Разговор с Александра Джандева – блогър

Александара Джандева

Здравей, Александра. Преди да започнем интервюто, то ти ме помоли да премахнем официалностите и да минем на „ти”, за което ти благодаря. Как би представила себе си?

 

Здравей, Никола, благодаря ти за тази покана! Накратко за мен – завършила съм журналистика в СУ. Започнах стаж в университетското радио “Алма Матер” още на втория ден като първокурсник. Бях на 17 години и без никакъв опит в медии. От тогава не съм спирала да работя, с изключение на годините в майчинство. Имам над 13 години в най-различни ресори. Имам и 3 деца.

 

Би ли разказала за твоя блог, който е посветен на една от най-трудните ниши (от гледна точка на привличане на трафик от Гугъл) – кариерното развитие на жените и майките?

 

Започнах с https://dzhandeva.com, когато близнаците навършиха 2 години. Преди това опитвах на няколко пъти да стартирам, но не се получи. Беше ми трудно да подредя ежедневието си, така че в края на деня да имам време за пълноценна работа. Затова, в един момент просто реших да не отлагам повече.

 

Вероятно си прав, че нишата е трудна за привличане на трафик. Аз се уча в движение и не съм особено напреднала в оптимизацията.

 

Това е твоето първо начинание в сферата на създаване на съдържание или?

 

Като изключа работата в медии, е първото, да. Със сигурност, за първи път се опитвам да разбера как се пише за уеб и какви са правилата. Основният ми опит е в друг вид медии. Сега правя всичко от А до Я сама и уча нови неща всеки ден, без изключение.

 

Какво те вдъхнови, за да започнеш да блогваш?

 

Започнах блога, защото бях наясно, че няма да е толкова лесно да се върна обратно на работа. С три малки деца предизвикателствата са много. Освен това, в журналистиката няма работно време. 12 часа е стандартно и нормално за един ден, но истината е, че често се работи повече. Умът ти е в работата непрекъснато, отделно, че трябва да си на линия и готов да изпълняваш спешни задачи.

 

В същото време, на мен ми трябваше независимост, възможност да уча и прилагам новите неща на безопасно място. Да правя  проби и много грешки. Преди това никога не съм имала амбиции за личен блог. Причината е, че винаги съм работила на няколко места и не съм разполагала с никакво свободно време.

 

От къде намираш идеи за теми на писане?

 

dzhandeva.com е фокусиран изцяло върху кариерното развитие на жените и майките. Темата е голяма, има много проблеми. Каня майки, които споделят как съвместяват кариерното си развитие с грижата за дом и деца. Други дами споделят личен опит как се справят с изграждането на малък бизнес и отговорностите в семейството. Освен интервютата, се старая да разработвам и актуални теми, доколкото ми е възможно.

 

Какви задачи имаш обикновено в рамките на един ден?

 

Денят ми започва обикновено преди 7. След 9 ч. поемам изцяло децата и къщата. Поглеждам социалните мрежи, отговарям, ако има нещо спешно, но само това. Напоследък сядам да работя вечер, колкото се може по-рано – около седем – осем. Първо отмятам работните ангажименти. После се заемам със задачите по блога. Паралелно с тях обикновено уча нещо или пиша домашни покрай обученията, които съм записала. Следвам гъвкав график и обикновено знам кое наистина е важно и неотложно и кое може да почака. Разбира се, има дни, които са пълен хаос.

 

Може ли да посочиш публикация, от която се гордееш най-много?

 

Много интересен въпрос ми задаваш, но истината е, че мога. Вярно, че целият блог и всяка буква в него ми е на сърце, но има един текст, който писах с вълнение и известни опасения  как ще се възприеме. Ето го – “Защо е важно да попълним опцията за кариерна пауза в LinkedIn?”

https://dzhandeva.com/2022/04/17/karierna-pauza-linkedin/

 

В него разказах, че всяка майка може да влезе в профила си в професионалната мрежа и да напише колко време е била отдадена на грижите за децата си. Аз го направих и сега всеки може да види, че имам над 5 години Full-time parenting.

 

Опцията е слабо популярна и буди повече тревоги сред жените, отколкото асоциации за нещо в тяхна полза. Поканих експерти, които да потвърдят или опровергаят страховете на майките. Когато споделих публикацията в социалните мрежи имаше реакции и в двете крайности. Най-важното е, че така един проблем получи гласност!

 

Най-трудното обаче, предстои – разговорът с работодателите и специалистите HR-и. Те трябва да покажат повече разбиране, добронамереност и съпричастност към служителите, които са родители. Не е редно майките да ходят със свито сърце на интервю за работа.

 

Безсмислено е да се чудим как да извъртим CV-то си, за да “скрием” децата. Напротив! Мястото им е точно там – в профила в LinkedIn.

 

Родителската роля е част от нас, помага ни да развием още по-богат спектър от умения, прави ни още по-добри в изпълнението на задачи, планирането, комуникацията, мотивацията. Това трябва да бъде насърчено и тълкувано като плюс.

 

Какъв съвет би дала на други майки, които се интересуват от блогване /или въобще – изграждане на дигитални ресурси или присъствие в мрежата/?

 

Не се наемам да дам съвет точно за това. Около мен има много майки, които се справят брилянтно и имат много по-голям опит от мен и стаж. Аз самата се уча от тях.

Ще дам по-общи съвети.

 

  • Учете всеки ден без изключение. Купете си курс, намерете си подходяща общност, където да задавате въпросите си спокойно и без да се срамувате, че ще попитате нещо глупаво. Трябва да се чувствате добре приети и подкрепени. Аз лично оценявам всяка добронамерена среда за учене и развитие. Това ми е липсвало най-отчетливо и ме е спъвало много в собственото ми развитие.

 

  • Знанията на хартия не струват нищо, докато не ги приложите. Практиката, грешките и провалите са част от успеха. Скучно клише, но е истина.

 

  • Намерете си някой, който да ви подкрепя и вдъхновява в трудни моменти. Приятел, който ще ви спре, когато ви иде да захвърлите всичко.

 

  • Първата година е най-трудна. Това го казвам въз основа на предишния си опит, защото съм сменяла много ресори. Подгответе се психически, че нищо не става лесно и бързо. Хубавите неща се случват бавно и изискват устойчивост.

 

  • Рутината, добрите навици и следването на план са безценни.

Ако мога да обобщя всичко с една дума, тя ще бъде “постоянство” в абсолютно всичко, до което се докоснете. Това е 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по