Викторина. Как да се печелят пари от сайт-викторина?

Викторина. Как да се печелят пари от сайт-викторина?

Ако потърсите информация относно викторина на английски (или на който и да е по-говорим език) ще попаднете на статии-наръчници, които Ви съветват да започнете свой сайт, който е посветен на викторините.

Защо това е така ли?

Викторините в сайтове

Те са много пристрастяващи. В повечето български групи във Фейсбук споделяния на подобни сайтове е забранено. Ала на Запад (ако сърфирате) ще видите доста подобни неща.

Усиленото споделяне на подобен тип съдържание води до по-голям трафик. Който пък (от своя страна) – води до по-високи позиции на подобен тип сайтове в търсачките. И се получава почти нестихващ ефект.

А трафикът – независимо към какъв сайт/апликация е насочен означава само едно, а то е – пари.

Много и много пари. Както казах – ако потърсите информация за викторини на чужд език, то с лекота може да попаднете на статии, които са озаглавени „Сто долара на ден със сайт-викторина“ или нещо от сорта.

Добре, звучи интересно. Как мога да създам сайт-викторина?

Създаването на сайт-викторина е много лесно от техническа гледна точка.

Лесно решение е да създадете WordPress базиран сайт (може да прочетете следните мои статии – тук и тук, които са посветени на създаването на сайтове (първи стъпки).

След като сте създали Wodpress сайт (като сте инсталирали някакъв шаблон) – то просто добавяте приставки/аддони (добавки), който ще Ви позволят да направите викторината.

Ако това Ви звучи трудно – не е. Погледнете следната статия, в която е даден примерен вариант (на английски), чрез който може да създадете викторина.

Може и да ползвате и други приставки/добавки, не е нужно да са същите.

Това е трудно. Няма ли по-лесен начин да създам викторина?

Методите, чрез които може да се създаде сайт-викторина са два.

Единият е ръчен – въвеждате си Вие самите нещата. Да, може да потърсите други приставки/добавки, които да са по-лесни за попълване или подлежат на някаква форма на автоматизация.

За тази опция ще трябва сами да потърсите информация дали е възможно (софтуер да Ви генерира въпроси с отговори).

Вторият метод, който се ползва за създаване на викторини е „по-умен“ – самите потребители на Вашия сайт да могат да създават и споделят свои собствени.

„Това е чудесно! Защо не го спомена по-рано?“ – ще си кажете Вие.

Докато този метод позволява да се създава по-големи обеми съдържание (което ще се споделя от самите потребители), то самото му прилагане ще е по-трудно.

За да ограничите злонамерените атаки към сайта си (а и да се окуражи споделянето на викторините от самите потребители), то на него трябва да може да извършва регистрация.

Регистрирането на потребители означава куп неща, които трябва да бъдат решени преди сайта да е пуснат в мрежата – да речем как ще бъде съхранявана тяхната лична информация (ако има подобна такава).

Разбира се – този въпрос е разрешим и не е чак толкова съществен (макар че трябва да се има напредвид).

По-важен е въпросът относно администрирането на създаденото съдържание.

Какво искам да кажа ли?

Вие – като собственик на сайта трябва да модерирате нещата, за да сте сигурни, че не е качено съдържание, което не е подходящо.

Преди време аз извършвах подобна работа като специалист на свободна практика – модерирах един сайт (неговата българска секция), като не позволявах да бъдат публикувани неща, които не са подходящи (като материали, които подбуждат омраза, агресия, насилие и т.н.).

Ако си кажете – какво толкова. Повярвайте ми – много е важно.

Ако позволите съдържание, което не е подходящо да се появи на Вашия сайт (да кажем – материали, които пропагандират нацизма или не дай си боже – детска порнография), то Вашия сайт скоро ще бъде махнат от резултатите на Гугъл.

И това ще Ви най-малкия проблем. Споделянето на определени родове „информация“ – да кажем, което подбужда омраза или пропагандира антидемократични идеи (като нацистки неща) или порнографски материали, то на Вашата врата може да „почука“ ГДБОП. А Вие (макар че не сте автор на това съдържание) да се окажете обвиняем (да си спомним какво се случи с Мотикаря).

На сайта, на който аз работех имаше още поне десетина още модератора. Собственикът на сайта със сигурност харчеше поне по сто долара и нагоре възнаграждение на седмица за модерация.

Та, ако изберете някой да Ви въвежда ръчно нещата или ще си плащате на модератори, то трябва да го предвидите като разход.

Какво друго негативно трябва да знам за сайтовете-викторини?

Както всеки друг сайт, ако започвате с чисто нов домейн (име на сайт), който не е бил ползван никога, то започвате от дъното – що се отнася за търсачките.

Какво ще каже това ли?

Регистрирате си името на сайта. И го създавате.

Докато Гугъл (а и другите търсачки) намерят и сложат в своите регистри различните страници/публикации на Вашия сайт – минава време.

Докато се наложите в резултатите при търсене – пак ще мине време (и ако въобще се успее това съдържание да се наложи). Трудността идва и от това, че викторините са кратки (независимо дали използвате текст, текст с изображения и/или видео). Как си мислите – ако направите кратък тест за цар Калоян, то кое ще се класира на по-предна позиция в Гугъл – Вие или някой подробен научен труд/видео/филм, който е посветен на цар Калоян?

Така че първите месеци – ако искате да имате трафик, то ще трябва да разчитате на такъв от социалните мрежи. Може да си създадете свои страници във Фейсбук, Туитър, Инстраграм, Пинтерест и така нататък.

Но дали ще можете да „вадите“ значителен трафик – пак е въпрос на стратегия.

Започването на какъвто и да е сайт прилича на експеримент на луд учен – Вашите близки със сигурност ще Ви обявят, че се занимавате с глупости, че сте се затворили, а резултат няма никакъв от Вашите действия.

Финални мисли относно викторините и сайтове, които са посветени на тях

Реализирането на добър сайт-викторина отнема време, пари и енергия. Това не е бизнес, който се реализира за един ден.

Ако имате свободно време, то помислете над тази идея. Особено пък, ако говорите някой по-рядък език. Защо да не направите сайт-викторина на него? Конкуренцията ще е по-малка.

Ще се радвам, ако статията достигне до българи, които разработват точно този тип сайтове. И имат по-голям опит от мен.

Статията е отворена за всякакъв тип дискусия – може да задавате Вашите въпроси, да правите забележки или коментари.

Ако написаното Ви е харесало. И искате да ми помогнете – споделете тогава написаното в социалните мрежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по