Тргување со парички или банкноти – идеја за домашен бизнис

Тргување со парички или банкноти - идеја за домашен бизнис

Трговијата со монети или банкноти е составен дел од нумизматиката.

Основачот на династијата Ротшилд – Маер Ротшилд започна во оваа област (некои велат – да се доближи до локалниот владетел, кој беше колекционер).

Дали е можно да се профитира од ова? И како (преку начините на Интернет)?

Малку законска рамка за трговија со монети или банкноти

Ако отвориме која било страница за бесплатни реклами, ќе видиме многу реклами за продажба на одредени банкноти или монети (од различно потекло).

Се чини дека трговијата (особено онаа со банкнотите) е целосно без проблеми (од правна гледна точка).

До кој степен е тоа така – ајде да дознаеме преку дискусија.

Зошто?

Некои монети се коваат во злато, сребро и платина.

Секој што има намера да тргува со вакви монети, не е лошо да се запознае Уредба за условите за запишување во регистарот и за условите за дејноста на лицата што вршат дејност за вадење, преработка и трансакција со благородни метали и скапоцени камења и производи со и од нив занимање, врз основа на уметност 13, став. 3 од Законот за валути.

И јас го прочитав неможам да кажам категорично: треба личност регистриран во јавниот регистар од страна на Министерството за економија ако сака да продаде монети од благородни метали?

Самата регистрација е скапа (доколку е потребно) – државната такса е 200 лева и се одвива полека (14 дена).

Секако – кога зборуваме за трговија со монети и банкноти, мислам на оние што не се антиквитети. За нив, мора да се почитуваат правилата на Законот за културно наследство.

И на крај, како законска рамка што треба да се знае, транспортот со курир на монети / банкноти.

Ако користите услуги на Бугарска пошта – треба да знаете дека тоа е направено со артикли со декларирана вредност и земјата за која испраќате (за меѓународни производи) може да ги прифати. (повеќе можете да прочитате овде).

За други приватни поштенски оператори – претпоставувам дека правилата се исти.

За трговија со монети или банкноти – како да се добијат монети или банкноти што не биле пуштени во оптек (тие се подобро зачувани).

Набавката на монети или банкноти што не биле во оптек (и се зачувани) се врши преку органот надлежен за нивно издавање.

На пример, во Бугарија тоа е Бугарската народна банка.

За да видите кои банкноти / монети може да се купат (и како) – само пребарајте на веб-страницата на институцијата.

За BNB влегувате дел „Банкноти и монети“.

И можете да го најдете делот „Брза врска“ (долу десно) – тие имаат pdf-ки, во кој пишува кои монети / банкноти може да се купат од каса на БНБ (достапни) и по која цена.

И кога одите во Софија, на адресата на банката – ќе можете да подигнете оригинални монети / банкноти кои се со највисок квалитет (не биле во оптек).

Овој принцип може да се примени на сите земји во светот.

На пример:

Ја отворате страницата Википедија за сите постојни земји.

Откривате дека постои автономна територија на Питкерн (ова е остров во Тихиот океан).

И по мало истражување, наоѓате информации на Интернет за монетите што ги издава овој остров: http://www.government.pn/shop/PitcairnCoins.php

И дали може да се купат. Истото може да се примени на скоро секоја земја.

Што друго треба да знаеме за монети / банкноти

Постои термин за кованица и издавање на банкноти наречен „сеињориџ“.

Ова е, во пракса, вредноста што ја чини една земја да издаде банкнота / монета.

Во некои случаи, државата и чини повеќе да издаде банкнота / монета отколку нејзината номинална вредност (од производни причини). Секако, ако ги погледнете монетите што ги нуди БНБ, ќе забележите дека монетите издадени за посебна пригода (комеморативни монети) чинат повеќе од скапоцениот метал инвестиран во нив.

Истото важи и за другите земји кои издаваат монети (но ако најдете монети чија цена е помалку од метал, не ги купувајте. Earnе заработите повеќе ако ја продадете својата приказна на Холивуд, хехе).

Сепак, некои земји инвестираа благородни метали во своите монети, кои беа пуштени во оптек.

Таква земја се, на пример, САД. Дури и денес, некои американски центи во оптек чинат многу повеќе од нивната номинална вредност заради среброто инвестирано во нив.

Затоа многумина во Соединетите Држави бараат и копаат по центи за да ги раздвојат оние што имаат содржина на сребро.

Некои дури купуваат големи ролни од банки (банките имаат малопродажни услуги како услуга) за да бараат такви центи.

Некои дури го поставуваат ова на YouTube како содржина – преку овој линк можете да гледате слични видеа.

( Можете да прочитате повеќе за YouTube во оваа моја статија )

За ова, во САД штетата на монетите (што треба да се стопи) е кривично дело (затоа што државата вложила во нивно производство).

Последни размислувања за трговијата со монети или банкноти

Иако методот за кој ви реков добива оригинални монети / банкноти – може да биде потребно време да се продадат.

За да знаете што има на продажба, а што не – треба да водите сметка за големите страници како eBay (преку одликата „завршени набавки“).

Како и секоја трговија, и оваа носи ризици. Главната работа е да купите монети / банкноти што нема да можете да ги продадете, т.е. ова е деловна активност.

За да го минимизирате ризикот – можете да работите со партнер или да се согласите да продавате странски монети / банкноти со пратка (да продадете нешто странско за премија).

Без оглед кој метод и да изберете, ќе треба да прочитате специјализирана литература за да можете да разликувате една паричка од друга.

Како и купување работи за чување монети / банкноти како врзива, специјални џебови и сл.

Други корисни во оваа индустрија се хемиски реагенси (за одредување злато, сребро и платина), како и чувствителни електронски ваги (за одредување тежина; многу монети можат многу лесно да се идентификуваат како фалсификувани или не со мерење на нивната тежина), како и електронски дебеломери, микрометри и компаси (за мерење на големината на монетите).

Beе бидам среќен ако во темата се вклучат Бугари кои се занимаваат со нумизматика.

Ако сте во многу тешка финансиска состојба (поради болест, на пример) – не мислам дека ова е вистинската деловна активност за вас (со оглед на ризиците).

Се разбира, секогаш можете да започнете мали. И да имаат други извори на приход.

Темата останува отворена за дискусија.

Написот можете слободно да го споделите на социјалните мрежи. Или прочитајте ги другите материјали што ги напишав на pasivendohod.net.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење