Што треба да знаеме за наставките на WordPress (додатоци)

Што треба да знаеме за наставките на WordPress (додатоци)

WordPress е најпопуларната платформа за управување со содржини (над третина од постојните страници на Интернет се создаваат со оваа технологија), која може да се прилагоди со употреба на таканаречени наставки (додатоци), но што треба да знаеме за додатоците ) за WordPress?

Како сопственик на страница што е изградена преку оваа платформа за управување со содржини, решив да го споделам моето искуство со употреба на екстензии, бидејќи мислам дека може да ви биде корисно.

И така:

Пратете ги повратните информации што ги добиваат вашите екстензии, како и стапката на освежување

Поради популарноста на WordPress, развиени се десетици илјади екстензии, од кои секоја може да извршува одредени функции – од броење на бројот на зборови во вашите објави до преведување на вашата веб-страница, па дури и до генерирање апликација за паметен телефон.

Можеби повеќето од посакуваните карактеристики што сакате да ги додадете на вашата страница може да се активираат со употреба на екстензии.

За ова – пред да ја преземете и инсталирате апликацијата, ве советувам да проверите во т.н. Складиште на WordPress

Овде можете да ги најдете повеќето од достапните екстензии.

Погледнете ги одговорите што ги оставија другите корисници.

Како и проценка колку често екстензијата прима ажурирања.

„Затоа треба да го знаеме сето ова? – ќе прашаш.

Постојат три типа на екстензии: бесплатни, платени или платени (со отклучени основни карактеристики).

Нивните развивачи (понекогаш и цели компании) може да имаат многу силен материјален интерес за ажурирање на нивните екстензии.

Бидејќи тие имаат (потенцијална) клиентела од десетици илјади сопственици на страници.

И тоа – ако е врзано за претплата или еднократна куповна цена значи пазар од десетици милиони долари (годишно).

За ова – за повеќето од функциите што сопствениците сакаат да ги додадат на нивните страници, честопати има многу апликации кои се конкуренти.

Одредени апликации честопати се „исфрлаат“ од пазарот – и нивните развивачи одлучуваат да не ги поддржуваат.

За ова – секогаш имајте на ум една работа кога инсталирате апликација.

 

Внимавајте на потенцијални проблеми – конфликти со темата на страницата што сте ја одбрале или со давателот на хостинг

Идејата за апликациите е едноставна – да додадете функција / процес на страницата преку едноставен кориснички интерфејс.

Сајтот WordPress е изграден преку употреба на таканаречени теми (кои се шаблони кои го обликуваат изгледот), како и (ако сакате) со употреба на таканаречени градители на страници (странци, креатори на страници).

Да речеме дека се Елементатор или Кислород -можете да ги прочитате моите статии за нив.

Инсталирање и активирање апликации – ова понекогаш може да создаде конфликти (технички проблеми) помеѓу инсталираната тема и / или странецот.

Покрај тоа – поради спецификите на вашиот избран хостинг, ова понекогаш може исто така да предизвика проблем.

Јас ќе ти дадам еден пример.

Јас го користам Namecheap како мој давател на хостинг (за кој сум горд партнер). избрав специјализиран хостинг за веб-страници на WordPress EasyWP (што е многу брзо). Овој хостинг има своја технологија за кеширање на страници (што се забрзува брзина на полнење , фактор кој е многу важен за оптимизација).

Во обид уште повеќе да ја забрзам мојата страница – ја инсталирав апликацијата за целосна кеш меморија W3.

Едвај успеав да го отстранам – затоа што предизвика конфликт со мојот хостинг.

„Како успеа да го отстраниш така? – ќе прашаш.

Идејата за апликациите е нивна лесна инсталација и активирање.

Па, со вкупната меморија за W3 можеби ќе треба да ја отстраните рачно – што значи најавување на самата страница. Отстранете ги датотеките од базата на податоци. Препишете го кодот. Ужас воопшто.

Затоа, пред да инсталирате наставка – проверете дали тоа нема да ви создаде проблеми.

 

Екстензии и ресурси што ги користат

Дури и неискусна личност како мене може да ви каже една работа – внимавајте колку наставки ќе инсталирате на вашата веб-страница на WordPress.

Правилото е едно – колку помалку, толку подобро.

Секоја екстензија до одреден степен ги користи ресурсите што ви ги додели вашиот провајдер на хостинг.

И екстензиите генерално го забавуваат вчитувањето на страницата.

Затоа, многу луѓе со буџет имаат потешкотии со WordPress – бидејќи користејќи, да речеме, бесплатна тема (со скратени карактеристики), тие мораат да инсталираат апликации само за да ги активираат најосновните карактеристики – како можност за корисниците да оставаат коментари до таму се копчиња за споделување на социјалните мрежи.

За ова – бидете креативни и размислете критички. Можете ли да ја постигнете саканата функционалност преку самата инсталирана тема? И употреба на таканаречени „графички контроли“ (кои се делови од страницата што вршат одредена функција).

 

Употреба на пиратски верзии на екстензии

Платените екстензии можат да бидат многу скапи. Стотици долари (како еднократно купување) или десетици долари месечно за претплата.

Затоа многумина се во искушение и бараат пиратски (испукани) верзии на овие екстензии.

Која чини помалку.

Ова, драги пријатели, е многу опасно.

Бидејќи ја ставате вашата страница во сериозен ризик.

Не знаете кој код е додаден во овие апликации.

И дали некој ќе добие пристап до вашата страница.

Јас ќе ти дадам еден пример.

Слушнав дека одредени пиратски екстензии ги заменуваат придружните врски на страницата.

Не многу. Да речеме – struggleе се борите да генерирате сообраќај преку кој трето лице ќе започне да заработува.

Но, со тоа, вие потенцијално може да ги прекршите правилата на вашата придружна програма (што може да има клаузула за ексклузивност) – и да бидете блокиран од придружната програма

Ефтино е скапо.

Подобро е да се користи само основната, бесплатна верзија на наставката (доколку ја има). Или помислете на друга, бесплатна.

Но, едноставно не инсталирајте пиратски.

Ризикот што го преземате – едноставно не вреди.

 

Конечни размислувања за тоа што треба да знаеме за наставките на WordPress

Непотребно е да се каже – екстензиите можат да бидат многу корисни затоа што активираат голем број карактеристики што можат да ја направат вашата страница точно според вашиот вкус (но најдобро – според вкусот на вашите корисници).

Инсталирајте умерена количина на такви. Бидете сигурни дека тие имаат добра репутација. И бидете компатибилни со вашата верзија на WordPress, со темата што ја користите, со серверот на кој е поставена вашата страница.

Нека не ве залажува – заштедата пари лесно може да стане огромен проблем ако одлучите да користите пиратски верзии на популарни екстензии.

Beе ми биде драго да го слушнам вашето мислење – меѓу моите читатели може да има поискусни развивачи на WordPress.

 

Ако ви се допадна мисијата на pasivendohod.net да споделува разновидни информации, тоа може да ми помогне со споделување на некои поставени материјали на социјалните мрежи. Или ми се допаѓа мојата страница На фејсбук .

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Веб-страници за домашна работа
Идеи за домашен бизнис (бизнис за дома)

Веб-страници за домашна работа

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за домашна работа. Веб-страницата за вршење микрозадачи

Сајтови за работа преку Интернет

Сајтови за работа преку Интернет

Напишав голем број статии на хонорарни платформи каде може да се најде далечинска работа. Но, поради големиот обем на материјали што веќе ги поставив – решив дека не би било лошо да имам статија во која ќе ги сумирам сите веќе разгледани страници за работа на Интернет. Веб-страницата за вршење