Етси магазин

Етси магазин

Ако сте човек, който желае да продава своите ръчно произведени или винтидж неща, то може би създаването на етси магазин (Etsy) e правилното действие за Вас.

Като казвам „може би“  – по долу ще се обясня защо.

Аз вече разгледах възможността да продавате чрез Amazon handmade (повече за тази възможност – прочетете тук).

Сега дойде време и да кажа какво мисля аз (с моята глупава глава) относно Етси

Ала какво е Етси (Etsy) и Етси магазин?

etsy.com e глобален сайт, чрез който се продават handmade (ръчно произведени) неща, както и антики.

Компанията, която стои зад сайта е създадена през 2005 година и в момента се продава на нюйоркската фондова борса (част е от NASDAQ).

Та с какво се занимава сайта, как той прави пари?

Много просто – той е посредник (платформа, витрина, ако щете), чрез който купувачи и продавачи се срещат.

Към момента сайтът (в цялост) е достъпен на следните езици: американски английски, британски английски, немски, френски, италиански, испански и холандски (https://help.etsy.com/hc/en-us/articles/115015651868-View-Etsy-in-Another-Language).

Регистрацията на сайта е безплатна.

Ако желаете да се регистрирате, то преди да прочетете какво имам да кажа за това – то можете да започнете от тук.

Етси дава възможност и да промотирате продукти, които вече са качени и да печелите комисионна, ако някой закупи нещо чрез Ваш специален линк.

Какво най-важно трябва да знам, ако ще си отварям магазин?

„Икономиката, глупако“.

Да, трябва да разберете как работят таксите в сайта.

Kaкто казах – сайта няма месечна абонамента такса. До тук – добре.

Ако създадете свой профил (магазин) – и не качите нещо, то това е безплатно.

Когато качите продукт в сайта, това се нарича листване. Продуктът може да е един (като бройка) или да са множество – ако сте занаятчия може да направите един листинг за един продукт, който произвеждате и смятате да продавате.

Таксата за създаване на листинг е 0.20 щатски долара (двайсет цента). Ако дядо Ви (да речем) – има 20 медала от НРБ и Вие решите да ги продадете, то ще Ви струва 4 долара. Листингите „траят“ определен период от време – ако продуктът не се продаде, то загубата си е за Вас. За подновяването на листинг пак се таксува двадесет цента.

Ако продуктът, който продавате има различни вариации (и Вие коректно сте си ги посочили чрез създаване на така наречения multiple listing) и клиент закупи повече от една вариация, то пак Ви ще бъдете таксувани с 0.20 щатски долара. За редактиране на вече публикуван листинг не се дължи такса.

Мнозина ще ме ругаят в момента: „Брат, в бизнеса трябва да похарчиш пари за да спечелиш пари!“. Да, съгласен съм.

Ала представете си, че имате например правите неща от разтопено стъкло. И имате да кажем 50 изделия – това са 10 долара. А ако продавате огърлици? Продали-непродали – таксата си върви.

Етси много коректно са посочили, че таксата от 20 цента се взима директно в щатски долари. Ако банковата Ви сметка, която сте вързали към сайта е в друга валута, може и да е леко по-скъпо. За това – проучете предварително как ще Ви е най-изгодно и с колко видове банкови сметки ще работите.

Ако създадете така наречената частен листинг (листинг, който ще е достъпен само до определен купувач – когато предварително сте се уговорили да продадете нещо на някого и искате да ползвате защитата на сайта) – таксата е пак 20 цента.

Когато даден Ваш продукт се продаде – тук вече се намесва така наречената тракционна такса. Тя е 5 процента. Тази такса е де факто тяхната комисионна за поръчката.

Ако искате (сайта Ви дава тази възможност) да накарате купувачът да плати отделно за транспорта – Етси взима отделно 5 процента от тази сума.

Последната вид такса, която Етси взима е за обработка на плащането.

Таксите са различни за различните държави. Те са процент плюс добавка от твърда сума.

За България те са: 4 процента от сумата + 30 евро цента. Т.е., че продадете нещо за 100 евро – 4.30 евро е тази такса. Комисионната за сайта ще е 5 евро. Общо 9.30 евро.

Преди някой да каже, че съм тъп, тъй като не съм посочил в примера дали в тези 100 евро са включени транспорт или не, да, знам.

Ако в тези сто евро имаме транспорт, то и той би трябвало да е обложен (самия транспорт) с 5 процентова комисионна (която казахме, че е отделна). Тъй като и математиката, а и английския ми куцат – ще трябва да проверите колко е сумата в този случай.

Освен тези такси – понякога продажбите в Етси се генерират от трети сайтове – партньори (по-горе Ви дадох афилиатския линк).

В този случай, ако имате подобна генерирана продажба – комисионните са следните:

  • ако сте генерирали по-малко от 10 000 долара през последните 365 дни то комисионната е 15 процента.
  • ако сте генерирали най-малко 10 000 долара, то комисионната е 12 процента.
  • независимо от размера на покупката (т.е. ако например продадете продукт на стойност 10 000 долара), то тази комисионна не бива и няма да надхвърли 100 долара. Това е максимума на реализирана покупка.

Mного е важно да се посочи, че ако валутата на Вашия листинг е различна от валутата на Вашия пеймънт акаунт (акаунт за плащане), то пак има такса от 2.5 процента.

Какво това означава? Ами – ако продавате нещо в щатски долари и пък сте настроили, че искате да Ви се плаща само в евро, то сайта ще Ви плати, но ще си отдържи 2.5 процента. Това правило е въведено тук: https://help.etsy.com/hc/en-us/articles/360000344668-Currency-Conversion-Fees?segment=selling

Сайтът поддържа следните валути: https://help.etsy.com/hc/en-us/articles/360000337767?segment=selling

За българи, които живеят в България аз мисля, че е най-изгодно да си настроят нещата (да продават и да получават пари) в евро. То пак ще има после минимална загуба от превалутирането на евро е лева, но поне няма да е толкова фрапантна. Това е мое мнение. Моля Ви – тези от Вас, които са по-икономически грамотни, то нека ме поправят, ако греша.

Както виждате – уж по-малки, таксите е разходите в Етси се акумулират. И понякога – може да надхвърлят тези в Амазон.

Та, ако продавате неща на малка стойност (да кажем – няколко долара), то имайте това в предвид, когато правите бюджета си.

Последни наставления за магазин в Етси

В Интернет има статии на български език – що се отнася до ДДС и Етси.

Аз винаги съм мразил данъчното право. Ала искам да Ви предупредя – проверете си дали трябва да се регистрирате по ДДС. 

Най-лесно щеше ми е да пльосна линкове към статии, в които пише, че може да направите частична регистрация. Ала тъй като не разбирам – мога да Ви препратя към нещо, което не е вярно. Една консултация с данъчен експерт е стотина лева (най-много).

Относно преките данъци – да, приходите Ви ще бъдат обложени с 10 процента.

Дали е най-изгодно да стартирате дружество (и всички разходи, които са свързани с дейността Ви да се признаят) или да се регистрирате като лице, което упражнява свободна професия – зависи според Вашите намерения (тук съм описал моите впечатления за регистрацията на лице, което иска да упражнява свободна професия, а тук – най-главното за данъците и осигуровките).

Ако имате няколко стари вещи, които искате да продадете (на възможно най-високата световна цена) – то не би трябвало да извършвате търговска дейност по смисъла на закона.

Но ако правите нещо, което може да се счете за търговска дейност – макар и нерегистрирани, ала попадащи под дефиницията на Търговския закон, то консултирайте се (преди да го направите).

За тези българи, които продават в Етси и са прочели статията – оставете Вашето мнение за това.

Аз ще се радвам, за всички останали, ако оставите Вашите въпроси, коментари и забележки.

За да спомогнете този сайт да се развие – споделяйте статиите с Вашите близки и приятели чрез социалните мрежи. Развитието му ще позволи например да създам да речем Етси магазин, чието ежемесечно развитие да споделям с Вас, тук.

Благодаря Ви!

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по