Дропшипинг или афилиейт маркетинг?

Дропшипинг или афилиейт маркетинг?

Дропшипинг или афилиейт маркетинг?

Навярно мнозина, които желаят да печелят пари онлайн са си задавали кой от тези два най-популярни модела ще изберат.

В тази статия аз ще разгледам плюсовете и слабостите и на афилиейт маркетинга, така и на дропшипинга. И ще изложа (надявам се – аргументирано) кой модел аз предпочитам.

Плюсове и минуси на дропшипинга

„Дропшипингът“ се е превърнал в едва ли не „Светия граал“ на печеленето на пари в мрежата.

Този бизнес модел е много прост – имаме източник на стоки (който може да е трети сайт като Алиекпрес, Ибей, Амазон и т.н.), който може да наречем сайт-майка. Имаме и сайт-реципиент, който е изграден по такъв начин, че когато даден посетител направи поръчка, то сайта-майка да му я изпрати. А чрез извършения по този начин „дропшипинг“ да се осъществи печалба (тъй като стоките се продават с надценка).

Няма нужна предварително да бъде закупена стока. 

Звучи прекрасно, нали?

Безчет са курсовете, които твърдят, че по този начин може да се печели хиляди, десетки хиляди на ден.

И това е така. 

Ако не беше дяволът в детайлите.

Собствениците на дропшипинг сайтове (поне някои от тях) разчитат на платена реклама, която да генерира трафик към тях. 

За рекламата се плаща веднага (или в началото на следващия месец, за който е осъществена тя). Т.е. имаме един разход, който винаги виси като Дамоклев меч над преприемача.

Въпреки че рекламите са създадени по такъв начин, че да са насочени към потребители, които да са евентуално заитресовани да направят покупка, то винаги се разчита, че осъществената покупка ще е „импусливна“ – закупилият няма да е направил много проучване (най-малко – колко струва закупената стока).

Както при принципа на съпротивлението на металите при протичащ през тях електриески ток- голяма част от закупения трафик няма да бъде преобразуван в продажби.

За да бъде успешен тогава един дропшипинг магазин – то една част от потребитетелите трябва поне да станат абонати на бюлетина на електронни писма, които е разпращан периодично (може да прочетете за имейл маркетинга в моята статия за Aweber). Или да е харесал някой от профилите на сайта в социалните мрежи (които може да се управляват чрез софтуер за менажиране на социални мрежи като Napoleoncat).

Но все ще имаме загуби на заплатен трафик (което прави създаването на маркетингови фунии така предизвикателно, но и доходносно, както можете да прочетете в моята статия).

Заради трансграничната продажба на стоки – собственик на дропшипинг сайт поема (поне в рамките на Европейския съюз) и много отговорности – поне що се отнася до администрирането на данък добавена стойност.

Ако сте успешни – това ще е Ваш обезателен разход. 

Немалък минус е и гаранционното/извънгаранционното обслужване на клиентите (което също може да е доста усложнено). Както и връщането на закупени стоки.

 

Плюсове и минуси на афилиейт маркетинга

Афилиейт маркетингът също е прост бизнес модел. Трето лице, което се нарича афилиат промотира дадена стока/услуга чрез специализирани връзки (линкове) и/или банери. Когато даден потребител закупи стоката/услугата в рамките на определен период, то сайтът, който е въвел афилиейт програма (можете да прочетете в тази статия как може да се създава афилиейт програма чрез сайта Osi affiliate ) изплаща комисионна.

Тъй като афилиатът може да осъществи множество продажби, то и комисионните, които ще натрупа може да са доста големи.

Моето лично предпочитание е афилиейт маркетингът. 

Афилиатът е само комисионер-промоутър. 

Той не се занимава с гаранционно/извънгаранционно обслужване (разбира се – това не означава, че трябва да се промотират некачествени стоки/услуги, както съм написал в моята статия за етиката в онлайн маркетинга).

А и при афилиейт маркетингът може да се използва напълно безплатен трафик, като създадем свой сайт/блог, видеоканал в Ютуб, Вимео, Яндекс Ефир (може да прочетете за тези сайтове за видеосподеляне в приложените статии). (Моето мнение е, че „студеният“ блог трафик по-трудно носи продажби при дропшишингът).

Другото, което е хубаво при афилиейт маркетингът е и по-малката административна тежест (поне в началото) – сайтът, който осъществява продажбата трябва в по-голяма степен да спазва правилата за неприкосновенност на личните данни и администрирането на косвените данъци. (Разбира се – това не ни освобождава да спазваме правилата за защита на личните данни, както и да бъдем регистрирани по ДДС, ако това е задъжително в нашия случай).

 

Финални мисли относно  дропшипинг или афилиейт маркетинг

Аз харесвам повече афилиейт маркетингът. Но това не означава, че и чрез дропшипингът не се печелят пари. 

Според мен – трудността е по-голяма. А и изисква влагане на средства в закупуване на трафик.

Разбира се – ще се радвам да чуя и Вашето мнение по темата.

 

Ако сте харесали pasivendohod.net – може да ми помогнете, споделяйки някой от качените материали в сайта. Или да харесате страницата ми във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по