Што е тоа купување медиуми и како заработувате од тоа?

Што е тоа купување медиуми и како заработувате од тоа?

Во оваа статија, ќе разгледам тема што за жал често се занемарува: „што купуваат медиумите и како да профитираат од тоа“.

Значи, без многу одложување, да започнеме.

Што е тоа купување медиуми?

Медиумското планирање (кое исто така ќе го сретнете како набавка на медиум) е процес преку кој рекламодателите преговараат (купуваат) простор за рекламирање (рекламирање) во даден медиум (без разлика дали се традиционални или преку Интернет).

Со други зборови, преку внимателно истражување, искусни маркетери (или специјалисти по психологија на потрошувачи и психологија на рекламирање) прават разумна претпоставка дека купеното рекламирање насочено кон одреден потрошувач ќе донесе приход преку промовирање на понуда.

Што се промовира преку медиумско купување?

Кога промоцијата се спроведува преку Интернет – целта може да биде постигнување на еден или повеќе методи за заработка, како на пример (на врските може да најдете статии за овие методи):

  • здружени маркетинг – се промовира производ или услуга на потрошувачот, и доколку тој / таа го купи во одреден период откако ќе кликне на огласот – тогаш промоторот (придружен орган) ќе добие провизија;
  • упатување маркетинг – да препорача употреба на добра или услуга. Ако корисникот го купи – упатувачот ќе добие провизија. Во референтниот маркетинг, обете страни често добиваат некаква корист – да речеме, купувачот добива попуст или одреден временски период во кој ќе ја користи услугата бесплатно. Или обете страни добиваат паричен стимул (бонус).
  • ЦПА маркетинг – се промовира понуда во која само корисникот треба да внесе некои податоци (за неговата е-пошта, поштенски код, податоци за кредитна / дебитна картичка итн.), за да изврши дејствие со цел да генерира провизија. Тој / таа не треба да купува ништо.
  • ППИ маркетинг – ако корисник инсталира софтвер (како апликација), промоторот добива провизија за тоа.
  • ППД маркетинг – ако корисник презема софтвер (како апликација), промоторот добива провизија за тоа.
  • оловна генерација – генерирање потенцијални клиенти. Заинтересираните клиенти можат да ги остават своите податоци за контакт. Многу компании плаќаат за такви податоци – затоа што потоа можат да дадат комерцијални понуди на такви клиенти (што треба да ја олесни продажбата).

Каде може да се случи купување на медиуми?

Скоро сите медиуми имаат оддели за рекламирање со кои може да се преговара за вредноста на рекламирањето.

Ако зборуваме за Интернет, малку е тешко да се опфатат сите можни начини да се направи медиумска набавка.

Можете да користите посредничка платформа – досега имам напишано само индивидуални статии за платформата за купување рекламирање на банери, Buyandsellads, платформата за рекламирање Езоик ,, рекламната платформа „Пропелерадс“ ,, платформата за скратување на врската Adfly .

 

Како можете да купите од медиумско купување?

Принципот на профит е едноставен – ако купениот медиум генерира поголема продажба отколку што се плаќа за рекламирање, тогаш искусниот специјалист за набавка на медиуми може да оствари сериозен профит.

„Колку сериозно? – ќе прашаш.

Хоризонтот е буквална граница.

“Глупости. Ако тоа е трикот, зошто некој би продавал рекламен простор и наместо тоа да промовира работи што им се наоѓаат во нишата?” – counterе ми се спротивставиш.

Затоа сакав да го истакнам зборот искусниот специјалист.

Гледате, на процесот на купување медиуми секогаш му претходи процес на планирање на медиумите.

Каде и како ќе се пласира понуда е уметност.

Што вклучува последователна анализа на тестот.

Толку многу сопственици на страници претпочитаат сигурни пари што нивната страница ќе ги генерира од рекламирање отколку да ги нема – и самите се обидуваат да промовираат производ или услуга.

 

Конечни размислувања за купување медиуми и како да профитирате од тоа?

Ако имате пари што сте подготвени да ги ризикувате, тогаш купувањето медиуми не е лош деловен модел.

Но запомнете дека ризикот целосно ќе го сносите вие.

Лично до мене – да имав средства, не би ги вложувал на овој начин. Премногу е ризично – затоа што е предоцна да совладам друг занает.

А, купувањето медиуми е такво, верувајте ми.

Ако беше толку лесно да се добие готов банер (да речеме) од страницата на платформата што решивме да ја промовираме – и да ја поставиме на трета страница, очекувајќи само да собереме продажба, тогаш не сме во право.

На Интернет се води војна над умовите и средствата на потрошувачите. Тие не ги трошат своите пари само доброволно.

За да го направат ова, искусните маркетери користат цела група техники – од специјална структурирана содржина до инка за маркетинг (можете да ја прочитате мојата статија за страницата за градење маркетинг инки и целни страници) за да ги „фатите“ корисниците.

Сепак, тоа беше направено правилно – многу сериозни пари може да се заработат преку набавки во медиуми. Пари за да им се овозможи на сите да имаат живот на грофот од Монте Кристо (ако можам да го користам овој аналог).

 

Ако ви се допадна pasivendohod.net – тоа може да помогне со споделување на поставени материјали на социјалните мрежи. Или ми се допаѓа мојата страница во Фејсбук.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење