Стари акции или обврзници. Можеме ли да имаме корист од нив?

Стари акции или обврзници. Можеме ли да имаме корист од нив?

Помалку информации за стари акции или обврзници кружат на Интернет (барем на бугарски јазик). Прашањето е: дали можеме да профитираме од нив?

За старите акции или обврзници

За да не влезам во трговско и трговско право (што е комплицирано), кога пишувам за стари акции и обврзници во овој напис, мислам на оние што припаѓаат на акционерски друштва. И акциите / обврзниците постојат (се достапни) на хартија – т.е. не се во електронска форма. И тие се носители – оној што на едноставен јазик ја поседува (држи) уделот / обврзницата, тој е сопственик (знам дека оваа дефиниција е многу вулгарна, но не можам да дадам подобро).

За другите видови акции / обврзници – дематеријализирани и регистрирани, тие се регулираат на сосема поинаков начин.

Со промените што се запишани во нашите акции на носител на трговското право испаднат.

За ова – информацијата (што е прилично curубопитна), која ќе биде презентирана, може да се однесува на законите на другите земји во кои овие удели постојат.

Но, што ме поттикна да ја напишам оваа статија?

Филм што го гледав неодамна (и чие име не можам да го запомнам). Во него – главниот јунак живееше со децении со своите родители во бункер во кој тие се заклучени од кубанската ракетна криза (и нуклеарната конфронтација меѓу САД и Советскиот сојуз). Во еден момент, херој излегува од бункерот и се среќава со новиот свет. По серија авантури (од кои едната е продажба на безбол картички што ги поседува и имаат голема вредност), тој повторно се обединува со жената во која се в loveубува. И на крајот од филмот, излегува дека тој е зачудувачки богат, бидејќи во неговиот бункер неговото семејство има удели во компании како што се Кока-Кола, Ксерокс итн., Сите акции на носители, на хартија.

Филмот беше забавен. Но, крајот (бидејќи сум алчна личност) ме импресионираше.

Си реков – може ли некој да се збогати ако најде такви залихи?

И јас ископав. И се покажа дека може – но само во многу одредени околности.

За старите акции / обврзници и Бугарија

Поради турбулентната историја на светот, сè уште има многу акции / обврзници на носители кои немаат никаква вредност.

Да ги земеме Првата и Втората светска војна. Или граѓанската војна во Русија и создавањето на СССР.

Голем број влади (вклучително и Бугарија низ годините) издадоа обврзници кои во моментов не чинат ништо.

За ова, кога ќе најдете акции / обврзница треба направи многу внимателна студија.

Треба да имате предвид (барем ова е мое гледиште) дека е помала веројатноста да најдете акции / обврзници во Бугарија кои имаат финансиска вредност отколку во другите земји. Имавме мала емигрантска заедница, па дури и по Ослободувањето локалното население (најмногу) ги вложуваше своите пари во локални компании – задруги и акционерски друштва со различни предмети на активност, кои по наметнувањето на социјализмот во 1944 година. се национализираа.

Сите акции и обврзници што можете да ги видите на Интернет од овој период во бесплатни реклами немаат финансиска вредност.

Ако сè уште гледате акции / обврзници кои се „почудни“, тогаш треба да ги истражите.

Како да истражувате стари акции / обврзници?

Ако најдете оглас дека се продава акции / обврзници, најдобро е да ја поставите нејзината слика (доколку е поставена) преку пребарување слики на Google (функција за пребарување слики на Google). Најверојатно ќе најдете соодветни резултати.

Или внесете го името на акцијата / обврзницата во пребарувачот.

Повторно, можете да најдете информации за тоа дали други слични се на продажба (и по која цена).

Оние што се продаваат во Бугарија можат лесно да се најдат на eBay, а цените таму се уште пониски.

Друга работа што треба да се побара е дали акциите / обврзницата се обележани на кој било начин. Со влажен печат со ознака „откажан“.

Друг метод што се користи е да се удри хартијата со удар.

Трет метод што исто така се користи е да се напише зборот „Празнина“.

Дури и ако акциите / обврзницата немаат такви работи, сепак може да немаат вредност. Последниот збор е со компанијата што го издаде.

Ако барате информации на англиски јазик, можете да ја користите следната страница: http://www.oldstocks.com/worth.htm

Има многу информации, како што се литература и корисни врски што можете да ги користите.

Проценка (барање информации) за акции / обврзници може да биде доста скапа како вид на услуга. Како што реков – во повеќето случаи не вреди.

Ако знаете странски јазик многу добро и имате многу слободно време – тогаш размислете за оваа можност. Истражете го минатото на компаниите и нивните платени акции / обврзници.

Па, ако старите акции / обврзници немаат финансиска вредност, тогаш што може да се добие од нив?

Некои акции / обврзници имаат колекционерска вредност – поради начинот на формирање.

Како се одредува нивната цена?

Земајќи предвид неколку фактори: од кого е издадена акцијата / обврзницата? Каква е нејзината состојба? Колку ги има?

Да речеме: првите акции на Плејбој се прилично скапи (бидејќи на нив има слика на гола жена). Ако се пробиени / обележани / пожолтени од годините, тогаш цената паѓа.

Компаниите (или земјите) имаат издадено акции / обврзници во стотици, илјадници емисии. Да наидете на акција која е од 1910 година (да речеме) не значи дека е скапа.

Може да се продаде за неколку долари.

Истото важи и за потеклото на обезбедувањето. Во која земја е издадено?

Според мене – треба да се бараат повеќе оние што се на големи, светски јазици. Ти би требало.

Конечни размислувања за стари акции / обврзници и начини да се профитира од нив

Ова е тема која, како што реков, ме привлече со својата егзотика. Тешко дека ќе најдете цело богатство во нечиј плафон.

Наместо тоа, собирањето стари акции / обврзници е хоби што може да ве збогати како личност. Willе стекнете вештини како што се аналитичност, точност, трпеливост.

Во сиромашната реалност на Бугарија е малку тешко да се направи ваков вид трговија како ваш начин на егзистенција (само тука ќе биде малку тешко да се „добие стока“, под услов „добрата“ да бидат поевтини во другите земји).

„Па, Ротшилд започна и трговија со стари монети“, ќе речете.

Тоа е точно. Beе бидам среќен ако темата ја прочитаат Бугари кои се специјализирани за овој дел од нумизматиката.

Кое е вашето мислење за темата?

Ако ви се допадна напишаното – тогаш споделете го на социјалните мрежи. И прочитајте ги другите статии на страницата каде разгледувам различни начини да заработите пари.

 

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење