Дропшипинг без фирма

Дропшипинг без фирма

Дропшипингът е един от най-популярните (и за добро, и за лошо) методи за печелене на пари онлайн. За това не е малък интересът към темата „дропшипинг без фирма“.

За това аз реших да изложа моето мнение по темата (обосновано с правни аргументи), надявайки се да помогна на тези, които се колебаят под каква форма могат да стартират тази дейност.

Но първо (на кратко):

Какво е дропшипинг?

Дропшипингът е популярен модел на посредническа търговия, която се осъществява в Интернет и представлява продажбата на стоки, осъществена от посредник, който подава данните за покупката към изпълнител.

Посредникът, който може да е изградил свой собствен сайт чрез популярната хостинг платформа Shopify  продава дадените стоки с определена надценка, разчитайки (то така или иначе целия модел се базира на това), че клиентът ще направи спонтанна (без много да се замисля и/или прави проучване) покупка.

Често в България дропшинигът се смесва с понятието ритейл арбитраж. Това е също подобна концпеция, но при нея се използва разликите в цените в различни платформи – да кажем, че сте видяли някакъв артикул на по-ниска цена в Емаг, а Вие последствие се опитате да го продадете с печалба на Bazar.bg

Доколко дропшипингът и ритейл арбитража са различни – то нека всеки си прецени.

Но така или иначе – дропшипингът разчита на ниски разходи за неговото стартиране (всеки може да създаде сайт, на който да продава с включена надценка стоки от Китай). И редица онлайн гурота го промотират.

Аз съм изказал своето мнение в статията „Дропшипинг или афилиейт маркетинг“, че са нужни големи и правилно таргетирани потоци от трафик, за да може един дропшипинг проект да проработи. А повярвайте ми – това не е толкова просто.

И все пак – можем ли да стартираме дропшипинг без фирма?

Да, можем напълно спокойно да стартираме дропшипинг магазин, без да сме стартирали свое дружество (ако искате да узнаете каква фирма може да регистрирате, когато стартирате бизнес, то прочетете тази статия).

Трябва обаче да знаете няколко неща.

Дори и да нямате фирма – то по смисъл на закона Вие осъществявате сделки като търговец.

Вие сте отговорни за всички преки и косвени данъци, които съществуват в България.

А това са: данък върху печалбата (който Вие като физическо лице трябва да декларирате с годишна данъчна декларация), както и ДДС.

Докато данъкът върху печалбата е по-прост (декларира се само в България, както можете да прочетете в  моите статии за отчитане на приходи от свободна професия, блогване и данъци).то отчитането на ДДС е далеч по-сложно.

Ако използвате платен трафик от социалните мрежи (като Фейсбук, Инстаграм) и не само – то за Вас  възнива задължение да сте регистрирани по ДДС.

(А използването на платен трафик от тези сайтове е един от най-популярните методи за създаване на трафик към дропшипинг магазини).

Дори и да успеете да осъществите множество посещение към Вашия магазин без платена реклама (а от там – и да осъществите множество продажби), то при достигане на определен праг от оборот – пак възниква задължение за регистрация по ДДС.

В зависимост къде е доставчикът на стоките от клиентите – пак може да възникне задължение по регистрация по ДДС.

Въпреки че създаването на регистрация по ДДС обуславя подаване на един и същ вид данни – не всяка регистрация е „еднаква“. Какво ли имам предвид? Може и да нямате право на данъчен кредит – така нареченото „въстановяване на ДДС“.

Друг голям проблем с ДДС, който мнозина хора забравят е, че той е данък, който съществува в цяла Европа.

Т.е. ако продавате на клиенти, които са базирани в различни европейски държави – то може, съгасно тамошното законодателство, то също да сте длъжни да имате регистрация.А декларирането на ДДС не е никак евтина счетоводна услуга.

Друго изискване, което отново съществува, а мнозина забравят за него е, че независимо, че осъщестявате дропшипинг без фирма, то пак съществува изискването да се спазват правилата за поверителност (така наречените лични данни), както и за защитата на потребителя. Глобите не са никак малки при тяхното нарушаване.

Финални мисли относно дропшипинг без фирма

Аз съм винаги бил за свободната стопанска инициатива.

Винаги може да пробвате дали една дропшипинг идея има потенциал.

Но гледайте да спазвате правилата – в България няма миминум, който да е необлагаем. Ако една дейност си се облага, колкото и да изкарате, винаги трябва го отчетете.

Но най-добрият вариант според мен е дропшипингът да се осъщестява чрез фирма (такава с ограничена отговорност). За да се намали личната отговорност на предприемача.

Да, има опасност да останете с едно дружество, което ако не осъщестява дейност пак да плащате за декларирането на това. Но ще сте с една идея по-защитени.

Ако имате съмнения или просто искате да пробвате – винаги може да въстановите парите на клиентите, които са направили покупки.

Но каквато и да е форма да изберете, дропшипинг без фирма или с фирма – гледайте да Ви е изгодно. Винаги има възможност за нови печеливши бизнеси.

 

Ако сте харесали pasivendohod.net – може да ми помогнете, споделяйки някой от качените материали в социалните мрежи. Или може да харесате моята страница във Фейсбук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по