Изграждане на справочен сайт

Изграждане на справочен сайт

Създаването на съдържание в Интернет, под каквато и да е форма (текст, видео, изображения) може да е предизвикателство, за това редица хора препоръчват като решение изграждане на справочен сайт?

Ала какво е това? И какви евентуални минуси има?

Същност на справочния сайт

Според мен – това е сайт, който съдържа информация, която не е под закрила на авторските права.

Публичен ресурс, чието споделяне може да се извършва напълно свободно.

Като да речем сайт, който е посветен на пощенските кодове в дадена държава.

Или сайт, който да съдържа списък на всички банкови номера за осъществяване на банкиране (като SWIFT кодове, routing number-и).

Или сайт, чрез който потребителя може да има достъп до различни услуги, които са базирани на някакъв нормативен акт (като калкулатори за определяне на заплата, за определяне на данъци и такси).

Или такъв, който е посветен на самите нормативни актове (като българския lex.bg).

T.e. все неща, които не са под закрилата на авторското право. И към които всеки ден има голям интерес, понеже мнозина хора искат да направят справка.

Идеи за създаване на справочен сайт

Ако темата събуди у Вас интерес – то преди да създадете нещо, то проверете дали там, където живеете (за българите, които живеят извън родината) е напълно законно подобно да бъде стартирано.

„Изкристиализирайте“ Вашата идея.

Ще Ви дам пример.

Има български сайтове, които агрегират (събират) информацията за предстоящи публични продажби от държавни съдии-изпълнители, частни-съдии изпълнители, Национална агенция по приходите.

Вие сте българин, който живее в Република Турция.

В Турция разрешено ли е да се споделят данните за предстоящи продажби?

Ако е разрешено – то Вие, като по-запознат със системата с изпълнението в Турция ще потърсите информацията.

Ако тя  е единна и централизирана – има ли смисъл да й се създава дубликат?

Вие ще се състезавате в „търсачките“ с резултатите, които официалните власти са публикували чрез своите сайт/сайтове. Едва ли ще ги задминете.

Бъдете гъвкави и критични във своето мислене.

Дадох Ви пример със сайтове, които съдържат някакви калкулатори.

За определяне на данък, осигуровки, такси. Освен, че ще те трябва да умеете да програмирате (или да си позволите да наемете някого, когото може), то стриктно трябва да се водите от формулите, които са залегнали в съответния нормативен акт.

Макар, че някои данни са напълно публични – понякога ще се изисква да ги обогатявате със свой текст, музика, видео или изображение.

Да вземем пример официалните празници, празниците на различните религии – не е напълно достатъчно да посочите на коя дата е съответния празник, то може да се каже и нещо за самия него.

Плюсове и минуси на сайтовете-справочници

Големият плюс е, че подобни сайтове може да имат много голям трафик.

Който обаче ще идва от търсачките (като Гугъл, Бинг, Яху и т.н.).

А те стават все по-умни.

„Това пък как ме касае?“ – ще си каже някой.

Най-голямата търсачка – Гугъл, е въвела така-наречените снипети – извадка от най-важното, когато бива потърсен даден термин.

Например – потърсете „пощенски код Атина“. Ще видите всички кодове, без да се налага да влизате в дадена страница

Те самите въвеждат допълнително информиране чрез показване на метеорологичната обстановка, различни калкулатори, обменни курсове на валути.

Аз мисля, че този процес ще се задълбочава в бъдеще.

Създаването на справочен сайт в дадена тематика ще става все по-трудно и по-трудно.

Това, върху което може да се фокусира човек е – да направи подобен такъв на някой език, който не е световен, но пак се говори от десетки милиони хора (като украинския, турския да кажем).

И да го посвети на даден проблем като калкулирането на дадени неща, които са определени със закон.

Или да агрегира на едно място множество еднородни източници на информация.

Със сигурност в близките няколко години Гугъл няма да въведе своя подобна функция.

 

Финални мисли относно създаването на справочен сайт

Създаването на уникална информация – сама по себе си може да е възнаграждаващо (прочетете и моето мнение за използването на платени връзки към сайт за SEO-оптимизацията).

Но е трудно. Повярвайте ми.

Като читатели, които искам да информирам за най-различните тенденции и подходи за стартиране на сайтове/блогове в Интернет – мисля, че статията ще Ви е полезна като въвеждаща в темата.

Винаги може да участвате или стартирате дискусия чрез формата за коментар.

Ако статията Ви е допаднала и искате да помогнете на pasivendohod.net, то може да я споделите чрез социалните мрежи или да харесате страницата на сайта във Фейсбук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по