Влияе ли домейнът на SEO?

Влияе ли домейнът на SEO?

Стартирайки даден сайт – много е вероятно човек да се запитa: влияе ли домейнът на SEO?

В настоящата статия аз ще се опитам да отговоря на този много важен въпрос (защото търсещите машини са един от най-важните източници на трафик).

Видове домейни и тяхното влияние на SEO

Съществуват множество домейн разширения, които окончават на най-различни абревиатури или думи.

Всички сме запознати с най-известните домейн разширения като .com или .net, или .org

Съществуват и разширения, които географски може да определят даден домейн, причислявайки го към дадена държава. Или пък образователна или държавна структура. Изборът е безкраен.

Влияе ли тогава изборът на разширение?

Според мен не влияе. Поне не директно.

В „очите“ на търсачките – всички разширения се третират напълно еднакво.

Друг въпрос е как потребителят би реагирал – фактор, който впоследствие определя склонността му да кликне върху даден резултат при търсене с Гугъл, Бинг, Яху, Яндекс и т.н.

Разликата при регистриране на различни разширения е в тяхната цена.

Докато разширение с окончание .ai (което е за изкуствен интелект) може да струва над 30 долара, то разширение с .xyz може да струва под долар.

Не се подмамвайте от ниските цени! Закупуването на домейн е една от най-малките инвестиции, които ще направите, стартирайки Вашия сайт.

Мнозина хора, които нямат много средства изпитват изкушението да стартират свой сайт чрез Blogger или Wix или някоя друга платформа, която позволява безплатно създаване.

Мили приятели, използвайки този вариант Вие ще стартирате Вашия проект чрез субдомейн – окончание на окончанието.

Вие бихте ли се доверили на сайт, който е регистриран по този начин?

Допреди време аз бях по-толерантен и допусках тази опция – и аз съм на етап в живота ми, в който джобовете ми няма средства.

Но, замисляйки се – това е лоша услуга и всеки, който желае да стартира свой сайт трябва да си закупи домейн.

Не е чак толкова непосилно. Винаги може да закупите даден домейн само за една година, с опция той да се поднови. (Закупуването му за множество години ще ви спести в някои случаи не повече от 10-тина долара).

Аз използвам услугите на компанията Namecheap както за закупуването на домейни, така и за хостинг.

При тях – премиум окончания струват под 10-тина долара. Както и може да закупите хостинг с цени под 5 долара на месец (в зависимост каква промоция има към дадения момент).

На следните връзки може да закупите домейни и/или хостинг (тези връзки са афиалиатски).

Закупувайки хостинг чрез Namecheap – в зависимост от конректните условия може да получите и безплатен домейн. Просто проверете.

„Ха, та нали този сайт е за създаване на доход – без влагане на средства? А се оказа, че само искаш да пробуташ неща, печелейки комисионни“. – ще кажете Вие.

Просто няма как понякога да се получи – без да се вложи нещо. В този случай е така.

Използвайте някоя друга хостинг компания и/или регистрар на домейни, ако мислите, че ще намерите по-добра сделка.

Но, ако желаете да развиете свой сайт в Интернет – не използвайте субдомейн.

Най-малкото спестесте в течение на времето пари, а планираните материали, които смятате да качите на бъдещия Ви сайт (като статиите, илюстрациите и т.н.) качете в тестов вид на компютъра си и/или ги качете чрез безплатния си профил в Гугъл (или в Яндекс, или където и да е) като документи.

И когато стартирате своя сайт – просто ги копирайте там.

По този начин ще си спестите доста проблеми – вместо да разработвате нещо, над което може и да нямате много контрол. А Ваш сайт ще означава именно това!

 

Използвани домейни (изтекли домейни) и SEO

В предишна моя статия аз вече изложих моето мнение дали е удачно да стартирате свой сайт с изтекъл домейн – такъв, който не е бил подновен.

Аз сте пълен новак, който няма много познания как се правят проучвания на историята на даден домейн, то аз силно Ви препоръчвам да се въздържате да купите някой домейн (чрез търг) – било то този домейн да е бил изтекъл или не.

Вижте – всеки домейн има своя история (която се е натрупала през времето, през който той е бил употребяван).

Често – мнозина собственици на сайтове се впускат в забранени техники за оптимизация.

И техните сайтове имат наложени наказания.

Не винаги е така лесно подобни наказания да бъдат забелязани. А дори и да няма такива – това не означава, че към дадения сайт в миналото са сочели много външни връзки от трети сайтове, които са изкуствено създадени.

Използвайте нов, „пресен домейн“ – така ще си гарантирате, че месеците усилия, време и нерви, които ще вложите във Вашия сайт няма да са застрашени.

Винаги има шанс за неуспех, но нека той да дойде от другаде. Не от тук.

Финални мисли относно влияе ли домейнът на SEO

Вашият сайт е много повече от неговия домейн.

Търсачките отчитат това – но не си позволявайте да направите грешките, които съм посочил по-горе.

Започнете своя сайт с домейн, който има окончание, което ще вдъхне доверие на потребителя. Не използвайте субдомейн. Не използвайте и домейн, в който не сте сигурни, че е надежден от гледна точка на неговата история.

Спестестете средтва. Качвайте материалите си така, че впоследствие да ги използвате.

Namecheap e много изгоден избор. Това го казвам не само, защото съм техен афилиат. А защото е така. Срещу средствата си (които може да под 20-30 долара) на година ще получите доста.

 

Ако сте харесали мисията на pasivendohod.net да споделя информация, която може да Ви помогне да изградите източници на пасивен доход – то може да помогнете, споделяйки някой от качените материали в социалните мрежи. Или да харесате моята страница във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Надомна работа с писане
Съвети (наръчници) относно как да правим пари в Интернет

Надомна работа с писане

Творческото писане и копирайтингът несъмнено са били винаги моята слабост. За това реших да „компилирам“ всички материали по тези теми, които съм публикувал до момента на pasivendohod.net. За да помогна на тези, които се интересуват дали могат да печелят пари с надомна работа с писане. Преди да започна, то трябва

Допълнителна работа от вкъщи
Разни

Допълнителна работа от вкъщи

Допълнителната работа от вкъщи е още един термин, към който очевидно има особен интерес, ако направим справка за прогнозируемите търсения в търсачките, особено в Гугъл. И тъй като аз съм написал доста материали по тази тема – как да си намерим допълнителна работа, особено за такива, които могат да се