Идея за бизнес от дома – ремонт и препродаване на електроника

Идея за бизнес от дома

Реших да започна секция-рубрика в сайта, която да наименувам „Идеи за бизнес от дома“.

Като казвам, че реших да започна – само осъзнавам, че тя трябва да предложи нещо ново на теб, моя читател.

Статии, които изобилстват в Интернет (предимно на английски) съветват за дейности, които са: гледане на деца/възрастни хора, печене на сладкиши (или декориране на торти), уроци по музика.

Не че тези неща не са почтени, ала все ми се ще да представям неща, които или не са развити, или са любопитни, абе, които могат да се нарекат „по-бамбашка“.

Едно от тези неща, за които гледах наскоро клипове в Интернет бе поправка на електроника и по-специално – конзоли за видео игри, като впоследствие тези конзоли се препродават.

И реших – ето тема, която може би е пренебрегвана.

Защо да се занимаваме с поправка на електроника?

Слаботоковата електротехника е дял, в който трябва много да се знае.

Сам съзнавам, че човек, който въобще си няма хал-хабер от електроника – доста ще му е трудно, ако иска да печели пари по този начин.

Хората, които се занимават с ремонт на електроника са много умни хора. Тези от тях, които в момента четат тази статия – искам да им се извиня, знам колко е сложна Вашата професия/хоби и не желая по никакъв начин да я принизявам.

За това, както казах, гледайки онези клипове – едно от нещата, които човек може да предприеме е (освен да овладее базови познания по физика и електроника) е да се специализира в началото в един, два вида уреди – да речем конзоли. И да изучи  и „кътните зъби“ на конкретните модели. И да работи само с такива.  И да приеме, че има още много, много да се учи.

Знам, че в момента много хора ме ругаят – как може да печели пари човек, ако само ремонтира един вид конзола за игра? Ако живее насред провинцията – как може да печели пари, при положение, че съселяните му са около стотина човека?

Моята идея (така както я видях чрез клиповете) е човек да купува по-евтино дефектирали/повредени уреди, които сам да поправя и впоследствие да продава.

Както казах – трябва да се придобият първо познанията, след това да се започне.

Какви са плюсовете на подобен бизнес?

Плюсовете са относително ниския капитал, с които може да се започне.

Преди някой да ме прекъсне, че говоря пълни глупости и да речем, че ако човек ремонтира персонални компютри (да речем) –  уредите за диагностика/софтуера за поддръжка струват „майка и баща си“.

Казвам сравнително нисък капитал – никога не съм казвал, че ще е съвсем безплатно.

А и парите, които ще отделите са инструменти/софтуер/ диагностика/ зависят от това, което смятате, че ще ремонтирате.

Какво Ви е нужно, за да почнете?

  • Самостоятелно помещение, в което да сте на сухо и топло.  Това помещение да е лесно проветриво ( в случай, че ще се работи с химически реактиви, поялници и т.н.). В никакъв начин не поставяйте Вашето здраве и/или това на близките си под риск.
  • Работна маса, тезгях, бюро, на което ще работите.

След като имате тези неща, то може да купите/заемете това, което ще Ви е необходимо за ремонта на уредите, над които ще се спрете.

Тези неща може да са: лампа, с която ще си осветявате, мобилна увеличителна лупа, мултицет, намагнетизирана отвертка с различни накрайници, поялна станция, различни уреди за диагностика ( в зависимост от това, което ще ремонтирате), средства за индивидуална защита като очила, шлем, ръкавици.

Toва са базовите неща, от които мисля, че ще нуждаете. Всяко едно нещо, което ще закупите има своя ценови клас, но мисля, че може би ще се оборудвате с всичко необходимо за няколко хиляди лева (най-много).

Ще се радвам, ако тази статия се прочете от хора, които де факто се занимават с подобен тип бизнес. Какво според Вас ще е необходимо за начинаещия?

Минуси на подобен тип бизнес

Този тип бизнес не е за хора, които не желаят да се развиват. Ако не сте подготвени да се интересувате, да четете много – мисля, че това начинание не е за Вас.

Мисля, че поне начално ниво на четене/разбиране на английски език е също необходимо – главният, най-лесен източник за закупуване на дефектирали уреди е чрез Интернет.

За България – най-лесно ще е да закупвате от сайт, който е базиран в рамките на ЕС. Така няма да рискувате закупеното да бъде задържано на митницата (тъй като е обявено на стойност над 15 долара).

Както всеки тип бизнес, така и този вид „джамбазлък“ има своите скрити рискове.

Един от тях е – трябва много да внимавате какво купувате. В клиповете, които гледах от хора, които се занимават с това, те предупреждават, че понякога се продават неща, които не подлежат на ремонт.

В Западна Европа ( а и не само) хората от същия бранш ( а и сервизи) пускат на пазара всичко – често и това, което самите те не са успели да поправят.

За човек, който едва прохожда в занаята – това може да е разорително. Едно е да си се утвърдил, да си „завъртял парите“, както се казва, за да можеш да си позволиш да оставиш една конзола да речем, която не може да тръгне само за резервни части, едно е да си новак, на който по финансови причини му се налага абсолютно всеки уред, който е взел да може да го превърне в работещ.

За това – моят съвет е да четете и да се интересувате доста, преди да се заемете с този вид бизнес.

Най-малкото – ако това Ви харесва, то може да започнете по възможност работа в някой сервиз.

Стартирах – сега какво

И аз не съм Ванга – докато гледах за информация по темата, не можах да видя някакви специфични изисквания, които се отнасят до ремонт на електроуреди. Това не значи, че някъде там, облечени в закон – те не съществуват. Може и да погледнете Вие сами.

При този вид бизнес – понеже поради спецификата му (трябва да се закупуват дефектиралите уреди, както и части за тях), икономически най-изгодно от данъчна гледна точка е той да се извършва под „шапката“ на дружество.

Но преди да извършите това – според мен не е лошо да обясните на счетоводител/данъчен експерт как смятате да извършвате нещата на практика – как ще закупувате нещата от мрежата (от кой сайт, какви документи може да си набавите за закупеното от него), как ще ги реализирате (да кажем – чрез куриер), ще Ви е ли необходим касов апарат и т.н.

Но ако искате да сте документално издържан – то знайте, че според мен бюрократичната страна на нещата ще Ви струва около към 3000 лева+ на година (да кажем, че се осигурявате като управител на Вашето дружество, упражнявайки личен труд). За това – когато се консултирате със счетоводния експерт – то питайте и упоменавайте всичко. Да кажем само – ако сте човек, който има увреждане и то е удостоверено чрез ТЕЛК, то имате право на намаляване на данъчната основа. За това – обсъдете как ще е най-добре да стартирате Вашата дейност.

Ако решите да оперирате чрез дружество – то може да се създаде за определен срок (да не е безсрочно). И в неговия „устав“ да се запише, че дружествения дял не се наследява. Ако не можете да печелите по този начин – винаги може да „замразите“ дейността. Ако дружеството не е регистрирано по ДДС, то Ви остава само едно деклариране веднъж в годината, че то няма дейност.

Всички тези аспекти може да обсъдите със счетоводен ескперт или юрист. Една консултация в повечето случаи е около стотина лева.

Преди да ме апострофирате, че държавата не прави нищо за Вас – аз нямам право да насърчавам да  се нарушават правилата.

Ако искате да реализирате дейност – то тя има своите рискове.

Финални мисли

Мисля, че този вид бизнес не е лош за хора, които искат да стартират нещо свое или търсят да работят нещо допълнително в свободното си време.

Както казах – за разлика от традиционните сервизи, в които клиентът идва с дефектиралия уред и си плаща за неговата поправка, то Вие ще се „бръкнете“ с поправката на това, което сте закупили.

И ще търпите риска (да не може да се поправи), докато не го продадете (разправяйки се и с измамници, импулсивни купувачи, загубвачи на време и т.н.).

Относително ниските изисквания за начален капитал (за инструменти, стока, резервни части) го правят достъпен за хора, които нямат много пари.

Ако статията Ви е харесала – почнете да търсите още информация в мрежата. И сметнете дали ще можете да се справите.

Ще се радвам, ако по темата се включат хора, които се занимават с подобна дейност. Моля Ви, споделете как намалявате рисковете, как оперирате що се отнася до данъци  и осигуровки (деклариране, плащане). Вашето мнение ще е безценно.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по