Што е YMYL при креирање содржина

што е YMYL при креирање содржина

Јас сум „поборник“ за креирање веб-страници како метод за привлекување сообраќај, но што е YMYL при креирање содржина?

Дали некое лице треба да се придржува до тоа – и ако е така, под кои околности?

Ајде да почнеме

Природа на YMYL

Гугл е најголемиот пребарувач (пребарувач) на Интернет.

Преку него – милијарди луѓе сурфаат на мрежата, барајќи различни информации.

Затоа компанијата има многу едноставна политика што многумина (вклучувајќи ги и сопствениците на страници) ја забораваат – да му дадат на пребарувачот најрелевантни (најсоодветни) резултати.

На овој начин – неговиот интерес, што го создаде побарувачката, ќе биде „задоволен“.

И следниот пат кога повторно ќе побара нешто – ќе си рече „дозволете ми да се проверам во Гугл“.

Затоа – поради своите корисници, Google воведе политика што можеби изгледа малку посебна.

Се вика „YMYL“, како ова е кратенка од „вашите пари или вашиот живот“ – вашите пари или вашиот живот.

Оваа политика е наменета за веб-страници што можат да влијаат на идната среќа, здравје, финансиска стабилност или безбедност на потрошувачите.

Така – сите страници за е-трговија, медицински, вести и други спаѓаат во оваа политика – и мора да имаат повредна содржина ако сакаат да се позиционираат повисоко во резултатите.

„Почекајте малку. Нема ли слобода на говор? Кој одлучува кој е покорисен од другиот? Кој ги дава критериумите?“ читателот ќе си каже.

Гугл создаде водич (на англиски јазик) што дава насоки за тоа која содржина е подобра.

Општо – барем што се однесува до страниците на YMYL, ова е оној што е создаден од одреден орган.

“Кој е експерт? На Интернет, ова е најлесната работа – да се преправате дека сте некој друг”, ќе речат некои.

Некако се согласувам со тоа.

Сепак, може да се дадат некои упатства – етаблираните специјалисти во дадена област добиваат одредена популарност во општеството во одреден момент.

Дури и во поголемите нации.

Да, можете да креирате страница што зборува за нуклеарна безбедност. Или за инвестициони техники.

Со поставување на „детална“ биографска референца за авторот кој ја напишал содржината.

Не, не можете секогаш да го заведувате читателот.

YMYL – дали работи за различни јазици?

Многу работи во работата на пребарувачот Google се предмет на шпекулација.

И нема дефинитивно мислење.

Но, според мое мислење – најверојатен одговор е „Да“. Овие критериуми се применуваат без оглед на јазикот на кој е преземено преземањето и без оглед на кој домен на Google се користи.

Зошто би било поинаку?

Зошто е толку важно следењето на YMYL?

Овие теми навистина ја одредуваат иднината на барателот на информации.

И трагачи – бидејќи бројот на луѓе е доста.

Што доведува до голем деловен интерес.

Да го земеме клучниот збор „пречекорување“ – во текот на годината милиони луѓе ширум светот бараат што е заем за пречекорување. Што е корисно / штетно, кои се најдобрите заеми за пречекорување, итн.

Банкарските институции заработуваат милијарди од овој вид заем.

Ако креирате страница што е посветена на пречекорување и е на првата страница на Google, без оглед на јазикот на кој е создадена вашата страница, тогаш во повеќето случаи нема да морате никогаш повеќе не работи во животот.

Ако ми го дозволите примерот од литературата – од измачениот Едмонд Дантес, ќе станете гроф на Монте Кристо.

Можете да победите милиони од вашата страница.

Затоа Google го воведе овој стандард – најдобрите експерти што имаат најголема платформа.

И за да го „ограбат“ лавовскиот сообраќај (што е огромен и многу скап).

Како да се примени YMYL?

Отсекогаш сум велел дека ако некоја страница има квалитетна содржина, тоа несомнено ќе победи.

Но, да земеме за пример pasivendohod.net.

Јас сум напишал за животно осигурување како пасивен приход; за гаранциите од бугарската држава „Студентски заем“ и други теми од финансиски карактер за кои сметав дека ќе бидат добри за моите читатели.

Написите се оригинални. И тие го одразуваат моето лично мислење. Јас исто така направив свое истражување.

Но, не можам со сигурност да кажам дека ќе се борам на повисоки позиции за соодветните клучни зборови.

Оптимизацијата на пребарувачот е многу долг процес.

Може да потрае најмалку 6 до 8 месеци за да започне сообраќајот на новата страница.

За ова – ако не сте сигурни, тогаш не започнувајте нова страница во темата YMYL, освен ако секако не ви се допаѓа темата.

И ја пишувате вашата содржина – процес што ви дава задоволство.

На бугарски (и други јазици) честопати недостасува информации за теми кои се особено популарни.

Земете го на пример клучниот збор „заеднички фондови“.

Неговата англиска верзија е „заеднички фондови“. Резултат на првата страница значи неограничен извор на приход.

Но, да се вратиме на нејзината бугарска верзија – има дури и постари резултати.

Конечни размислувања за YMYL при креирање содржина

Имајте го предвид овој фактор кога креирате страница во оваа насока.

Сообраќајот на пребарувачот е клучен – за успехот (или не) на една страница.

Ако не ви пречи – и напишете ја сопствената содржина. И вие не мора да сакате да заработувате за живеење од вашата страница, нема никакви пречки да создавате содржина во оваа насока.

Меѓутоа, ако држите – сигурно сте изградиле име.

И создадете статии на кои нема голема конкуренција.

pasivendohod.net е премногу млад за да зборува за тоа колку време е потребно на една содржина за да оди на повисока позиција во пребарувачите.

За различни јазици – можеби времето е исто така различно.

Би бил среќен ако другите сопственици на страници го прочитаат овој напис. Дали пишувате на теми на YMYL? Како пристапувате?

Ако ви се допадна статијата – сакате да му помогнете на пасивенхоход, можете да ја споделите статијата на социјалните мрежи. Или како нашата страница На фејсбук .

Без вас читателите, овој проект никогаш не може да успее.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење