Фриленсирањето како форма на вработување. Веб-страница за работа

Фриленсирањето како форма на вработување

Барате работа цело време.

Така би решил да работам како хонорарец.

Ајде да размислиме – на човекот му треба нешто да направи. Друга работа треба да му помогне.

Како некој може да најде работа преку Интернет – со свртување кон специјализирани страници кои дејствуваат како посредник – запознајте ги овие луѓе.

Една од најголемите страници што работат во оваа област е Апликација

Таа е една од најголемите глобални платформи.

Мислам дека страницата има регистрирано неколку милиони сметки.

Дали има други страници што работат на ист модел? Секако дека има.

Веќе разгледав страници за работа – Truelancer, како и Fiverr.

Постојат и други за кои исто така планирам да пишувам статии.

Природа на Upwork

Upwork е една од најпрофесионалните страници на Интернет.

Тој е толку професионален што веќе има многу тврдења на Интернет дека неговото регистрирање како хонорарец е многу тешко – страницата ги отфрла апликациите. Пазарот беше толку заситен.

Не можам ниту да го потврдам, ниту да го негирам ова тврдење.

Јас се регистрирав пред околу три години. Тогаш само требаше да се најави – и да започне да се регистрира.

За ова – ќе бидам заинтересиран да слушнам мислења од луѓе кои допрва ќе се регистрираат.

За оние кои планираат да создадат сметка како работодавач – добро, барем тука сум сигурен дека нема да има проблеми.

Затоа што како да одржувате страница што нема реклами – преку такси.

И Боже мој – во Upwork тие се доста.

Веб-страницата има бесплатна месечна претплата. Но, има и платени.

Според мене, бесплатниот е бескорисен. Зошто?

Бидејќи за да аплицирате за какво било работно место во Upwork (било да е тоа проект што се прави еднаш или проект што „трае“ за одреден временски период) мора да ги користите т.н. „Конекти“, што поради мојот лош англиски јазик јас ќе повика поени.

За секој проект – во зависност од тоа колку чини, апликацијата ќе чини помеѓу една и шест поени. Една точка чини 15 американски центи. Стандардниот план за претплата е 14,99 УСД. Со него добивате 70 поени.

Кога работодавачот директно ве поканува на неговиот проект – во овој случај тоа не чини поени. Но, мислам дека ваквите случаи се веќе ретки.

Во прилог на планот за претплата – Upwork зема провизија од средствата што сите ги заработуваат.

Комисијата се заснова на она што досега сите го заработија преку страницата. И процентите, како што можете да видите, се доста високи.

  • 0-500 УСД: 20%
  • 500,01 $ – 10 000 $: 10%
  • 10,000.01 УСД или повеќе: 5%

Да речеме дека се регистриравте и тие ве одобруваат. Вие се борите за проект кој чини 600 американски долари. Во тој случај, провизијата ќе биде: 20% до 500 $ плус 10% до 600 $. Конечниот износ што ќе го добиете е 490 американски долари. Секако, откако ќе заработите над 500 УСД – отсега ќе плаќате само 10 проценти провизија.

Овде се објаснети на англиски такси: https://support.upwork.com/hc/en-us/articles/211062538-Freelancer-Service-Face

Покрај овие брокерски такси, има и такси кога вадите пари од страницата на вашата банкарска сметка. Надоместоците се објаснети тука: https://support.upwork.com/hc/en-us/articles/211060578-Direct-to-Local-Bank-Fees-and-Timing-

Мислам дека излегува дека надоместокот е 0,99 УСД ако парите одат директно на банкарска сметка. Веб-страницата истакна дека ова е неговиот хонорар. Ако вашата банка наметне свои такси за влезната валута – тие сè уште се на ваш трошок.

Во прилог на банкарска сметка, парите можат да се повлечат на Paypal и Payoneer (за оваа страница за плаќање можете да прочитате овде).

Сè уште може да има такси. Можете да прочитате за нив тука

Како и тука

Каква работа можеме да најдеме преку страницата?

Скоро сè што можете да направите на компјутер може да се обезбеди како услуга.

Програмирање, пишување, производство на видео / аудио, превод, итн.

Веб-страницата има пребарувач кој открива два вида на проекти: оние што се направени еднаш и оние што траат со текот на времето.

Да речеме дека најдовте работа во областа на сметководството. Како да докажете дека сте работеле?

По склучувањето договор по интервјуто, мора да преземете специјална програма. Ова е апликација за следење на времето Upwork – https://support.upwork.com/hc/en-us/articles/211064088-Instal-the-Desktop-App.

Заштедува време кога работите – програмата одзема неколку минути од вашата фотографија на вашиот работен екран. Забелешки, исто така, може да се направат. Исто така, постои опција за разговор со работодавецот.

За одреден временски период се собираат работните часови. А работодавецот ти плаќа (според она што си го договорил).

Добрите и лошите страни на платформата

Веб-страницата е наменета за професионалци.

Не мислам дека луѓето што имаат основно ниво на англиски јазик можат да се справат со тоа.

Не дека сите реклами што се објавени на страницата се на англиски јазик. Постојат и такви на руски, германски, француски, шпански јазик итн.

Но, поставувањето сметка по регистрацијата може да биде доста комплицирано ако сакате да бидете условени.

На пример, страницата ви овозможува да полагате тестови во одредени области. И клиентите можат да видат дека сте ги поминале овие тестови.

Откако ќе се регистрирате, мора да ја потврдите и вашата сметка – ова се прави со лични документи и видео повик со член на тимот за поддршка на страницата.

Исто така, треба да поставите како ќе бидете платени. Може да има работи што треба да се пополнат со кои се утврдува дека не сте даночен обврзник, која не е со седиште во САД.

Може и да се прилагоди ДДВ

И тука доаѓа една од вашите обврски – ако барем надминете одреден промет, тогаш мора да се регистрирате за ДДВ.

Бугарското даночно законодавство признава и други случаи во кои мора да се изврши регистрација на ДДВ – ова е кога некое лице обезбедува или добива консултантски, рекламни, стручни, инженерски и други услуги. Повеќе може да прочитате тука: https://www.nap.bg/page?id=611

Моето мислење е пред да започнете бизнис – консултирајте се со специјалист. Можете да заштедите многу главоболки.

Знам дека многумина би рекле: “Брат, зошто да се вклучиш во такви глупости? Одам да работам, и тоа е тоа”. Твој избор.

Друг минус што го спомнав – ова се хонорарите. Со Upwork, мора да потрошите малку за да заработите пари.

Затоа многумина – откако се регистрираа, обидете се да им кажете на своите клиенти да работат надвор од страницата.

За да го направите ова – и да не ги кршите правилата на страницата, се плаќа посебна такса. За неа: може да се прочита тука .

Надоместокот се пресметува на многу сложен начин. Мислам дека завршува прескапо.

Што би се случило доколку таквата такса не се плати? Во најмала рака, тие можат да ја блокираат вашата сметка. Не знам дали може да се стори нешто посериозно. Во теорија – да, претпоставувам дека страницата може да ве тужи за казни.

Покрај тоа, ќе мора да платите за секоја апликација. На ваш сопствен ризик.

Која е предноста на оваа страница тогаш?

Ако играте според правилата и навистина можете да го направите она за што барате работа.

Огромни средства можат да се соберат преку Upwork.

Секој што работи на страницата може да се следи помалку или повеќе колку заработил. Сум видел и Бугари кои работеле повеќе четвртина милион долари.

Сосема е можно да се заработи просечна плата за бугарската провинција со 40 часа месечно.

Да речеме дека наплатувате 15 долари на час (15 долари по хонорари). 40 х 15 = 600 американски долари.

И страницата, иако има конкуренција во неа – секогаш има проекти од најразличен вид.

Ако ви се допаѓа тоа што го правите. Буквално нема да се чувствувате како да работите.

Конечни мисли

Веб-страницата има свои добрите и лошите страни.

На крајот – преку него можете да стекнете многу искуство.

Темата е толку голема – како да конкурирам за проекти, како да креирам профил, што мислам дека ќе го развијам во следната статија.

Затоа ќе го ценам секој коментар на кој ќе ги поставите вашите прашања – па затоа ќе знам на што ќе се фокусирам.

Ако сакате да се дружите со други луѓе – преку страницата можете да започнете бизнис како агенција.

За оваа можност – да се здружам, како да го направам тоа целосно легално, како да ја користам страницата – исто така размислувам да направам посебна статија.

 

 

 

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење