Амазон ФБА. Какво е това и как можем да печелим от него?

амазон фба

Ако отново (или за пръв път) чувате думата „Амазон ФБА“, то „наострете уши“.

В настоящата статия ще разгледам основите на един от най-разпространените методи за печелене на пари в Интернет, а именно услугата на Amazon (Амазон) – Amazon FBA (Амазон ФБА).

Какво е Амазон ФБА?

В редица мои статии – за  публикуване на видеа, електронни и аудио книги, извършване на микроуслуги, продажба на ръчно произведени предмети, работа като куриер (тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук) вече трябва да съм Ви убедил, че компанията Амазон предлага най-различни методи, чрез които човек може да припечелва пари чрез нея.

Сега дойде ред и да се опитам да обясня и тяхната услуга Амазон ФБА.

Всички сме слушали за електронна търговия – с риск да се правя на много умен (какъвто не съм), то трябва да започнем от тук.

Имаме даден магазин/платформа, на която са качени множество продукти. Ако някой поръча – някъде там един „магазинер“ взима артикула от своя склад/магазин и го изпраща на клиента.

Не е сложно, нали?

Амазон обаче са вкарали следната гяволия/врътка.

На техните сайтове (Амазон има множество сайтове за различните пазари като САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Холандия, Италия, Испания, Индия, Австралия и Нова Зеландия, Япония) трети лица също могат да продават своята стока – било то използвайки като база собствения си дом или нает склад.

Именно в последното – чужд нает склад от Амазон са видели възможност да печелят още пари.

И така е породена услугата Амазон ФБА – Fulfilment by Amazon. Чрез нея – търговци могат да складират стоката си в склад на компанията. И ако клиент поръча – компанията изпраща стоката, като междувременно тя се занимава с всички дейности, които трябва да се извършват – поддръжка на клиента, приемане на върнати стоки и т.н.

За тези, които не виждат ползата от това и си казват: „ами това е видеоизменена форма на консигнация (продажба на чужда стока в замяна на комисионна“ – това е до определена степен вярно.

Но само до определена.

Какви са ползите от Амазон ФБА?

Амазон има огромно глобално покритие. Регистрираните потребили на компанията са стотици милиони.

Освен безплатна регистрация – компанията предлага и платен абонамент, чрез който се придобиват множество множество услуги като безплатна, бърза доставка и много други.

Според следната статия в списание „Форчън“ регистрираните платени абонати в САЩ на платения абонамент Амазон Прайм са 112 милиона души!

Те могат да поръчват стоки с безплатна доставка и от Амазон ФБА.

Какво ще каже на практика това?

В Амазон са качени над един милион продукта (в най-различни ниши).

Да кажем, че в дадена ниша продуктите са 1000. Продуктът, който е номер 1 може да се продава по стотици, хиляди пъти на ден!

И тук идват „гурутата“, които казват – изкарвай по 1000, по 10 000 на ден чрез Амазон! На практика и теория това е така – лица, които продават топ продуктите в нишите печелят много. Ако използваме горния пример с 100 продукта, ако надценката е 1 лв, то печалбата може да е 100 лв на ден. Ако е повече или продуктите са повече?

Какви са минусите на Амазон ФБА?

Амазон ФБА е налична като услуга в различните държави, в които компанията оперира.

Сайтовете са следните:

– за САЩ – https://sell.amazon.com/fulfillment-by-amazon.html

– за Канада – https://www.amazon.ca/fulfillment-by-amazon/b?ie=UTF8&node=13718755011

– за Индия – https://services.amazon.in/services/fulfilment-by-amazon/benefits.html

– за Австралия – https://services.amazon.com.au/services/fulfilment-by-amazon/benefits.html

– за Япония – https://services.amazon.co.jp/services/fulfillment-by-amazon/en/fee.html

– за Обединеното кралство – https://services.amazon.co.uk/services/fulfilment-by-amazon/features-benefits.html

Амазон оперира ФБА и в Германия, Италия, Испания, Холандия. Вие може да изберете дали да оперирате само в една европейска държава или в няколко (едновременно).

За Индия – поне така беше преди време, регистрацията бе възможна само за дружества, които са регистрирани в Индия.

Та – какви са минусите? Ами – това са таксите. Конкретните такси са за всеки пазар.

Ето например какви са таксите за Амазон ФБА на Amazon.com (щатския).

Има два плана – индивидуален и бизнес. При индивидуалния план таксата е твърда 0.99 цента за всеки продаден артикул плюс допълнителни такси. При бизнес плана имаме такса от 39.99 долара на месец потребителска такса плюс допълнителните такси. При индивидуалния план може да се продават по-малко от 40 артикула на месец.

Ето и допълнителните такси, които (не от мързел), за да не объркам, ще Ви дам следния линк (ако не разбирате английски, то може да ползвате Google translate, за да се ориентирате):

https://sell.amazon.com/pricing.html?ref_=sdus_soa_fees_n#referral-fees

Главното, което трябва да знаете е: плаща се и за съхранение за Вашия продукт (продал се – непродал), това е риск, който Вие поемате.

Освен това – продуктите, които са изпратени за съхранение трябва да бъдат маркирани чрез баркод и да са опаковани съгласно стандартите на компанията.

Темата за таксите, съхраняването и изпращането на стока е много дълга – за нея планирам да създам отделна статия.

Другото, което е много важно да се знае и да се вземе на ум е администрирането на косвените данъци.

В различните държави, в които Амазон оперира има различни видове косвени данъци – в Европа този данък е ДДС.

Като предприемач то Вие трябва да администрирате този данък, което в някои случаи (в зависимост от законодателството) значи да имате регистрация по ДДС.

Данъчните режими са много сложни и аз не се наемам да Ви давам съвет в тази насока.

Ако продавате в различни държави в ЕС (да кажем едновременно в Германия, Испания, Италия, Холандия, Обединеното кралство) – може и да се наложи да се регистрирате по ДДС в различни държави.

В Интернет изобилстват видеа от „гурота“, които казват, че може да се печели стотици хиляди долари на година като се продават стоки, които се внасят от Китай (от Алиекспрес или Алибаба) директно към Амазон ФБА склад. В случай на внос Ваша е отговорността и за митническите формалности, които може да възникнат.

Финални мисли

Амазон ФБА според мен е „висока топка“ – той е за предприемачи, които имат „много сухо в джоба“. И които са много хитри.

Както казах – при големи обеми има голяма отговорност.

Аз не искам да Ви давам повече „акъл“ кое е най-изгодно да регистрирате своето дружество, ако ще продавате в ЕС да речем. Данъчните режими са много сложни – и да речем по-ниския пряк корпоративен данък в дадена държава може да се „изяде“ от администрирането на косвения данък ДДС или митото, с което Вашата стока ще бъде обложена (ако е внесена отвън съюза).

Да, множество хора печелят много, ама много пари чрез ФБА. Ала има и огромна конкуренция.

Начислените такси, флуктуацията на пазара (някои стоки са сезонни) – това са все неща, които трябва да имате на ум.

Аз не съм продавал чрез ФБА – това са моите наблюдения като „страничен кибик“.

За това – ще се радвам, ако по темата се включат хора, които осъществяват този тип дейност. Аз винаги съм готов да публикувам и интервюта.

Както винаги, оставяйте Вашите въпроси, коментари или забележки под статията.

И преди всичко – споделете я, ударете едно рамо. Само така този сайт ще се развие.

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Валентин Попов
Интервюта

Разговор с Валентин Попов – автор и съосновател на издателство и списание „ЛитДизайн“

Здравейте, бихте ли представили себе си? Здравейте на Вас и Вашите читатели! Казвам се Валентин Попов и работя в сферата на туризма. Освен с тази си дейност се занимавам с още хиляди неща, част от които са графичен и уеб дизайн. Но любимото ми занимание е писането. Под псевдонима ми

Георги Динчев - основател на Antika.bg
Интервюта

Разговор с Георги Динчев – IT предприемач, основател на Antika.bg

Георги Динчев е независим IT предприемач с портфолио от няколко незавсими интернет услуги (MailBul.com (имейл маркетинг), Seminari.bg – онлайн сайт за уебинари,както и председател на ИНДИТ (Институт за независими дигитални изследвания и технологии). За мен е изключителна чест, че можах да го поканя да говори за най-новия си проект –