Какво е медийно закупуване (media buying) и как се печели от него?

Какво е медийно закупуване (media buying) и как се печели от него?

В настоящата статия ще разгледам една тема, която, за съжаление е често пренебрегвана: „какво е медийно закупуване и как се печели от него“.

За това, без много отлагане, то нека започна.

Какво е медийно закупуване(media buying)?

Медийното планиране (което ще срещнете и като медийно закупуване) е процес, чрез който рекламодатели договарят (закупуват) рекламно пространство (реклама) в дадена медия (било то традиционна или онлайн такава).

Или с други думи – чрез грижливо проучване опитни маркетолози (или специалисти по психология на потребителя и на психологията на рекламата) правят основателно предположение, че закупената реклама, която е насочена към определен потребител ще донесе доходи, като бъде промотирана дадена оферта.

Какво се промотира чрез медийно закупуване (media buying)?

Когато промотирането се осъществява чрез Интернет – може да се цели постигането на един или няколко методи за печелене на средства, като (в линковете може да намерите статии за тези методи):

  • афилиейт маркетинг – бива промотирана дадена стока или услуга на потребителя, а ако той/тя я закупи в определен период след като е кликнал на рекламата – то промотиращия (афилата) ще получи комисионна;
  • реферален маркетинг – да бъде препоръчано ползването на дадена стока или услуга. Ако потребителя я закупи – то рефериращия ще получи комисионна. При рефералния маркетинг често и двете страни получават някаква облага – да кажем закупилия получава остъпка или определен период от време, в който да ползва услугата безплатно. Или и двете страни получават паричен стимул (бонус).
  • cpa маркетинг – бива промотирана дадена оферта, в която е нужно само потребителя да въведе някакви данни (за своя имейл, пощенски код, данни за кредитна/дебитна карта и т.н.), да извърши дейнствие , за да бъде генерирана комисионна. Не е нужно той/тя да закупи нещо.
  • PPI маркетинг – ако потребител инсталира даден софтуер (като приложение), то промотиращият получава комисионна за това.
  • PPD маркетинг – ако потребител изтегли даден софтуер (като приложение), то промотиращият получава комисонна за това.
  • lead generation – генериране на потенциални клиенти. Заинтересовани клиенти може да оставят свои данни за контакт. Не малко компании плащат за подобни данни – защото впоследствие може да отправят търговски предложения към подобни клиенти (което би следвало да улесни продажбата).

Къде може да се осъществява медийно закупуване (media buying)?

Почти всички медии имат рекламни отдели, с които човек може да преговаря за стойността на рекламата.

Ако говорим за Интернет е малко трудно да се обхванат всички възможни начини за осъществяване на медийно закупуване.

Може да се прибегне към ползване на платформа-посредник – към настоящия момент аз съм написал само отделни статии за платформата за закупуване на банерна реклама Buyandsellads, платформата за реклама Ezoik, платформата за реклама Propellerads, платформата за съкращаване на връзки (линкове) Adfly.

 

Как може да се печели от медийно закупуване (media buying)?

Принципът на печалба е прост – ако чрез закупената медия се генерират повече продажби, отколкото е платено за реклама, то опитният специалист по медийно закупуване може да генерира сериозна печалба.

„Колко сериозна?“ – ще попитате Вие.

Хоризонтът е буквалната граница.

„Глупости. Ако е такава далаверата, защо някой ще си продава рекламното пространство, а вместо това това сам ще промотира неща, които са в неговата ниша?“ – ще ме контрирате Вие.

За това исках да наблегна на думата опитният специалист.

Вижте, процесът на медийно закупуване е винаги предшестван от процес на медийно планиране.

Къде и как ще бъде поставена една оферта си е цяло изкуство.

Което включва впоследствие и анализ от направения тест.

Така че мнозина собственици на сайтове предпочитат сигурните пари, които сайтът им ще генерира от рекламата, отколкото да нямат такава –  и сами да се опитат да промотират дадена стока или услуга.

 

Финални мисли относно медийното закупуване (media buying) и как се печели от него?

Ако имате пари, които сте склонни да рискувате, то медийното закупуване не е лош бизнес модел.

Но помнете, че рискът ще бъде изцяло поет от Вас.

Лично до мен – ако аз имах средствата, то не бих ги вложил по този начин. Прекалено рисковано е – защото ми е късно да овладявам още един занаят.

А медийното закупуване си е такова, повярвайте ми.

Ако беше така лесно да извлечем готов банер (да речем) от сайта на платформата, която сме решили да промотираме – и да го поставим на трети сайт, очаквайки само да инкасираме продажби, то грешим.

В Интернет се води война за съзнанието и средствата на потребителите. Те не харчат току-така с охота техните средства.

За това опитните маркетолози използват цял куп прийоми – от специално структурано съдържание до маркетингови фунии (може да прочетете моята статия за сайта за изграждане на маркетингови фунии и лендинг пейджове), които да „улавят“ потребителите.

Направено обаче правилно – чрез медийното закупуване може да се правят много сериозни пари. Пари, които да позволят на всеки да има живота на граф Монте Кристо (ако може да ползвам този аналог).

 

Ако сте харесали pasivendohod.net – то може да помогнете, споделяйки качените материали в социалните мрежи. Или да харесате моята страница във Фейсбук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по