Инфлуенсър значение

инфлуенсър значение

Справка чрез инструментите за проучване на ключови думи в търсачките показва, че не са малко лицата, които търсят повече информация за термина „инфлуенсър значение“.

Защото има безброй публикации, в които се говори за „инфлуенсър“, „инфлуенсърка“, „инфлуенсъри“ и т.н.

И преди да бъда обвинен, че не ме е грижа за чистотата на езика, употребявайки тази дума, то трябва да кажа, че тя се е наложила.

Защо ли? 

Нека заедно „да видим“.

Какво е инфлуенсър?

Инфлуенсърът е някой, който:

  • може да привлече (повлияе) решение за закупуване на другиго (трето лице) по силата на своя авторитет, познание, позиция или връзка с нейната аудитория
  • има последователи в някаква сфера, с които той/тя осъществява връзка (и чрез Интернет). Броят на последователите зависи от размера на сферата. 

„Нищо не разбрах“ – ще възрази някой.

Инфлуенсърът е популярно лице, което има силно влияние върху групата на своите последователи.

Ако трябва да направим не много точен пример, то и папата в Рим е донякъде „инфлуенсър“. 

Той може да повлияе на своите последователи чрез призивите си. Понеже те „откликват“.

Разбира се, в наши дни под инфлуенсър имаме предвид популярни лица, които имат доста последватели (абонати) в големите сайтове (социални мрежи и сайтовете за споделяне на видеа).

Какво са инфлуенсърите в социалните мрежи?

Големите сайтове имат функционалността харесалите дадена страница, група, профил в тях да получават известия и публикуваното да бъде приоритетно разглеждано.

За това не е чудно, че лица/огранизации се стремят да имат колкото се може повече харесвания/следовници.

Това е може да е е дна безплато привлечена аудитория, чийто размер да е зашеметяващ (стотици хиляди, милиони и т.н.).

За това не е никак чудно, че даже има услуги, в които даже се предлагат фалшиви харесвания (SMM panel услугите, за които съм писал).

За по-възрастните мои читатели, за които всичко това им изглежда съмнително, то ще припомня, че според някои доклади към 2019 в социалните мрежи има към 3.9 милиарда активни потребители.

Разбира се, повечето от тях говорят различни езици, но това е огромна аудитория, която може би е даже по-голяма.

За това не бива да Ви е чудно, че лицата, които имат голям брой последователи могат да създадат цяла кариера от това. 

Аз съм написал само един материал, в който се говори за възможността за печелене на пари – Как да печелим като инфлуенсър в Инстаграм чрез shoutcart.com.

А възможностите са далеч повече: като създаването на платени публикации, дори отправянето на видео поздрави,  препоръчването на стоки/услуги, получаването на комисионни от продаденото и т.н

А най-известните даже могат да продадват свои артикули на своята аудитория – може да прочетете повече в статията ми „Как да си направим мърч“.

Защото пак повтарям: достигната аудитория може да е по-голяма от тази на някои телевизии. Или целевата аудитория да се интересува от дадена ниша, която да е доста доходоносна от рекламна гледна точка (като да речем инвестициите в акции).

Различни видове инфлуенсъри по вида на създаденото от тях съдържание

Проучвайки в Интернет повече информация по темата, то аз видях, че някой даже е „класифицирал“ инфлунсърите по вида на създаденото от тях съдържание.

Те биват:

  • блогъри
  • влогъри 
  • поудкастъри (хора, правещи интервюта на запис)
  • публикуващи само в социалните мрежи

А някой публиквават и във всеки от посочените по-горе канали.

За да не повтарям очевидното – кой какъв е, то Ви препоръчвам да прочетете следните мои статии: 

Ако Ви интересува някой по-конкретен сайт социална мрежа, сайта за видеосподеляне, голяма платформа за блогване или сайт „въпрос-отговор“, то аз съм написал и следните статии:

Разбира се, възможностите за инфлуенсърите са много повече – има инфлуенсъри и във Фейсбук, Туитър, Пинтерест, Тик Ток и т.н.

Видове инфлуенсъри на ниво на повлияване

В мрежата може да се срещне и класификация  на видовете инфлуенсъри по начина как те повлияват.

Това са „звездите“ (известни хора от света на киното, музиката, спорта и т.н.) и така наречените експерти (като журналисти, хора от науката, известни лица от съответната ниша).

Някои даже класицифицат инфлуенсърите и по броя на техните последователи.

Това е донякъде грешно, защото, както казах по-горе, то има и практика, в която се купуват фалшиви последователи (защото профили може да се създадат и изкуствено, чрез софтуер).

Дори и най-големите инфлуенсъри имат фалшиви последователи – просто защото и те не могат да контролират кой им харесва публикациите.

Финални мисли относно инфлуенсър значение

Инфлуенсърите са част от модерния свят, независимо дали ни харесва или не.

За това бизнеси, стрещящи се да се популяризират често прибягват до тяхните услуги.

Ако бъде направена „като хората“ такъв тип маркетингова стратегия може да е с доста голяма възвращаемост. Понеже инфлуенсърът може да повлияе на хора, директно в конкретната сфера.

Какво е Вашето мнение?

Какво е за Вас думата „инфлуенсър“? Ще се радвам да чуя Вашето мнение.

 

Ако сте харесали блога ми pasivendohod.net, то може да ми помогнете, харесвайки страницата ми във Фейсбук. И да споделите някой от публикуваните материали там. Това наистина ми помага, за да достигна до повече хора. Благодаря Ви.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по