Банер. Банер реклама – моят опит с Buyandsellads

банер. банер реклама

Банерът е един от най-старите методи за реклама в Интернет пространството.

За тези, които за пръв път чуват думата „банер“ – това е на практика рекламна площ (каре, ивица), която се отдава под наем за реклама в даден интернет сайт.

В банерите може да има статично или динамично изображение (реклама, която да е анимирана, проблясваща и т.н.). Банерите могат да бъдат „оразмерени“ в различни размери, използвайки мерната единици пискел.

Ако още Ви е трудно да осмислите концепцията – разгърнете един вестник. Рекламите, които виждате, ако бяха разположени в един сайт, то те би биха били банери.

Обикновено, когато биват натиснати – банерите препращат дадения посетител към друг сайт.

В наши дни – макар, че има много видове начини за рекламиране в даден сайт, банерите остават все още метод, който се използва.

Не са малко сайтовете (включително български такива), които имат на началната си страница секция, която се отнася до условията как се рекламира.

Разбира се – този начин, в самия сайт да има секция и заинтересованите рекламодатели да се свързват със сайта е времеемък.

А и по-големите рекламодатели (поне в световен мащаб) обичат да действат чрез стратегията Media buying – те купуват рекламно пространство в множество източници (в случая сайтове), които са в една и съща ниша.

Ако това Ви звучи неразбираемо – ще се опитам да опростя. Да кажем, че Вие сте производител на яхти. Къде е по-удачно да рекламирате -в сайт, който прави отзиви за различни видове яхти, оборудване на яхти и т.н. или в някой по-генерален сайт (който е посветен на корабоплаването)?

Е, заради тази концепция се е появил buyandsellads.com

Какво е buyandsellads.com?

Toва е платформа-посредник, която свързва лица, които притежават сайтове/апликации с рекламодатели.

Рекламодателите могат да продават рекламно пространство, като определят цената по два начина: на месечна база или на хиляда импресии (показвания).

Когато някой закупи реклама на месечна база – нещата са ясни, той ще ползва рекламата за календарния месец.

Защо има обаче тарифиране на хиляда импресии?

Е, някои собственици на сайтове имат наистина голям трафик: да кажем над сто хиляди посетители, което е да може да е над милион импресии (показвания) на техните страници.

Ако трябва да се продава подобен трафик, то цените биха били сериозни (за един рекламодател).

Та за това е въведена и подобна опция, която прави публикуването на реклама уж по-достъпно.

Ако влезете в маркетплейса (пазара на сайта), то ще видите, че има оферти от няколко долара до над 12 долара за 1000 показвания.

Което ще каже, че ако искате да закупите да кажем 100 000 показвания, то това ще Ви струва от 100 до 1200 долара!

Ако си казвате – брей, да му се не видят и цени, да, така е.

А какво получавате с buyandsellads?

Моделът на рекламиране в сайта – да наемете пространство за определено време или за определен брой е именно ахилесовата пета на концепцията.

За разлика от PPC (плати за клик рекламата), то тук залагате доста. Да кажем, че купите и 1000 показвания за 12 долара. Вие ще искате колкото се може повече хора да кликат върху Вашата реклама. Защото повече кликали – по-голям е шансът да осъществите това, което целите да правите (да продадете нещо да речем).

Е, ако един човек кликне, то цената за придобиване на този човек – 12 долара, просто не си заслужава.

Докато при една PPC кампания винаги може да се ескпериментира – да се пробва с друга аудитория, то тук сте ограничени. Веднъж закупили нещо, то оставате с него .

В заглавието пишеш, че имаш опит. Какъв е той?

В по-наивните ми дни се опитах да рекламирам и да се спечеля с buyandsellads.

Уви, не се получи. Поради причините, които казах по-горе.

Рекламирането е „тежка професия“. Хората, които сърфират в Интернет са бомбандирани с постоянни обяви. Дори и при огромен трафик понякога не е икономично дадено нещо да се промотира.

Благодаря за помощта. Какво още трябва да знаем?

Тъй като buyandsellads.com е посредник, то той би трябвало да проверява всеки сайт, който приема в платформата си.

Ала нищо не Ви пречи (ако тръгнете да разглеждате маркетплейса) дали дадените сайтове наистина имат трафика, който твърдят, че имат.

За тези, които не знаят – има безплатни/платени инструменти, които се ползват за анализ на трафика към даден сайт. Такива (поне платените) са Ahrefs, Semrush, Alexa и т.н.

Ако за пръв път чувате за подобна възможност – силно Ви съветват да се въздържате от рекламиране в Интернет (като това го казвам без нотка на самомнение, както Ви казах – и аз съм се парил).

За кой е добър тогава buyandsellads?

За себе си, разбира се, както и рекламодателите.

Моите сайтове имат много малко трафик. Така, че не мога да Ви кажа каква комисионна взима buyandsellads, ала едва ли работят благотворително.

Ако имате собствен, развит сайт, то не е лошо да погледнете и тази възможност.

На buyandsellads има доста сайтове, които твърдят, че имат показвания на месец (което е различно от брой посетители) около 100 0000 и за подобен тип трафик те търсят около 200+ долара на месец.

Ако те биха работели с други платформи, на които се плаща на база на клик – да кажем Adsense на Google, то те може би щяха да изкарват далеч по-малко (и то в пъти).

100 000 показвания на месец – това е доста трафик, ако го обърнем през българската призма. Да, малко са българските сайтове, които достигат подобно число. Понеже ние сме малък народ.

Ала сайтове на английски (и на други езици) могат да достигнат тази бройка доста лесно. Просто трябва да се класират на първа позиция на Google за думи, които се търсят доста (и имат ниска конкуренция).

Ако сте собственик на български сайт – то не мисля, че buyandsellads e за Вас. Освен, ако не имате доста разработен сайт в някоя много сериозна ниша (да кажем финанси – бинарни опции, акции и т.н.), то малко ще е трудно някой рекламодател да се заинтересува от Вас.

Но нищо не Ви пречи да видите и да се пробвате.

За тези, които успеят – buyandsellads е един удобен инструмент,  чрез който може да автоматизират монетизацията на сайтовете си. Представете си – няколко сайта, да кажем 4, всеки от които печели около 250 долара. Ехааа, това е повече, отколкото живеят мнозина българи.

Финални мисли

Дали има и други платформи, които се занимават с банери? Със сигурност.

Пишете ми за такива. Ще се радвам, ако разгледам и тях.

Дали си заслужава да рекламирате чрез банери? Моят отговор е по-скоро не – прекалено рисковано е.

Ако сте „гол като пушка“ (като мен) – няма как да си позволите да вложите стотина долара тук и стотина долара там, само за да видите дали даден източник е хубав, че и евтин.

По-добре заделете средствата за нещо друго.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по