Peopleperhour – сайт за дистанционна работа

Peopleperhour - сайт за дистанционна работа

Знаете, че чрез pasivendohod.net се стремя да дам честен и безпристрастен отзив или съвет относно как да печелим чрез сайтове за свободна практика.

Дойде време и за peopleperhour.com.

Сайтът е продукт на британска компания, основана през 2007 година. Ако Ви интресуват всички дребни детайли – то може да се запознаете (на английски) с тях от тяхната страница в Уикипедия.

Сайтът е един от най-големите що се отнася до намиране на дистанционна работа. Колко е голям – ще попитате? Аз не мога да потвърдя или отрека цифрите стил „Кой е по-по-най?“, ала на сайта пише, че има регистрирани над 2.9 милиона фрилансъри, както и един милион бизнеси.

Да, при всеки случай хората, които се логват всеки ден на сайта са доста.

Както писах и за други сайтове за дистанционна работа – така и този сайт оперира на принципа на посредника – свързва купувач на услуги, с хора, които ги предоставят (като Truelancer (повече може да прочетете тук), Fiverr (повече може да прочетете тук), Upwork (повече може да прочетете тук).

Какви са плюсовете на сайта за свободна практика peopleperhour?

Ако сте решили да диверсифицирате сайтовете, чрез които работите, то peopleperhour не е лоша платформа.

Чрез нея може да бъде наети почасово (за услугата, която ще решите да предоставяте) или може да предлагате еднократно услуги с фиксирана цена и доставка.

За всеки един проект може да комуникирате с човека, който Ви е наел чрез сайта.

Всеки фрилансър може да изгради профил, в който да опише всичко това, което може да го „изпъкне“ над останалите – биография, сертификати, да качи проекти, над които е работил и т.н.

След приключване на всяка работа може да бъде оценен – което води до нови възможности и т.н.

Сайтът има възможност да генерира фактури – относно тях, те се генерират на базата на предоставените данни от фрилансърите.

Така че, ако сте собственик на дружество и искате да наемете някой чрез сайта – то аз Ви съветвам да проучите добре нещата (огледате как изглежат генерираните фактури) преди да поставите поръчка. Дали фактурата ще отговаря на необходимите белези, за да може похарченото да се счете за обоснован разход.

Сайтът пуска от време на време промоции – раздава „виртуални пари“, които могат да бъдат използвани за покупка. Аз получих около 30 долара или лири, не си спомням точно.

Ако имате профил в сайта, то може да поканите „приятел“ и той също да получи 30 лири.

Това става чрез секцията „Invite and earn“. Ала аз не мога да Ви пусна линк към това. Защо ли?

Нека видим и отрицателните черти на сайта.

Защо сайта има и отрицателен характер?

Главното, което може да се каже като негатив за сайта са неговите такси.

Регистрацията за фрийлансър (както и работодател) е безплатна.

Но като се регистрирате – това не означава, че може да започнете веднага, не.

Вашата кандидатура се разглежда от екип (или член) на сайта.  Това разглеждане може да отнеме до 7 работни дни (над една седмица). Ако искате по-бързо – трябва да платите 11 евро такса. Таксата, както аз я разбирам е само за разглеждане. Според мен сайтът запазва правото да отхвърли кандидатурата.

След успешна регистрация – следва тънката част. В рамките на три месеца трябва да направите две продажби или сметка, която надхвърля сто лири. И отзива, който клиентите са оставили трябва да се средно аритметично 4.

Което на практика (ако работите нещо много специфично) е трудничко.

Ако не се справите в рамките на 3 месеца, то акаунта Ви се ограничава (лимитира). Може да си закупите нов период – за един месец (който струва 21.95 долара) или за три месеца (по 14.95 на месец). То заплащането хубаво, ала имате право да кандидатствате по определен брой пъти за всяка работа. В сайта има така наречените proposal credits. Аз не мога да открия колко кредита всяка работа отнема. Но може да се поровите в секцията „Помощ“.

Освен това – по спомен, след като кандидатствате за определена работа – ако искате да речем Вашата кандидатура да изпъква, то пак може да плащате допълнително.

Тази секция обяснява таксите, които пък сайта прибира от Вас: https://support.peopleperhour.com/hc/en-us/articles/205218337-Freelancer-commission-fees

Аз, както го гледам с моя смотан английски, то системата е прогресивна. И започва от 20 процента (докато стигнете 300 евро спечелени), без да се брои ДДС.  Минималната такса за фактура е 3 евро (без ДДС). Сайтът има възможност за възстановяване на ДДС – май само в рамките на Обединеното кралство.. Ала за тази цел – ще трябва да се регистрирате по ДДС (както казах, мисля, че това се отнася само за хора, които са базирани в Обединеното кралство).

Защо peopleperhour постъпва по този начин с фрилансърите? Не мога да отговоря. От една страна – тези методи да се принуждават регистриралите се да поддържат активност и да доставят нещо, което се оценява добре от клиентите е позитивно за тези, които наистина искат да работят.

От близо три милиона регистрираните фрилансъри – не знам колко от тях си поддържат профила. Моя определено не е поддържан.

Ала все пак, дори и да останат един милион поддържани профила, то трябва да знаете, че на сайта има конкуренция. Ако сте графичен дизайнер да речем, то знайте, че във всеки час на денонощието има хора, които са готови да работят чрез платформата. Хора, които имат натрупани десетки, стотици позитивни отзиви.

Финални мисли

Според мен – таксите за работа чрез сайтове за дистанционна работа са неизбежно зло. Все пак по този начин парите се гарантират, че ще бъдат използвани. А и сайтът – чрез спечеленото може да поддържа екип за медиация, в случай, че някоя от страните има претенции.

Аз определено не ползвам тази платформа, но това може и да се отнесе за Вас.

Според мен – ако искате да се пробвате, то нищо не Ви пречи да го сторите. Може да видите как стоят нещата за три месеца (ако Ви одобрят кандидатурата), пък кой знае – може да направите нужното относно продажбите.

Ако сте сериозни, то и таксите, които сайтът ще прибира от Вас също спадат – както посочих от линка по-горе.

Освен да си намерите директно някоя компания, която предлага дистанционна работа, то не виждам как може да се избегнат таксите на сайтовете-посредници.

Все пак – тяхната идея е да подпомагат хора, които най-вече си търсят страничен доход. И да кажем – таксите не ги безпокоят, все пак таксите се плащат в крайна сметка от клиента, а Вие определяте заплащането.

В риск да стана досаден – когато се регистрирате, не забравяйте, че за всеки придобит лев чрез платформата, той трябва да бъде деклариран в България (ако живеете тук). И всичко дължимо като данък – трябва да се плати.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Валентин Попов
Интервюта

Разговор с Валентин Попов – автор и съосновател на издателство и списание „ЛитДизайн“

Здравейте, бихте ли представили себе си? Здравейте на Вас и Вашите читатели! Казвам се Валентин Попов и работя в сферата на туризма. Освен с тази си дейност се занимавам с още хиляди неща, част от които са графичен и уеб дизайн. Но любимото ми занимание е писането. Под псевдонима ми

Георги Динчев - основател на Antika.bg
Интервюта

Разговор с Георги Динчев – IT предприемач, основател на Antika.bg

Георги Динчев е независим IT предприемач с портфолио от няколко незавсими интернет услуги (MailBul.com (имейл маркетинг), Seminari.bg – онлайн сайт за уебинари,както и председател на ИНДИТ (Институт за независими дигитални изследвания и технологии). За мен е изключителна чест, че можах да го поканя да говори за най-новия си проект –