Етси магазин

Етси магазин

Ако сте човек, който желае да продава своите ръчно произведени или винтидж неща, то може би създаването на етси магазин (Etsy) e правилното действие за Вас.

Като казвам „може би“  – по долу ще се обясня защо.

Аз вече разгледах възможността да продавате чрез Amazon handmade (повече за тази възможност – прочетете тук).

Сега дойде време и да кажа какво мисля аз (с моята глупава глава) относно Етси

Ала какво е Етси (Etsy) и Етси магазин?

etsy.com e глобален сайт, чрез който се продават handmade (ръчно произведени) неща, както и антики.

Компанията, която стои зад сайта е създадена през 2005 година и в момента се продава на нюйоркската фондова борса (част е от NASDAQ).

Та с какво се занимава сайта, как той прави пари?

Много просто – той е посредник (платформа, витрина, ако щете), чрез който купувачи и продавачи се срещат.

Към момента сайтът (в цялост) е достъпен на следните езици: американски английски, британски английски, немски, френски, италиански, испански и холандски (https://help.etsy.com/hc/en-us/articles/115015651868-View-Etsy-in-Another-Language).

Регистрацията на сайта е безплатна.

Ако желаете да се регистрирате, то преди да прочетете какво имам да кажа за това – то можете да започнете от тук.

Етси дава възможност и да промотирате продукти, които вече са качени и да печелите комисионна, ако някой закупи нещо чрез Ваш специален линк.

Какво най-важно трябва да знам, ако ще си отварям магазин?

„Икономиката, глупако“.

Да, трябва да разберете как работят таксите в сайта.

Kaкто казах – сайта няма месечна абонамента такса. До тук – добре.

Ако създадете свой профил (магазин) – и не качите нещо, то това е безплатно.

Когато качите продукт в сайта, това се нарича листване. Продуктът може да е един (като бройка) или да са множество – ако сте занаятчия може да направите един листинг за един продукт, който произвеждате и смятате да продавате.

Таксата за създаване на листинг е 0.20 щатски долара (двайсет цента). Ако дядо Ви (да речем) – има 20 медала от НРБ и Вие решите да ги продадете, то ще Ви струва 4 долара. Листингите „траят“ определен период от време – ако продуктът не се продаде, то загубата си е за Вас. За подновяването на листинг пак се таксува двадесет цента.

Ако продуктът, който продавате има различни вариации (и Вие коректно сте си ги посочили чрез създаване на така наречения multiple listing) и клиент закупи повече от една вариация, то пак Ви ще бъдете таксувани с 0.20 щатски долара. За редактиране на вече публикуван листинг не се дължи такса.

Мнозина ще ме ругаят в момента: „Брат, в бизнеса трябва да похарчиш пари за да спечелиш пари!“. Да, съгласен съм.

Ала представете си, че имате например правите неща от разтопено стъкло. И имате да кажем 50 изделия – това са 10 долара. А ако продавате огърлици? Продали-непродали – таксата си върви.

Етси много коректно са посочили, че таксата от 20 цента се взима директно в щатски долари. Ако банковата Ви сметка, която сте вързали към сайта е в друга валута, може и да е леко по-скъпо. За това – проучете предварително как ще Ви е най-изгодно и с колко видове банкови сметки ще работите.

Ако създадете така наречената частен листинг (листинг, който ще е достъпен само до определен купувач – когато предварително сте се уговорили да продадете нещо на някого и искате да ползвате защитата на сайта) – таксата е пак 20 цента.

Когато даден Ваш продукт се продаде – тук вече се намесва така наречената тракционна такса. Тя е 5 процента. Тази такса е де факто тяхната комисионна за поръчката.

Ако искате (сайта Ви дава тази възможност) да накарате купувачът да плати отделно за транспорта – Етси взима отделно 5 процента от тази сума.

Последната вид такса, която Етси взима е за обработка на плащането.

Таксите са различни за различните държави. Те са процент плюс добавка от твърда сума.

За България те са: 4 процента от сумата + 30 евро цента. Т.е., че продадете нещо за 100 евро – 4.30 евро е тази такса. Комисионната за сайта ще е 5 евро. Общо 9.30 евро.

Преди някой да каже, че съм тъп, тъй като не съм посочил в примера дали в тези 100 евро са включени транспорт или не, да, знам.

Ако в тези сто евро имаме транспорт, то и той би трябвало да е обложен (самия транспорт) с 5 процентова комисионна (която казахме, че е отделна). Тъй като и математиката, а и английския ми куцат – ще трябва да проверите колко е сумата в този случай.

Освен тези такси – понякога продажбите в Етси се генерират от трети сайтове – партньори (по-горе Ви дадох афилиатския линк).

В този случай, ако имате подобна генерирана продажба – комисионните са следните:

  • ако сте генерирали по-малко от 10 000 долара през последните 365 дни то комисионната е 15 процента.
  • ако сте генерирали най-малко 10 000 долара, то комисионната е 12 процента.
  • независимо от размера на покупката (т.е. ако например продадете продукт на стойност 10 000 долара), то тази комисионна не бива и няма да надхвърли 100 долара. Това е максимума на реализирана покупка.

Mного е важно да се посочи, че ако валутата на Вашия листинг е различна от валутата на Вашия пеймънт акаунт (акаунт за плащане), то пак има такса от 2.5 процента.

Какво това означава? Ами – ако продавате нещо в щатски долари и пък сте настроили, че искате да Ви се плаща само в евро, то сайта ще Ви плати, но ще си отдържи 2.5 процента. Това правило е въведено тук: https://help.etsy.com/hc/en-us/articles/360000344668-Currency-Conversion-Fees?segment=selling

Сайтът поддържа следните валути: https://help.etsy.com/hc/en-us/articles/360000337767?segment=selling

За българи, които живеят в България аз мисля, че е най-изгодно да си настроят нещата (да продават и да получават пари) в евро. То пак ще има после минимална загуба от превалутирането на евро е лева, но поне няма да е толкова фрапантна. Това е мое мнение. Моля Ви – тези от Вас, които са по-икономически грамотни, то нека ме поправят, ако греша.

Както виждате – уж по-малки, таксите е разходите в Етси се акумулират. И понякога – може да надхвърлят тези в Амазон.

Та, ако продавате неща на малка стойност (да кажем – няколко долара), то имайте това в предвид, когато правите бюджета си.

Последни наставления за магазин в Етси

В Интернет има статии на български език – що се отнася до ДДС и Етси.

Аз винаги съм мразил данъчното право. Ала искам да Ви предупредя – проверете си дали трябва да се регистрирате по ДДС. 

Най-лесно щеше ми е да пльосна линкове към статии, в които пише, че може да направите частична регистрация. Ала тъй като не разбирам – мога да Ви препратя към нещо, което не е вярно. Една консултация с данъчен експерт е стотина лева (най-много).

Относно преките данъци – да, приходите Ви ще бъдат обложени с 10 процента.

Дали е най-изгодно да стартирате дружество (и всички разходи, които са свързани с дейността Ви да се признаят) или да се регистрирате като лице, което упражнява свободна професия – зависи според Вашите намерения (тук съм описал моите впечатления за регистрацията на лице, което иска да упражнява свободна професия, а тук – най-главното за данъците и осигуровките).

Ако имате няколко стари вещи, които искате да продадете (на възможно най-високата световна цена) – то не би трябвало да извършвате търговска дейност по смисъла на закона.

Но ако правите нещо, което може да се счете за търговска дейност – макар и нерегистрирани, ала попадащи под дефиницията на Търговския закон, то консултирайте се (преди да го направите).

За тези българи, които продават в Етси и са прочели статията – оставете Вашето мнение за това.

Аз ще се радвам, за всички останали, ако оставите Вашите въпроси, коментари и забележки.

За да спомогнете този сайт да се развие – споделяйте статиите с Вашите близки и приятели чрез социалните мрежи. Развитието му ще позволи например да създам да речем Етси магазин, чието ежемесечно развитие да споделям с Вас, тук.

Благодаря Ви!

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по

Как да постигнете пасивен доход
Разни

Как да постигнете пасивен доход: 10 идеи, които ще ви помогнат

  В нашия модерен свят, където финансовата стабилност е от съществено значение, все повече хора се интересуват от начини за постигане на пасивен доход. Пасивният доход представлява приходи, които продължават да се генерират дори след като спрете активно да работите за тях. Това е мечтата на много хора – да