Што да не пишувате на вашиот блог / страница

Што да не пишувате на вашиот блог / страница

„Што да не пишувам на вашиот блог“ е тема што гледам дека ја игнорираат на Интернет.

За ова – водејќи се од моето познавање на бугарското право, како и од етичките сфаќања, решив да го напишам она што никогаш не треба да го објавувате на мрежата.

Не треба да пишувате клевети и навреди на вашиот блог / страница

За жал, поедноставувањето кое го одгледуваат голем број медиуми доведе до тажен факт дека многу Бугари сметаат дека е сосема нормално да клевети или да навредува други.

Драги пријатели, ова е кривично дело!

“Ха, кој ќе суди некој што напишал за него на Интернет, брат. Гледаш многу филмови!” – Некој ќе одговори.

Продолжи да читаш Дел VII од Кривичниот законик – клеветата и навредата е кривично дело што се гони со поднесување тужба.

Откако е напишано – вашата објава може да остане засекогаш на мрежата (да речеме дека ќе ја отстраните подоцна).

Во Бугарија има десетици илјади луѓе кои практикуваат право.

Како и во филмот „Голема риба“, во кој има мал град во кој сите се адвокати – така жртвата може лесно да најде правна помош.

Пред сè, може да бидете осудени да платите за болката и страдањето што ги трпите.

За ова – воздржете се од навреди или клевети преку објавите на вашата страница или блог

 

Вие не треба да промовирате омраза на вашата страница или блог

Омразата е една од најлошите човечки квалитети.

Затоа нашиот законодавец одлучи да ја инкриминира во член 162 и член 164, како и член 419а од Кривичниот законик.

Во никој случај вашите објави не смеат да содржат нешто што може да се смета за говор на омраза (на никого); како проповедање на антидемократски идеи.

Освен што е кривично дело, оваа постапка е целосно бесмислена.

Willе ви биде забрането да користите повеќето услуги на мрежата и нема да можете да заработите ниту денар.

Изолиран – ова е единственото место за токсична омраза.

 

Не смеете да ширите лаги и / или манипулации

Следејќи ги горенаведените принципи – не треба да заборавите дека сте морално одговорни пред читателите и за материјалите, изворите што (законски) ги користите.

За секој користен факт – обидете се да го цитирате вашиот извор.

Нека вашите посетители бидат ваш строг, но точен арбитер.

Секогаш прашувајте за повратни информации во вашите објави.

Не ги имитирајте другите во своите објави

Секој мора да застане на своите зборови.

Во некои случаи – ако многу се плашите да објавите нешто точно, но се плашите за себе или за своите најблиски, можете да користите псевдоним. Можете да ја прочитате мојата статија за пишување под псевдоним или под вистинско име.

Ова е прифатливо однесување.

Но, никогаш не можам да сметам дека е прифатливо некој да објавува користејќи туѓо име.

Ова е многу низок, кукавички чин.

Не објавувајте информации на вашата страница или блог што може да се сметаат за доверливи

Тие работат во Бугарија Закон за заштита на трговијата , како и Кривичниот законик (особено членот 145).

Тие ги штитат информациите доверени во некои случаи.

За ова – пред да објавите нешто, тогаш размислете дали оваа информација не е доверлива (во смисла на овие закони).

Бидејќи, ако е така – неговото објавување може да доведе до низа непријатни последици за оној што несовесно го споделил.

Дури и ако информациите што ги споделувате не спаѓаат во значењето на законите, размислете уште еднаш – имате морална обврска кон оние кои ви веруваа. Ова не можете лесно да го игнорирате.

 

Конечни размислувања за тоа што да не пишувате на вашата страница или блог

Креирање содржина за веб-страница или блог може да биде една од најинспиративните работи што може да ги направи.

И тука, како што можете да видите – мора да се следат одредени правила.

Мрежата е да ги поврзува луѓето (преку добро).

Сè друго – е криминално или неморално.

 

Ако ви се допадна pasivendohod.net – можете да помогнете со споделување на некои од поставените материјали на социјалните мрежи. Или ми се допаѓа мојата страница во Фејсбук .

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење