Создадете содржина околу подолги клучни зборови

Создадете содржина околу подолги клучни зборови

Во pasivendohod.net промовирам креирање веб-страница / блог како метод за заработка на пасивен приход, но дали вреди да се креира содржина околу подолги клучни зборови?

Мојот краток одговор би бил „Да“ и во оваа статија ќе се обидам да се расправам.

 

Кои се клучните зборови со долга опашка?

Подолги клучни зборови, жал за тафтологијата, се низа зборови што заинтересираните корисници ги внесуваат во пребарувачите за да најдат поконкретен одговор на нивното пребарување.

Да речеме: „адвокат за развод Пловдив“.

„Но, зарем овие специфични претреси не се спроведуваат во помал обем? Колку луѓе се разведуваат во Пловдив годишно – помалку од сто за да бараат адвокати кои практикуваат во областа на семејното право? – ќе прашаш.

Во зависност од јазикот на кој е извршено пребарувањето – понекогаш е тешко да се каже колку дури и подолг клучен збор би бил пребаруван.

Giveе дадам специфичен пример: пред извесно време имав клиент кој ми даде задача да пишувам статии на бугарски јазик за клучниот збор суши. Успеав. Јас само се обидов да ги направам написите фасцинантни и читливи. Немав цел (затоа што не разбирам) како да го оптимизирам она што е најдобро напишано за пребарувачите.

Последователно – со задоволство открив дека мојот клиент е рангиран на првата страница во Google за клучните зборови „суши“, „суши во Софија“ итн.

Колку корисници ќе ја посетат неговата страница (што е страница за ресторани) – можеби сто? Не можам да ти одговорам.

Замислете дека такво сценарио би се рекло на клучен збор на англиски: „суши“, „суши во yујорк“ “.

Таму, количините, како и материјалниот интерес, ве мачат (рангирањето би довело до бесплатен сообраќај, што ако се плати би чинело десетици, стотици илјади долари месечно).

 

Подолгите клучни зборови се иднината на SEO

Ако сè уште не сте убедени дека подолгите клучни зборови можат да доведат до голем (и многу високо насочен) сообраќај, ќе ви дадам уште еден аргумент.

Според истражувањето, пребарувањата што Гугл (како и другите машини за пребарување) ги регистрира како целосно нови, се зголемуваат секоја година.

Дали луѓето бараат работи што порано не постоеле?

Не Поради подобрувањето на пребарувачите – тие стануваат попаметни асистенти на луѓето во потрагата по сè покомплексни информации.

Giveе дадам конкретен пример за луѓе што ги следам (луѓето кои стојат зад проектот за приходи).

Кога барате нешто да напишете, секој блогер треба да се фокусира (додека не стане многу познат во својата област) околу теми за кои нема многу информации. Но, можеби има интерес од сурферите на мрежата.

Да речеме само: на англиски јазик темата „дали можам да јадам со алергија на кикирики во тајландски ресторан“ може да предизвика голем интерес.

Посети од стотици луѓе месечно.

Така, создавање содржина околу слични теми: блогот има шанса да привлече огромна публика.

Се разбира, истражувајќи на вакви теми, блогерот мора да процени дали тие се релевантни за неговата ситуација.

Колку луѓе би барале, да речеме, бугарски (или теми слични на босански, македонски, црногорски) – така што можеби нема да има тајландски ресторани на Балканот!

 

Подолгите клучни зборови имаат сличности со слични други зборови

Многу зборови семантички поврзани едни со други.

Барајќи информации (да речеме) за „автомеханичар во Пловдив“, трагач може да наиде на „автомеханичар во Пловдив“.

Не е исклучено, нели?

Создавање содржина – Можете (не знаејќи) да ја рангирате за повеќе клучни зборови.

Подобро е да имате објава што е на прво место на 50 клучни зборови, пред сè, кои се пребаруваат сто пати месечно (што значи потенцијален сообраќај од стотици корисници) отколку да имате 19-та позиција на клучен збор. Што се пребарува илјада пати на месец (и имате неколку посети годишно преку него).

 

Растот на корисниците на Интернет само ќе го продлабочи интересот за подолги клучни зборови

Стотици милиони сè уште немаат пристап до Интернет (а светската популација ќе се зголеми).

Но, корисниците на Интернет постојано растат.

За ова – оние луѓе кои имаат страници на француски, португалски, арапски, англиски, шпански може да имаат се повеќе посетители.

Затоа – дури и ако клучниот збор не изгледа многу за пребарување месечно, тоа е веројатно измамен.

Зошто?

Никој – освен пребарувачите – не знае точно колку се бара темата.

Второ, земајќи го мојот пример за недостаток на пристап до Интернет, можеби клучниот збор „како да заработите пари преку Интернет во Демократска Република Конго“ (на француски јазик) би имало десетици илјади пребарувања во иднина (поради зголемената популација во земјата ) Уште посиромашни – овие луѓе градат сообраќај што чини нешто.

Подобро отколку да немаш, нели?

„Овие луѓе немаат што да јадат, вие зборувате за Интернет“, ќе рече некој.

Рангирање на прво место за некои клучни зборови – кажете „хостинг“ и неговите деривати, тоа значи дека можете да се пензионирате. Повторувам – да се пензионира. И никогаш повеќе не работеј во животот.

Поради можните провизии што ќе ги заработите. Колку и да изгледа „сиромашен“ вашиот пазар.

Не е сигурно?

Секоја нација има своја иселеничка заедница во странство.

Да речеме само дека Пакистан има веројатно стотици илјади имигранти кои живеат во богати општества
(како што се Западна Европа, САД, Канада).

Дури и урду-страница може да заработи многу пари.

И за крај, но не и најважно: ако мислите дека јазикот на кој создавате содржина на Интернет не го зборуваат многу луѓе, тогаш секогаш постои можност да ја преведете вашата страница.

Напишав статија за преведете веб-страница на WordPress преку WPML . Прочитајте го за да дознаете како.

 

Конечни размислувања за создавање содржина околу подолги клучни зборови

Не игнорирајте подолги клучни зборови кога креирате содржина.

Тие можат да ви донесат многу сообраќај во пребарувачот – што може да ве заштити Вашиот блог од неуспех (можете да ја прочитате мојата статија на оваа тема).

Секако – при креирање содржина, дури и „понапредни“ теми, треба да се запрашате дали има интерес на корисник за нив.

И да создадам многу, но многу содржина (затоа што не може да тргне наопаку).

 

Ако ви се допадна pasivendohod.net – можете да помогнете со споделување на некои од поставените материјали на социјалните мрежи. Или ми се допаѓа мојата страница во Фејсбук .

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење