Разговор с Александра Джандева – блогър

Александара Джандева

Здравей, Александра. Преди да започнем интервюто, то ти ме помоли да премахнем официалностите и да минем на „ти”, за което ти благодаря. Как би представила себе си?

 

Здравей, Никола, благодаря ти за тази покана! Накратко за мен – завършила съм журналистика в СУ. Започнах стаж в университетското радио “Алма Матер” още на втория ден като първокурсник. Бях на 17 години и без никакъв опит в медии. От тогава не съм спирала да работя, с изключение на годините в майчинство. Имам над 13 години в най-различни ресори. Имам и 3 деца.

 

Би ли разказала за твоя блог, който е посветен на една от най-трудните ниши (от гледна точка на привличане на трафик от Гугъл) – кариерното развитие на жените и майките?

 

Започнах с https://dzhandeva.com, когато близнаците навършиха 2 години. Преди това опитвах на няколко пъти да стартирам, но не се получи. Беше ми трудно да подредя ежедневието си, така че в края на деня да имам време за пълноценна работа. Затова, в един момент просто реших да не отлагам повече.

 

Вероятно си прав, че нишата е трудна за привличане на трафик. Аз се уча в движение и не съм особено напреднала в оптимизацията.

 

Това е твоето първо начинание в сферата на създаване на съдържание или?

 

Като изключа работата в медии, е първото, да. Със сигурност, за първи път се опитвам да разбера как се пише за уеб и какви са правилата. Основният ми опит е в друг вид медии. Сега правя всичко от А до Я сама и уча нови неща всеки ден, без изключение.

 

Какво те вдъхнови, за да започнеш да блогваш?

 

Започнах блога, защото бях наясно, че няма да е толкова лесно да се върна обратно на работа. С три малки деца предизвикателствата са много. Освен това, в журналистиката няма работно време. 12 часа е стандартно и нормално за един ден, но истината е, че често се работи повече. Умът ти е в работата непрекъснато, отделно, че трябва да си на линия и готов да изпълняваш спешни задачи.

 

В същото време, на мен ми трябваше независимост, възможност да уча и прилагам новите неща на безопасно място. Да правя  проби и много грешки. Преди това никога не съм имала амбиции за личен блог. Причината е, че винаги съм работила на няколко места и не съм разполагала с никакво свободно време.

 

От къде намираш идеи за теми на писане?

 

dzhandeva.com е фокусиран изцяло върху кариерното развитие на жените и майките. Темата е голяма, има много проблеми. Каня майки, които споделят как съвместяват кариерното си развитие с грижата за дом и деца. Други дами споделят личен опит как се справят с изграждането на малък бизнес и отговорностите в семейството. Освен интервютата, се старая да разработвам и актуални теми, доколкото ми е възможно.

 

Какви задачи имаш обикновено в рамките на един ден?

 

Денят ми започва обикновено преди 7. След 9 ч. поемам изцяло децата и къщата. Поглеждам социалните мрежи, отговарям, ако има нещо спешно, но само това. Напоследък сядам да работя вечер, колкото се може по-рано – около седем – осем. Първо отмятам работните ангажименти. После се заемам със задачите по блога. Паралелно с тях обикновено уча нещо или пиша домашни покрай обученията, които съм записала. Следвам гъвкав график и обикновено знам кое наистина е важно и неотложно и кое може да почака. Разбира се, има дни, които са пълен хаос.

 

Може ли да посочиш публикация, от която се гордееш най-много?

 

Много интересен въпрос ми задаваш, но истината е, че мога. Вярно, че целият блог и всяка буква в него ми е на сърце, но има един текст, който писах с вълнение и известни опасения  как ще се възприеме. Ето го – “Защо е важно да попълним опцията за кариерна пауза в LinkedIn?”

https://dzhandeva.com/2022/04/17/karierna-pauza-linkedin/

 

В него разказах, че всяка майка може да влезе в профила си в професионалната мрежа и да напише колко време е била отдадена на грижите за децата си. Аз го направих и сега всеки може да види, че имам над 5 години Full-time parenting.

 

Опцията е слабо популярна и буди повече тревоги сред жените, отколкото асоциации за нещо в тяхна полза. Поканих експерти, които да потвърдят или опровергаят страховете на майките. Когато споделих публикацията в социалните мрежи имаше реакции и в двете крайности. Най-важното е, че така един проблем получи гласност!

 

Най-трудното обаче, предстои – разговорът с работодателите и специалистите HR-и. Те трябва да покажат повече разбиране, добронамереност и съпричастност към служителите, които са родители. Не е редно майките да ходят със свито сърце на интервю за работа.

 

Безсмислено е да се чудим как да извъртим CV-то си, за да “скрием” децата. Напротив! Мястото им е точно там – в профила в LinkedIn.

 

Родителската роля е част от нас, помага ни да развием още по-богат спектър от умения, прави ни още по-добри в изпълнението на задачи, планирането, комуникацията, мотивацията. Това трябва да бъде насърчено и тълкувано като плюс.

 

Какъв съвет би дала на други майки, които се интересуват от блогване /или въобще – изграждане на дигитални ресурси или присъствие в мрежата/?

 

Не се наемам да дам съвет точно за това. Около мен има много майки, които се справят брилянтно и имат много по-голям опит от мен и стаж. Аз самата се уча от тях.

Ще дам по-общи съвети.

 

  • Учете всеки ден без изключение. Купете си курс, намерете си подходяща общност, където да задавате въпросите си спокойно и без да се срамувате, че ще попитате нещо глупаво. Трябва да се чувствате добре приети и подкрепени. Аз лично оценявам всяка добронамерена среда за учене и развитие. Това ми е липсвало най-отчетливо и ме е спъвало много в собственото ми развитие.

 

  • Знанията на хартия не струват нищо, докато не ги приложите. Практиката, грешките и провалите са част от успеха. Скучно клише, но е истина.

 

  • Намерете си някой, който да ви подкрепя и вдъхновява в трудни моменти. Приятел, който ще ви спре, когато ви иде да захвърлите всичко.

 

  • Първата година е най-трудна. Това го казвам въз основа на предишния си опит, защото съм сменяла много ресори. Подгответе се психически, че нищо не става лесно и бързо. Хубавите неща се случват бавно и изискват устойчивост.

 

  • Рутината, добрите навици и следването на план са безценни.

Ако мога да обобщя всичко с една дума, тя ще бъде “постоянство” в абсолютно всичко, до което се докоснете. Това е 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по

Как да постигнете пасивен доход
Разни

Как да постигнете пасивен доход: 10 идеи, които ще ви помогнат

  В нашия модерен свят, където финансовата стабилност е от съществено значение, все повече хора се интересуват от начини за постигане на пасивен доход. Пасивният доход представлява приходи, които продължават да се генерират дори след като спрете активно да работите за тях. Това е мечтата на много хора – да