Защо трябва да имаме портфолио от сайтове

Защо трябва да имаме портфолио от сайтове

Да се препитава човек от онлайн маркетинг и създаване на съдържание чрез сайтове не е лесна работа, за това аз реших да напиша настоящата статия: „Защо трябва да имаме портфолио от сайтове“.

В нея ще изложа моите съображения защо е добре да имаме множество сайтове, ако желаем да се издържаме само от доходи чрез Интернет.

Портфолиото от сайтове предпазва от спад на трафика поради обновление (ъпдейт) на алгоритмите на търсачките

За съжаление – мнозинството от сайтовете, които съществуват разчитат на трафик от търсачките (като Гугъл, Бинг, Яху, Яндекс и др).

„Откри Америка. Какво лошо има в това?“ – ще попита някой.

Негативният аспект на този вид трафик е, че той идва от независим източник, който сам „определя своите правила“.

А много важна част от тези правила са непрестанните усилия на търсачките хем да подобряват преживяването на ползващите ги потребители, хем последните да остават възможно най-много на сайта на търсачките.

Какво идва от този парадокс?

Правилата, алгоритмите, които направляват преразпределението на резултатите при поискване от страна на потребителя непрекъснато се променят.

Търсачките стават по-умни.

Този процес се извършва всеки ден.

Но няколко пъти в годината – особено при Гугъл (а и другите търсачки) се осъществява така нареченото „обновление (ъпдейт) на основния алгоритъм“.

Това обновление (ъпдейт) може силно да размести позиционирането на сайтовете по ключови думи.

И днес може да имате по 1000 потребителя на ден, а утре, когато подобен ъпдейт се осъществи – да загубите значителна част от тези потребители. (Разбира се – по време на обновление може да придобиете и още повече потребители).

Така, ако имате само един сайт – за едно денонощие Вие може да изложите своите приходи под риск.

Потрфолиото от сайтове може да Ви предпази, понеже само някои Ваши сайтове може да бъдат засегнати (а други – да компенсират загубата, ако при тях трафика се е увеличил).

 

Портфолиото от сайтове Ви препазва, ако някои от Вашите сайтове са със сезонна тематика

Дори и да имате силно разработен сайт в дадена ниша, то неговия трафик може да варира.

Една от причините е – той е посветен на дадена ниша, в която има сезонен интерес.

„Какво пък ще каже това?“ – ще попитате Вие.

Да кажем, че сайтът Ви е посветен на отзиви за моторни косачки.

Логично е, че търсенията за моторни косачки ще преобладават пролетта/лятото, отколкото есента/зимата.

Така мнозина хора, които осъществяват подобни проекти почват да се питат, когато попаднат в „ниския сезон“ защо техния трафик е намалял, макар че са запазили позиционирането по ключовите думи.

Единият начин, чрез който човек може да се предпази от тази флуктуация е да направи грижливо и добре проучването за кои ключови думи да създаде съдържание (може да прочетете моята статия за 5-те топ безплатни SEO инструменти, както и моята публикация за Wincher – инструментът за SEО анализ).

Другият начин е да имате порфолио от сайтове – така, когато един сайт има по-малко трафик поради сезонност, друг може да го компенсира.

 

Портфолиото от сайтове Ви предпазва от внезапно намаляване на доходите от реклами или от афилиейт маркетинг, реферален маркетинг, CPA маркетинг , PPI маркетинг, PPD маркетинг

Трафикът може и да е същия. Но това, което може да спечелите чрез него – не.

При доходите от реклама в Интернет непрекъснато варират – рекламодателите непрекъснато наддават различно.

Това е особено силно в края на годината (четвъртото тримесечие), когато са разположени едни от най-силните дни на електронната търговия – Денят на благодарността в САЩ, който е следван от Черния петък, Кибер понеделникът, та чак до Коледа и Нова година.

Това, че сте спечелили повече през този период не означава, че този тренд ще се запази и с началото на новата година.

Освен това всеки човек, който се занимава с афилиейт, реферален, CPA, PPI, PPD маркетинг трябва непрекъснато да си припомня, че той е само една страна от едно споразумение.

И програмата, която той/тя промотира може да наложи внезапни промени.

Типичен пример е промянята, която Amazon наложи в тяхната афилиейт програма (повече за Amazon associates като афилиейт маркетинг възможност може да прочетете в моята статия) в началото на така наречената епидемия от COVID.

С една дума – от Амазон намалиха значително комисионната, която те изплащат на своите афилиати.

Като казвам значително – доста хора загубиха значителен доход, някъде от порядъка на хиляди долари.

Разбира се – подобни „удари“ може да бъдат избегнати, ако даден сайт е монетаризиран по различни начини (без да разчита само на един източник).

Но може и да се предпазите, ако имате и голямо портфолио от сайтове.

Така – ако един сайт е засегнат от подобни обстоятелства, то останалите – да го компенсират.

 

Портфолиото от сайтове ще Ви даде възможност да търгувате с тях

Ако имате множество сайтове – може да си позволите да търгувате с тях, като активи.

Аз съм написал статии относно как може да се печелят средства от паркиран домейн, както и статия за покупка и продажба на сайт като метод за правене на пари в Интернет, така и наем на уебсайт като пасивен доход.

Може да Ви прозвучи много грозно, но когато реализирате продажбата на един сайт със значителна печалба, то проблемът е неговото менажиране става чужд, не Ваш.

Но това е суровата реалност.

Разработени сайтове може да се продадат са десетки, стотици хиляди долари (когато имат значителен трафик, както и доказуем приход).

Представете си, че разработите и продадете 25 сайта (за голям период). Всеки от сайтовете достигне цена от 10 000 долара. Вие ще спечелите повече, отколкото мнозинстовото хора успяват да спечелят в живота си.

 

Финални мисли относно защо трябва да имаме портфолио от сайтове

Мисля, че доказах моята теза, че всеки човек, който желае да печели в мрежата трябва да има портфолио от сайтове.

Ако някой ме запита дали аз имам множество такива – не, не и разработени.

Именно за това аз създадох pasivendohod.net – много ми се иска да публикувам поредица, в която проследявам развитието на разработката на сайт/сайтове.

За това – ще се радвам, ако ме подкрепите в това начинание, споделяйки някой от качените материали в сайта чрез социалните мрежи. Или ако харесате моята страница във Фейсбук.

Само чрез Вас – моите читатели този сайт има бъдеще.

Приветствам Вашите коментари, забележки или въпроси – може да ги оставяте чрез формата за коментиране под всяка статия. Или да се свържете с мен чрез страницата на контакт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Бизнес идеи в сферата на услугите
Разни

Бизнес идеи в сферата на услугите

Не са малко и хората, които търсят (поне при проверка с най-популярните инструменти за SEO) повече информация за бизнес идеи в сферата на услугите. Аз съм написал много материали, които гравитират около тази тема. За това реших да ги резюмирам в тази статия. Защото обслужващия сектор често е един от

Какво е хостинг?
Създаване на уебсайт/блог

Какво е хостинг?

Какво е хостинг? Редица хора, които желаят да стартират свой сайт/блог в Интернет започват своето проучване с този въпрос. И това не е случайно. Изборът на качествен хостинг е от съществено значение за дадения дигитален ресурс, както ще прочетете по-долу. В тази статия аз реших да напиша мой отговор на