Етика при онлайн маркетинг

Етика при онлайн маркетинг

Темата, която ще повдигна е пренебрегвана – етика при онлайн маркетинг.

А според мен – това е нещо, което е съществено, когато се осъществяват каквито и да е продажби чрез мрежата.

Всичко ли е е позволено в търговията?

Моралният облик на афилиата/рефериращия/онлайн маркетолога.

Знам, че някои четящи мои читатели ще си мислят: „човек, ако искаш да звучиш като папагалска версия на чичо Бен от „Спайдърмен“ – не ти се отдава. Ако човек трябва да продава нещо в Интернет, трябва да е пробивен, това е. Всичко друго са пълни глупости“.

Не мога да се съглася с това мислене.

Въпросът е: какво ще се продава?

Процесът на реализация на дадена стока/услуга е много прост. Дадена страница в Интернет има X на брой посетители. От тази бройка Y ще закупят даденото нещо. Y варира от различни фактори – сезонност на стоката/услугата, икономическата конюнктура и т.н.

Понякога този процент е висок, понякога – по-нисък.

Но трябва да се помни едно нещо. Закупилите са съвсем реални хора.

Те имат различно „житие-битие“.

Не всички от тях са състоятелни хора (не че тези, които са по-богати заслужават да си пръскат парите за нещо, което не е необходимо, не е качествено, подвеждащо е и т.н.).

Не всичко трябва да се продава.

В Интернет изобилстват стоки/продукти, които са меко казано съмнителни.

А тези „неща“ – обещават, че ще подобрят или поправят определени аспекти от живота на закупилия ги.

Трябва да се разбере – не съществува неща, в които има „тайна съставка“.

Няма магично отслабване, подобряване на настроението (ако човек е изпаднал в депресия), бизнес, който носи невероятен приход (без полагане на каквито и да е било усилия) и т.н.

Разберете – в мрежата сърфират Вашите потенциални клиенти.

Те се нуждаят от помощ, съвет.

Хищническото поведение, чрез което се предлагат неща, които могат да им навредят – като курсове за личностно развитие (подобряване на настроението и т.н.), „разработени“ финансови планове за обогатяване, „програми“ за отслабване, третиране на зависимости, са меко казано отвратителни.

Пак повтарям – това са хора, които може да са отчаяни. И в много лошо финансово състояние.

Това не е моралния облик, който искате да имате.

Как трябва да се подхожда от етична гледна точка, когато човек избира какво да промотира чрез онлайн маркетинг?

Някои от програмите – като тази на гиганта „Амазон“ (повече за нея може да прочетете тук) изискват от промотиращия ясно да е посочил, че той ще получи финансова компенсация (комисионна), ако посетителя кликне и закупи нещо.

Други програми не са чак толкова категорични. Или „си затварят очите“.

Според мен – човек винаги трябва да посочва, че е афилиат/рефериращ. Независимо от изискванията.

Надявам се, че сам съм спазил този принцип в pasivendohod.net.

Другото, което човек трябва да проучи (преди да започне да промотира) – какво е качеството на промотирания продукт/услуга.

Тук е малко „триково“. Как да знаем, че това, което продаваме/препоръчваме си заслужава?

Не можем да си позволим да закупуваме всичко, нали?

Аз процедирам по следния начин – виждам дали има множество негативни отзиви.

И пак съм внимателен – множеството положителни (или отсъствието на отрицателни) не е индикация винаги, че всичко е наред. Най-лесно се закупува в Интернет положителен образ (чрез манипулирани отзиви).

За това – освен наличието на добър облик, то виждам дали закупуващия потребител ще е защитен.

Продуктът/услугата е хубаво да има промоционален период, в който да бъде използван/тестван напълно безплатно. Или те да има базова функция, която да е безплатна.

Друго, което е хубаво – продуктът/услугата да не обвързва потребителя с някакви ангажименти. Т.е. тази периодично употребена стока/услуга да може да бъде отказана с лекота – без това да води до някакви финансови санкции на ползващия ги.

И стойността да е ясно калкулирана.

Както виждате от статиите в pasivendohod.net – аз често рекламирам/правя отзив на различни методи за печелене на пари в Интернет. Без това да струва нищо на регистриралия се.

Друго важно нещо – поне що се отнася до физическите продукти, то потребителят трябва да е информиран напълно за своите права на гаранционно/извънгаранционно обслужване, право на връщане на покупката.

Ако стоката, която Вие промотирате ще бъде внесена в страната, в която се намира Вашия потребител – информирайте го за всички евентуални затруднения (като митническо освобождаване), които могат да възникнат.

И му напомнете винаги да ползва плащане, което има някаква степен на защита. Така, при най-малкото съмнение, че неговите средства са били взети без основание той може да предяви някакви претенции към своята обслужваща финансова институция (било то сайт за разплащане, банка и т.н.).

„Ма къде ми е киро на кирията?“ – ще си каже някой.

Приятели, именно за това най-големите програми за осъществяване на онлайн маркетинг (като афилиейт програмата на Амазон) имат различни степен на защита (предварително проучват и одобряват кой може да ги ползва), и изпращат заработеното след известен период от време.

Обслужвайки Вашия потребител, то Вие обслужвате себе си.

Доволният клиент води няколко други със себе си.

Недоволният – „взима“ десетки със себе си.

Трябва да сте търпеливи. Онлайн маркетинга не „схема за бързо забогатяване“, независимо кой какво твърди.

Да, има хищнически тактики, които се ползват за повлияване на психиката на потребителя. Но те – както казахме, може да се възползват от хора ( в лошо ментално и/или финансово състояние).

Мислех даже да ги ревюирам (подходите, които „гуротата“ използват) – но пък се замислих, да не би по този начин да науча някой на тези „сенчести“ подходи?

За това – за тези от Вас, които владеят английски Ви препоръчвам да гледате каналите на влогърите Майк Уинет. И Кофизила. В тях често се говори за различни гурота (англоезични), които се възползват от своя авторитет.

Финални думи относно етика при онлайн маркетинг

Надявам се, че само „изпълнявам това, което проповядвам“.

И pasivendohod.net наистина промотира неща, които трябва да бъдат представени (със съответните ремарки).

Но както се казва – из аз „съм ора, и аз грешим“ – ако забележите нещо, което не би трябвало да е по начина, по който е представено, то пишете ми чрез секцията на сайта „Контакти“ или оставете коментар под статията, която смятате, че трябва да й се обърне внимание.

Обещавам, че мерки (ако са нужни) ще бъдат взети. И поуката – извлечена.

Ако статията Ви е допаднала и искате да помогнете на развитието на сайта – може да я споделите в социалните мрежи (чрез бутоните) или да харесате страницата ни във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по