Защо трябва да имаме портфолио от сайтове

Защо трябва да имаме портфолио от сайтове

Да се препитава човек от онлайн маркетинг и създаване на съдържание чрез сайтове не е лесна работа, за това аз реших да напиша настоящата статия: „Защо трябва да имаме портфолио от сайтове“.

В нея ще изложа моите съображения защо е добре да имаме множество сайтове, ако желаем да се издържаме само от доходи чрез Интернет.

Портфолиото от сайтове предпазва от спад на трафика поради обновление (ъпдейт) на алгоритмите на търсачките

За съжаление – мнозинството от сайтовете, които съществуват разчитат на трафик от търсачките (като Гугъл, Бинг, Яху, Яндекс и др).

„Откри Америка. Какво лошо има в това?“ – ще попита някой.

Негативният аспект на този вид трафик е, че той идва от независим източник, който сам „определя своите правила“.

А много важна част от тези правила са непрестанните усилия на търсачките хем да подобряват преживяването на ползващите ги потребители, хем последните да остават възможно най-много на сайта на търсачките.

Какво идва от този парадокс?

Правилата, алгоритмите, които направляват преразпределението на резултатите при поискване от страна на потребителя непрекъснато се променят.

Търсачките стават по-умни.

Този процес се извършва всеки ден.

Но няколко пъти в годината – особено при Гугъл (а и другите търсачки) се осъществява така нареченото „обновление (ъпдейт) на основния алгоритъм“.

Това обновление (ъпдейт) може силно да размести позиционирането на сайтовете по ключови думи.

И днес може да имате по 1000 потребителя на ден, а утре, когато подобен ъпдейт се осъществи – да загубите значителна част от тези потребители. (Разбира се – по време на обновление може да придобиете и още повече потребители).

Така, ако имате само един сайт – за едно денонощие Вие може да изложите своите приходи под риск.

Потрфолиото от сайтове може да Ви предпази, понеже само някои Ваши сайтове може да бъдат засегнати (а други – да компенсират загубата, ако при тях трафика се е увеличил).

 

Портфолиото от сайтове Ви препазва, ако някои от Вашите сайтове са със сезонна тематика

Дори и да имате силно разработен сайт в дадена ниша, то неговия трафик може да варира.

Една от причините е – той е посветен на дадена ниша, в която има сезонен интерес.

„Какво пък ще каже това?“ – ще попитате Вие.

Да кажем, че сайтът Ви е посветен на отзиви за моторни косачки.

Логично е, че търсенията за моторни косачки ще преобладават пролетта/лятото, отколкото есента/зимата.

Така мнозина хора, които осъществяват подобни проекти почват да се питат, когато попаднат в „ниския сезон“ защо техния трафик е намалял, макар че са запазили позиционирането по ключовите думи.

Единият начин, чрез който човек може да се предпази от тази флуктуация е да направи грижливо и добре проучването за кои ключови думи да създаде съдържание (може да прочетете моята статия за 5-те топ безплатни SEO инструменти, както и моята публикация за Wincher – инструментът за SEО анализ).

Другият начин е да имате порфолио от сайтове – така, когато един сайт има по-малко трафик поради сезонност, друг може да го компенсира.

 

Портфолиото от сайтове Ви предпазва от внезапно намаляване на доходите от реклами или от афилиейт маркетинг, реферален маркетинг, CPA маркетинг , PPI маркетинг, PPD маркетинг

Трафикът може и да е същия. Но това, което може да спечелите чрез него – не.

При доходите от реклама в Интернет непрекъснато варират – рекламодателите непрекъснато наддават различно.

Това е особено силно в края на годината (четвъртото тримесечие), когато са разположени едни от най-силните дни на електронната търговия – Денят на благодарността в САЩ, който е следван от Черния петък, Кибер понеделникът, та чак до Коледа и Нова година.

Това, че сте спечелили повече през този период не означава, че този тренд ще се запази и с началото на новата година.

Освен това всеки човек, който се занимава с афилиейт, реферален, CPA, PPI, PPD маркетинг трябва непрекъснато да си припомня, че той е само една страна от едно споразумение.

И програмата, която той/тя промотира може да наложи внезапни промени.

Типичен пример е промянята, която Amazon наложи в тяхната афилиейт програма (повече за Amazon associates като афилиейт маркетинг възможност може да прочетете в моята статия) в началото на така наречената епидемия от COVID.

С една дума – от Амазон намалиха значително комисионната, която те изплащат на своите афилиати.

Като казвам значително – доста хора загубиха значителен доход, някъде от порядъка на хиляди долари.

Разбира се – подобни „удари“ може да бъдат избегнати, ако даден сайт е монетаризиран по различни начини (без да разчита само на един източник).

Но може и да се предпазите, ако имате и голямо портфолио от сайтове.

Така – ако един сайт е засегнат от подобни обстоятелства, то останалите – да го компенсират.

 

Портфолиото от сайтове ще Ви даде възможност да търгувате с тях

Ако имате множество сайтове – може да си позволите да търгувате с тях, като активи.

Аз съм написал статии относно как може да се печелят средства от паркиран домейн, както и статия за покупка и продажба на сайт като метод за правене на пари в Интернет, така и наем на уебсайт като пасивен доход.

Може да Ви прозвучи много грозно, но когато реализирате продажбата на един сайт със значителна печалба, то проблемът е неговото менажиране става чужд, не Ваш.

Но това е суровата реалност.

Разработени сайтове може да се продадат са десетки, стотици хиляди долари (когато имат значителен трафик, както и доказуем приход).

Представете си, че разработите и продадете 25 сайта (за голям период). Всеки от сайтовете достигне цена от 10 000 долара. Вие ще спечелите повече, отколкото мнозинстовото хора успяват да спечелят в живота си.

 

Финални мисли относно защо трябва да имаме портфолио от сайтове

Мисля, че доказах моята теза, че всеки човек, който желае да печели в мрежата трябва да има портфолио от сайтове.

Ако някой ме запита дали аз имам множество такива – не, не и разработени.

Именно за това аз създадох pasivendohod.net – много ми се иска да публикувам поредица, в която проследявам развитието на разработката на сайт/сайтове.

За това – ще се радвам, ако ме подкрепите в това начинание, споделяйки някой от качените материали в сайта чрез социалните мрежи. Или ако харесате моята страница във Фейсбук.

Само чрез Вас – моите читатели този сайт има бъдеще.

Приветствам Вашите коментари, забележки или въпроси – може да ги оставяте чрез формата за коментиране под всяка статия. Или да се свържете с мен чрез страницата на контакт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по