Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.

 

Каква е ролята на маркетинга за успешното развитие на бизнеса?

Маркетингът не само привлича нови клиенти, но и формира и укрепва бранд идентичността. Това включва ценности, култура и послания към потребителите. Когато успешно се използва, маркетингът не само увеличава продажбите, чрез нови потребители, но и поддържа лоялността на съществуващите. Добавя стойност за бизнеса утвърждавайки го като водеща фигура в индустрията.

Кои са най-ефективните стратегии за привличане на нови клиенти?

Привличането на нови клиенти изисква комбинация от стратегии, които да се адаптират към характеристиките на вашата аудитория и особеностите на вашия бизнес във всеки един етап. Често допускани грешки има в начините за привличане на нови клиенти. Прилагат се наивни или остарели методи. И като резултат се разочароват настоящи и още по-лошото – губят се лоялни потребители.

Какво ще посъветвате читателите ни, които развиват свой бизнес или личен бранд?

Напоследък има доста специалисти и агенции по дигитален маркетинг, които следват буквално, това което са научили от безплатни или бързи обучения. Често такива се наемат от по-големи агенции за подизпълнители. Не трябва да се губи връзката кой и как се „упражнява“ върху бранда ви, колкото и авторитетно да ви звучат планове и обещания, когато се договаряте. Има специалисти, които наистина си вярват, че това, което ви предлагат е правилно. Но може да се окаже, че не е.

Когато бизнесът се утвърждава като морално отговорен и етичен, клиентите имат повече доверие и са по-склонни да станат лоялни. Доверието на клиентите е ключов фактор за успешното развитие на бизнеса. Не разочаровайте с наивни маркетингови практики.

Дайте пример?

Например, да се пишат постове по фейсбук групи и профили от ангажирани реални хора, че дори и известни личности е доста отживял метод. Защото, доказано, това води до големи минуси и никакви ползи. От такива „стратегии и методи“ вече няма ефект. Преди години се постигаха бързи, но неустойчиви ползи. Дори не споменавам, ако това се прави от фалшиви профили. Загубите са големи и на репутация, и на лоялни клиенти. Ще ви струва скъпо като време и пари, за да върнете доверието.

Медийната и социалната грамотност на българите се подобрява всеки ден. И веднъж разочарован, потребителят на продукта или услугата ще ви замени с друг източник на своите нужди или желания. Ще повлече със себе си и своето обкръжение. Хората вече разпознават умишлено написаните постове. И естествено се разочароват, защото се чувстват излъгани или подценявани.

Социалните медии са, за да поддържате пряка връзка с потребителите си. Да общувате професионално с тях. А не да ги лъжете или манипулирате. Такъв спам води трайни загуби дори когато се практикува във вайбър и телеграм групи.

Пагубни практики са ангажирането на хора да пишат постове:
„този продукт ми подейства“,
„тази книга е супер“,
„четохте ли в този сайт за…“ и се дава някаква тема от избрана статия като се симулира заинтересованост или отзив.

Или пък култовото „как да сваля килограми, имам хашимото“ и да се очаква от коментарите да се провокират продажби.

Още по-наивната тактика, но сериозно злепоставяща бранда е два или три профила в социални медии водят диалог помежду си, който цели да се рекламира продукт или услуга.

Общ пример:

„Четохте ли за това…“,
„да, мнението ми е…“
„къде го пише..“
„о, аз даже го купих и съм доволна“
и тн..

Такива сценки се разиграват в продължение на дни с идеята да вдигат поста, да поддържат темата, да провокират останалите потребители да се включат с коментари и се очаква продажби или изграждане на по-добра репутация. Сами разбирате, че това е несериозно, меко казано. Даже унизително, ако брандът е със стойност или се стремите да градите престиж.

Подобни експерименти водят до загуба на клиенти и загуба на репутация. Ако има ползи те са моментни и нищожни. И следват загуби.

Какво препоръчвате на собствениците на бизнес?

Да се стремим към морално благополучие. Инвестирането в моралния престиж (личен и на бранда) е устойчива бизнес стратегия.

Моралното благополучие в бизнеса е важен фактор за устойчивост и дългосрочен успех, като осигурява не само финансов, но и етичен капитал за компанията и бранда. Етично Лидерство е в основата. Залагайте на истината. Не си губете времето с евтини манипулации и трикове. Правете разлика между бизнес и търговия. И правете бизнес.

Радостина Минчева е собственик на дигитално издателство ВИП МЕДИА. Продуцент дигитални проекти и събития, експерт маркетинг и реклама. От 1997 г. е основател и управител е на медийна компания „ВИВА ЕФИР“ ЕООД. Развива над 20 онлайн издания. Подкрепя различни инициативи, събития и проекти, в които вижда смисъл. Приема и предлага медийно партньорство на онлайн и офлайн предприемачи. Предпочитан контакт по имейл info@vipmedia.bg.

Образование: „Продуценство в средствата за масова комуникация“ в Нов Български Университет, департамент „Масови комуникации“ при проф. Владимир Михайлов и квалификационни курсове: „Медийна и комуникационна политика“, „Маркетинг, реклама, мениджънт“, „Икономика на продуцентската дейност“, „Телевизионен и радио сценарий“, „Медийна психология“, „Правни основи на масовите комуникации“, „PR чрез средствата за масова комуникация“, „Основи на драматургията“, „Изобразителното изкуство като средство за масова комуникация“, „Приказното и митологичното като комуникация“, „Попмузиката като средство за масова комуникация“, „Техника и технология в аудиовизуалните средства за масова комуникация“, „Специфика на актьорското майсторство“, „Динамичен медианализ“, „Ситуационен анализ за взимане на решение“ при проф. д-р Станислав Семерджиев и др.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по