Какво е хостинг?

Какво е хостинг?

Какво е хостинг?

Редица хора, които желаят да стартират свой сайт/блог в Интернет започват своето проучване с този въпрос.

И това не е случайно. Изборът на качествен хостинг е от съществено значение за дадения дигитален ресурс, както ще прочетете по-долу.

В тази статия аз реших да напиша мой отговор на този въпрос.

И така, без да се бавя, то нека започна.

Какво е уеб хостинг?

Когато доставчик на хостинг услуги предоставя пространство и изчислителна мощ на даден сървър на уебсайт да съхрани своята информация и да бъде наличен в Интернет, то това е уеб хостинг.

Думата „host“не случайно има превод като домакин.

За това уеб хостингът е именно този процес на наемане и отдаване на подобни сървърни услуги.

Защото, на теория, почти всеки компютър, който има достъп до Интернет може да бъде превърнат в сървър (машина, която подобно на дилър при карти на игра „раздава“ на всеки заинтересован посетител информацията, която се съставлява в дадена страница от сайт /да речем/).

Но това може да е доста сложно (за лицата, които нямат нужния опит и познания), както и ще е прекалено скъпо. 

Защото, макар че мрежата се състои от милиарди сайтове, то повечето от тях имат доста малко посещения.

Дори pasivendohod.net, със своите храбри 4 хиляди и нещо посетители на месец, е сравнително посещаван (сравнение с десетки милиони други сайтове, които просто „си стоят така).

Малкото посещения правят работата на подобна машани доста нерентабилно – тя ще консумира доста електричество. А и качеството на връзката с Интернет няма да е такова, каквото един хостинг доставчик може да предложи.

Ако планирате да имате свой уебсайт, чиято цел е да бъде повече от хоби, то надеждния хостинг  е от съществено значение.

Под надежден хостинг аз имам предвид такъв, който има умерена цена за предоставените ресурси, както и качествена поддръжка от страна хостинг компанията. Защото повечето хостинги са направени така, че потребителя да може да контролира повечето неща там, но когато „нещо се обърка“ – например имаме някакъв технически проблем със сайта, то качествения хостинг е такъв, който ще помогне на потребителя.

Как работи уеб хостинга?

Както вече писах – когато дадени файлове, които съставляват даден сайт биват качени на даден сървър, то бива осъществен уеб хостинг.

Именно каква част от ресурсите, които ще бъдат използвани определят повечето типове хостинги.

Ако пък имаме наистина посещаван сайт (говорим огромен брой посетители), с много чувствителна информация, то може и да ползваме и така наречения колокационен хостинг – при него ние можем да поставим оборудване в център за данни. И центърът да оперира това оборудване.

Но връщайки се към по-малките по обем хостинг планове, то ако трябва да ги обясня нагледно, то бих направил следния пример: да кажем, че сте търговец, който иска да продава на общинския пазар. Вие сте начинаещ и все още не знаете дали ще Ви потръгне. А и може пазарът да е с такъв обем, че по-голяма сергия да Ви е ненужна.

За това Вие ще наемете част от сергията.

Това са така наречените споделени (shared hosting).

Те са най-евтиното решение, както може да прочетете Споделен vs Менажиран WordPress хостинг; каква е разликата?.

При тях получавате част от сървърния ресурс, който е напълно достатъчен за сайтове, които ще разчитат на трафик от търсачките. И не очакват огромен брой посетители.

Kомпанията, която вече препоръчвам (на която съм поверил хостинга на сайта ми) е Jump.bg.

Може да разгледате техните оферти тук.

А ако решите да закупите, то те може да ползвате следните промоционионални кодове /кодове за отстъпки/:

Pasivendohod

Този промокод Pasivendohod e за 10 процента остъпка от стойността на покупката / като тук се включват хостинги, домейни, допълнителни услуги/.

Pasivendohodhosting

Този промокод Pasivendohodhosting е за 25 процента отстъпка от стойността на покупката на хостинг и cloud услуги.

Pasivendohodhostingcloud

Този промокод Pasivendohodhostingcloud е за 10 процента отстъпка от стойността на покупката на споделен хостинг и cloud услуги.

Поради популярността на системата за менажиране на съдържание WordPress има и хостинг планове, които са специално насочени към нея (така наречения менажиран WordPress хостинг).

Ако ресурсите, които споделения хостинг предоставя са недостатъчни, то някои компании предлагат и така наречения VPS хостинг.

Това е виртуален частен сървър – отново имаме разделяне на изчислителната мощ на даден сървър, обаче ресурсите и независимостта на всеки ползвател са по-големи.

Ако и VPS хостингът са недостатъчни, то някои компании имат и така наречените dedicated servers – тук вече наемате сървъри.

Този тип сървъри за доста посещавани сайтове. И аз с усмивка си пожелавам един ден да ползвам именно такъв. Това ще означава, че сайтът ми ще е посещаван от десетки хиляди посетители (на ден) /минимум/, които ще правят и други действия на pasivendohod (като пазаруват, комуникират).

Уеб хостинг и домейн хостинг

Всеки сайт, който е в мрежата има определено наименование – това е неговия домейн.

Тези имена са безплатни или се закупуват.

Файловете, които изграждат Вашия сайт биват качени на даден сайт, но как търсещите в мрежата ще „открият“ тези файлове, свързани с Вашия домейн /име/?

Имаме специална система, наречена DNS (domain name system), която прави възможно свързването на програмата за сърфиране в мрежата с правилния сървър, на който са качени дадените файлове.

Представете си DNS като един вид телефонен указател, който подпомага търсещия (браузъра), докато той търси правилния адрес.

В наши дни има компании, които са специализирани в регистрацията на домейни (така наречените регистрари), но имаме и такива, които позволяват и регистрацията на домейн, така и ползване на хостинг услуга.

Jump.bg е напримерно подобна компания, Namecheap е също такава.

Напълно е възможно закупуването на домейн да стане от една компания, а впоследствие той да бъде прехвърлен/пренасочен към друга компания.

Преди да направите това (поради разликата в цените), то се уверете, че има подобна техническа възможност, разбира се.

Как да изберем уеб хостинг?

Когато избираме уеб хостинг услуга, то е хубаво да следим за наличието /размера/ на следните параметри/услуги:

  • размера на трафика : повечето уеб хостинги предлагат „неограничен трафик“, но всеки техен пакет има рестрикции. И закупуването на всеки план трябва да е добре преценено от гледна точка колко евентуално посетители има сайта. Стартиращите сайтове, за които се окачва да получат посетители от търсачките след 10 – месеца /докато положените усилия в SEO започнат да дадат някакъв резултат/ може да бъдат хоствани на по-евтин план, а ако има нужда – да се премине към по-скъп. Jump.bg например позволява лесно да бъде преминат от един план в друг или да бъде закупен ресурс като още памет.
  • uptime – това е трудно преводим термин, чието значение е надежност или колко процента от времето даден сайт ще е наличен във мрежата.  „Ама нали като си взема хостинг, то сайта ми трябва да е наличен винаги в Интернет?“ – ще попитате Вие. На практика всички хостинги се стремят да подсигурят над 99 процента uptime, но на практика не винаги това е така. Резултати под 99 процента uptime означават, че сайтът може и да не е наличен минути, часове. Ако имате да речем голям електронен магазин, който има клиенти в различни часови зони, то това са доста пропуснати ползи. Jump.bg има много добър uptime.
  • наличието на множество центрове за данни /data centre, дейта център/ – това е често пренебрегван аспект от хостинг услугите. Но според мен е важен. Вижте, повечето хостинги предлагат сайта „да бъде съхраняван“ в различни центрове на данни, ситуирани в различни страни. Докато ползвах услугите на Namecheap, pasivendohod.net беше на щатски сървър. Това не забавяше чак толкова зареждането на сайта от България, но сега, ползвайки Jump.bg, то сайта ми е в България. Ползването на определени дейта центрове може и да по-добре от юридическа гледна точка – заради съхраняването на лична информация, която е получена от потребителите.
  • наличието на cPanel – cPanel-a е един от най-популярните софтуери за управление на сървъри. Защото доста функции в него могат да бъдат ползвани и от начинаещи потребители. (Може да прочетете повече за cPanel в тази моя статия) – например инсталацията на WordPress е много лесна, може да се правят лесно резервни копия на сайта и т.н.. Повечето хостинги предлагат cPanel, но някои имат и свои решения (например Namecheap няма cPanel за своя менажиран WordPress хостинг). 
  • обеми на памет и бекъп /създаване на резервни копия) – с повечето хостинг услуги може да поддържате няколко сайта в рамките на един план. За това Ви е нужна памет. Също така е много важно /поне улесняващо за мен) е наличието на някакъв автоматичен бекъп. Например: в Jump.bg има автоматично създаване на резервни копия (бекъпи), което прави поддържането на даден сайт много по-лесно. Защото може да се случи сайта да крашне (поради някакъв технически проблем). С наличието на резервно копие той много лесно може да бъде въстановен.
  • наличето на имейл – искате ли да имате свой имейл, който ползва домейна на Вашия сайт? Да речем: ivan_ivanov@example.bg? Някои хостинги правят това много лесно – без допълнително оскъпяване. С Jump.bg аз мога много лесно мога да създадам подобни електронни пощи/имейли, който са свързани с моя домейн. И да получавам/изпращам писма. 
  • Наличието на добър съпорт – тенденцията при хостингите е повечето неща да си се правят от потребителя – той/тя си настройва това, което си иска. Но не всеки е толкова вещ, а повярвайте ми – при сайтовете има доста неща, които може да се объркат. Наличието на съпорт, който знае е от жизнено значение, имайте ми вяра. И при Namecheap, и при Jump.bg съм срещал само разбиращи специалисти.

Финални мисли относно какво е хостинг

Надявам се, че съм отговорил добре какво е хостинг, тъй като целта ми беше да представя темата като човек, който има някаква идея за какво говори.

Изборът на добър уеб хостинг е от съществено значение за успеха на даден сайт, не го подценявайте това.

Ако искате да подходите професионално – трябва да заплатите. 

Според мен Jump.bg не е лоша компания, която ще хоства Вашия сайт. Може да я ползвате даже с намаление, ако ползвате някой от моите промоционални кодове.

Ще се радвам да чуя и Вашето мнение по темата.

Ако сте харесали pasivendohod.net, то може да ми помогнете, харесвайки страницата ми във Фейсбук. Споделянето на качените статии помага този сайт да достигне до повече хора. Благодаря Ви.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по