За ова – не можам да ви дадам совет како да постапите доколку сакате да започнете бизнис. Секоја активност, без разлика дали е преку компанија, дали како самовработено лице или преку трговија, има свои трошоци.

На Запад, слушнав дека има компании кои нудат таканаречена „чадорска услуга“ – преку такви компании, трети лица можат да ги пријавуваат своите активности за одредена сума.

Како се прави ова? Дали е легално? Дали има нешто слично во Бугарија?

Не можам категорично да ти одговорам.

Beе бидам среќен ако го разјасниме ова преку дискусија.

Конечни размислувања за рачно изработен накит како домашна работа

Работата, исто така, мора да донесе задоволство.

Ако мислите дека овој вид активност ќе ви донесе задоволство, не е лошо да ги процените регулаторните барања и да пробате. Ова е економија на капитал.

Се разбира – само ако можете да си го дозволите тоа.

Нема гарантирана деловна активност. За оние кои се наоѓаат во многу тешка финансиска состојба или се подготвени да / или се грижат за трети лица (како мајки, како луѓе кои се грижат за болни родители) – добро размислете.

Јас би бил среќен ако тебе ти се допадне темата. Ако е така – споделете на социјалните мрежи. Коментирајте таму или овде.

Прочитајте ги другите материјали што ги поставив на pasivendohod.net.

Ова му помага на страницата да се развива.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење