Финансирање на народот. Што е финансирање на средства и како можеме да ги финансираме нашите проекти преку тоа?

финансирање на толпа

Ако наидовте на терминот „финансирање на толпа“, тогаш во оваа статија ќе се обидам да го објаснам, давајќи неколку практични совети за тоа како да ги финансираме нашите проекти преку него.

Што е финансирање на толпа?

Crowdfunding е веќе добро воспоставена практика за финансирање на разни проекти преку собирање средства од голем број луѓе – најчесто преку Интернет.

Обично проектите (кои можат да бидат во различни области од животот) се рани и им требаат повеќе ресурси за да можат да ја „видат светлината на денот“.

Концептот на групно финансирање има различни економски димензии.

За да не го повторувате она што можете да го прочитате Википедија, морам да кажам што мислам.

Според мое мислење, групното финансирање може да се спореди со купување нешто што е во „зелена“ фаза.

На страницата на Википедија се вели дека заемите за P2P ( Напис за овој тип на пасивно генерирање приходи може да прочитате овде ) е вид на финансирање на толпи. Ако тоа го кажаа попаметни луѓе од мене, нема да се расправам.

За оние кои имаат менталитет на татко ми – замислете дека за реализација на проект ви требаат 100 000 лева. Па, вие само треба да добиете доволно луѓе за да го поддржат.

Не! Crowdfunding не е организирана форма на питачење. Обично, за возврат на нивното учество, луѓето добиваат копија од, да речеме, она што ќе го поддржат. Иако сум видел многу проекти каде што луѓето што даваат неколку долари добиваат „благодарам“.

Како можеме да бидеме сигурни дека нашите пари одат за нешто што треба да оди?

Можеби ова е Ахиловата пета на овој вид концепт. Постојат многу случаи во кои (од објективни или субјективни причини) проектот никогаш не ја гледа светлината на денот.

Дали е ова измама? Од морална гледна точка – ако е направено намерно, според мое мислење – да.

Сум видел проекти – велат видеоигри, поткрепени со стотици илјади долари и тие игри никогаш не беа развиени. И оние што ги собраа парите – поставија стотици илјади долари плата (од парите што беа собрани). На Запад, вообичаените плати на високо квалификувани специјалисти обично се во овој редослед. Дали има лага во овој случај?

Ако одлучите да поддржите проект (и држете се до она што го дадовте) – прочитајте ги општите услови. Но, дури и ако сè е во ред – ништо не е загарантирано. И, ако е погрешно – запомнете дека зборовите на измамници – без оглед дали се на глас или во писмена форма – не чинат ништо.

Кои се најпопуларните платформи за групно финансирање?

Според Википедија (и здравиот разум), постојат стотици платформи за крауд-финансирање.

Најважните за споменување се:

 1. Кикстартер.
 2. Индиегого.
 3. Патреон.
 4. GoFundMe.
 5. Измешан.
 6. Сподели уметник
 7. Моќна причина
 8. Во вид.
 9. Crowdfunder.
 10. Дај
 11. Добротворни
 12. Клуб за позајмување.
 13. AngelList.
 14. Улуле
 15. Круг за финансирање.
 16. Семе и искра.
 17. Цр owdcube.
 18. GoGetFunding.
 19. Финансиски.
 20. Кива.

Ако ме прашате – добро, како се прават овие страници, преку кои се одвива финансирање на толпа?

Па, тие (не проверив за секого), во најголем дел наплатуваат надомест за нивното медијација.

На пример, Kickstarter собира една по големина 5 проценти од износот на проект кој е успешно финансиран.

Ако речеш – бреј, морам да направам проект за финансирање толпа за да имплементирам платформа за финансирање на средства.

Што гледате – има многу добро воспоставени платформи со огромен сообраќај.

Како можеме да извлечеме корист од финансирањето на толпата?

Ако имате идеја што сакате да ја реализирате – тогаш финансирањето на народот не е лоша идеја.

Сепак, повеќето од проектите што ги видов се од независни уметници, пронаоѓачи, дизајнери.

Сите успешни проекти (кои ги собраа сите потребни средства) се презентираат многу професионално пред публиката.

Еве еден бугарски проект – https://www.kickstarter.com/projects/battalia/battalia-the-creation/description.

Изгледот на нивниот проспект (каков е нивниот проект) е повеќе од добар.

Ако очекувате да попрскате текст – pls, дајте пари тука за нешто, мислам дека нема да бидете успешни.

Собирањето средства е толку специфично што има луѓе кои се специјализирани за создавање брошури за кампањи за финансирање толпа, како и за нивна промоција, а последното е исто така од особено значење.

Многу од проектите кои биле успешни, добиле поддршка од мрежни заедници во кои луѓето ги знаат своите „аголни заби“. Ако сте „новодојденец“ – ќе ви биде малку тешко да ја стекнете нивната доверба.

Дури и ако го направите тоа, не сите работи се направени за профит. Повеќето проекти што се реализираат навистина се создадени од луѓе кои се грижат за идејата што сакаат да ја видат реализирана.

Конечни мисли

Јас не поддржав или создадов проект што беше предмет на финансирање на толпа. За ова – овој пат ќе ми биде малку тешко да одговорам на прашања, ако има такви на темата.

За ова – би бил среќен ако некој што има вистинско искуство – да се вклучи.

Иако ова е тема што доби многу информации со текот на годините, јас би бил среќен ако некој го прочита за прв пат преку мене.

Веќе има поставено многу статии на оваа страница, преку кои едно лице може да оствари сон – било да е тоа објавување книга, игра на табла, итн. Проверете ги.

И кој знае – можете да го остварите овој ваш сон комбинирајќи го со финансирање на толпа.

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење