За и против използването на приставки за SEO на WordPress

За и против използването на приставки за SEO на WordPress

След доста изгледани видеа исках да „повдигна“ една неортодоксална тема:“за и против използването на приставки за SEO на WordPress“.

Но преди да започна – мисля, че е редно да поясня (за тези, които навлизат в тематиката) какво е приставка и какво е WordPress.

WordPress (Уърдпрес) е платформа за менажиране на съдържание, чиято потребителска насоченост я е направила най-популярния метод за създаване на сайтове.
А приставките (plug-ins) са софтуерни допълнения, чрез които (ако бъдат инсталирани на WordPress сайт) се добавят най-различни функционалности. Приставките са разработени от трети страни-разработчици и позволяват настройката на допълнителни функции, които кустомизират дадения сайт.

Та, приставките (плъгините) за SEO-оптимизация позволяват съдържанието на даден WordPress сайт да бъде по-добре „прието“ от търсачките (като Гугъл, Бинг, Яху) и т.н.

Приставките за SEO и търсещите машини

Едни от най-популярните приставки (plug-ins, плъгини), които съществуват са YoastSEO и Rankmath.

Ако прочетете (на който и да е език) резултатите за създаване на WordPress -базиран сайт, то ще видите, че най-често срещания съвет е да се инсталират тези приставки. И да се „калибрират“ коректно на дадения сайт.

Защо това е така?

Приставките извършват редица дейности, чрез които се извършва оптимизацията на ниво страница (така нареченето on page-SEO), също така и от техническата страна (така нареченото technical SEO).

Чрез тях бързо и лесно може да бъде създадена специална карта на сайта (sitemap), да бъде създаден и редактиран файла, който търсещите машини „четат“ (така наречения robots.txt), да бъдат въведени най-важните данни от SEO гледна точка (като заглавие, мета заглавие, описание (малкия текст, който никой не чете, но се „появява“ под даден показан резултат в търсачките), връзка и още много други).

За това – както казват англоговорящите, инсталирането е „no -brainer“, т.е. не се нуждае от много аргументи.

Но дали това е така?

Във видеа на хора, на които съм последовател излиза една теза, която е доста добре аргументирана.

Търсачките не са това, което „бяха“.

След толкова години на подобрения – те са по-умни.

И продължават да се самообучават.

Може да се каже – без да се преувеличава, че те могат „да минат“ през съдържанието на страница като човек и да „разберат“ за какво е тази страница.

Пробвайте да потърсите на английски „prince Harry brother“ и ще видите, че Гугъл Ви показва, че братът на принц Хари е принц Уилиам.

Търсачката е схванала какво търсите.

Мнозина резултати, които се показват на предна позиция понякога не съдържат въобще търсената ключова дума. И пак са релевантни на търсенето.

Самите хора, които следвам казват, че не използват тези приставки. Даже никакви. И пак получават значителен трафик от търсачките, който расте с времето.

Как им се получава това?

Качват изключително качествено (добре съставено и проучено) съдържание (те публикуват статии, съдържанието им е от текстово естество б.а.).

Вместо да „мислят“ върху ключовата дума – те мислят по-скоро върху тематиката (темата) на статията, дали тя отговоря на нуждата, която е провокирала търсещия да направи търсенето.

И така – когато той/тя попадне на статията, той ще я прочете. Неговата нужда от информация „ще бъде заситена“. И той няма да кликне бутона „назад“ за да продължи да сърфира в търсачката. И търсачката си казва: „ето, този резултат задоволява търсенето на потребителите. Я да го преместя по-напред“.

Някой може би ще си каже (особено тези мои читатели, които са на ти със SEO): „това са пълни глупости. Аз използвам от години приставките. Как ще направиш хубава публикация без я оптимизираш?“.

И това е така (ще обясня отдолу защо).

Но понякога индикациите на приставките са доста измамливи.

Защо ли?

Приставките са като лист задачи, които човек трябва да свърши по дадена публикация.

Колкото повече задачи свърши (да речем направи връзката на публикацията с подходяща дължина) толкова уж един пост е по-оптимизиран.

За улеснение – и Rankmath, и YoastSEO използват светлинки. Публикацията трябва да „светне“ в зелено.

Напълно е възможно и най-идиотския текст да получи „зелена светлина“.

Eто например пример от човек, на който съм последовател (Джим Хармер) – вижте тази връзка.

Публикацията – макар и пълни глупости, е оптимизирана чрез Yoast.

Toва означава ли, че подобно нещо ще получи трафик от търсачките?

Съдържанието е цар (оптимизацията е кралицата).

Добре – да ползваме ли приставки за оптимизация?

Според мен – инсталирайте си такива. Но не разчитайте напълно на тях.

На тези, които започват – те може да са доста полезни, защото дават „подсказки“ за различни неща – колко да е дълго заглавието на дадена публикаци, колко да е дълга връзката към нея, какво да е описанието.

Все неща, към които аз не се придържам строго.

Но все пак са полезни – иначе търсачките изрязват „излишния“ текст.

Иначе – фокусът трябва да е върху съдържанието.

Качествено и хубаво. По теми, по които няма много информация. Това е най-достоверния съвет.

 

Финални мисли относно приставките за SEO на WordPress

Да не се повтарям – вече се изказах.

pasivendohod.net ще е пример (примерно изследване имам предвид) как ще се развива един сайт, ако на него се добавя само съдържание (което се надявам, че е полезно), без да се набляга на външни връзки (прочетете моята статия по темата) и на приставки за SEO

Ще се радвам след няколко месеца да споделя какво се е получило.

За тези, които SEO им е занаят – какво е Вашето мнение по темата? Греша ли? Какво трябва да се направи по правилния начин?

Ако сте харесали мисията на pasivendohod.net и искате да помогнете – споделете качените статии чрез социалните мрежи или харесайте страницата на сайта във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по