Какво са ключовите индикатори на ефективност (KPI) в афилиейт маркетинга

Какво са ключовите индикатори на ефективност (KPI) в афилиейт маркетинга

За да бъде успешен един човек, който иска да се занимава с афилиейт маркетинг, то той трябва да знае кои са ключовите индикатори на ефективност (KPI, key performance indicators).

Но какво е това?

В статията ще се опитам да обясня.

Ключов индикатор на ефективност (KPI) в афилиейт маркетинга

Афилиейт маркетингът е гениална концепция – дадено лице (афилиат) протира чрез специален линк (връзка) дадена стока/услуга в Интернет. Когато някой кликне дадения линк и впоследствие закупи стоката/услугата – афилиатът получава комисионна.

Но как се представя даден афилиат?

Именно тук идва ключовия индикатор на ефективността. Представете си го като коефициента на полезното действие при действието на двигателите с вътрешно горене – ние искаме по-голям резултат от промотирането на дадена оферта сред избрана аудитория.

Понеже са вложени време, а и понякога средства, за да достигне промоцията до нея.

За това афилиатите, както и афилейт мениджърите (лицата, които ръководят афилиейт програмата на дадена компания) трябва да се фокусират върху:

  • годишния ръст
  • процент на нови афилиати
  • харесването (приемът) на дадената програма от аудиторията
  • процентът на конверсация (колко хора закупват стоката/услугата от общия брой хора, до които е достигнала промоцията)

Защо трябва да се използват тези ключови индикатори на ефективност?

Афилиейт маркетингът е трудна, силно конкурентен бизнес.

Никой в света не развързва току-така своята кесия, независимо колко някой сладкодумен търговец го увещава.

За това искам да подчертая дебело – няма мигновен усех, ако искате да се занимавате с афилиейт маркетинг.

Всички тези видеа, в които се използват фрази „използвайте този прост метод и печелете по 1000 долара на ден“ са обикновено „загряващи“ материали, в които лица, които искат да продават „курсове“ обработват психически своята аудитория.

За това – индикаторите ще Ви помогнат, за да осмислите дали дадена програма/продукт си струват усилията да бъдат промотирани.

Индикатори, които могат да бъдат пренебрегвани

И все пак има индиктари, които трябва да бъдат пренебрегвани.

„Човек, ти си противоречиш. Или не знаеш за това, което пишеш или използваш зле преведена статия“ – ще каже някой.

Спокойно, ще поясня.

Да, някои индикатори може да ни подведат дали дадена програма е „гореща“ и „привлекателна“.

И тези индикатори са:

  • брой на афилиати – това, че дадена програма има стотици хиляди афилиати, то това не е знак, че непременно тази програма си заслужава. За да станете афилиат – това обикновено не коства никакви средства. И доста хора, организации могат да станат афилиати – и впоследствие да се откажат от промотирането на продукта/услугата. Явна такава опасност аз вече описах при двустепенните афилиейт програми – в които Ви се заплаща и от това, което хора привлечени от Вас към програмата печелят. Просто в даден момент хората промотират набирането на нови участници, вместо някой да продава нещо.
  • процент на активни афилиати – и броя на афилиатите, които извършват продажби също може да е индикатор, който може да Ви обърка. Това, че някой не е осъществил продажба не означава, че той не промотира програмата. Много добър пример са програмите, които са базирани на модела на споделяне на печалбата – ако някой привлече нов клиент, то той получава за определен период от време процент. Обикновено тези програми имат безплатен тестов период или базовите им функции са напълно безплатни. Даден клиент може да започне да плаща след значителен период от време.
  • процент на конверсация – това, че даден човек се справя добре не означава, че друг може да се справи по същия начин. Някой „обира каймака“ – това трябва да Ви е ясно. Пазарът обикновено не е експоненциален. Да кажем: в дадена държава всяка година се продават определен брой перални. Понякога-повече, понякога – по-малко. Е, ако се продават 1000 броя онлайн, то Вие се борите за тези 1000 бройки.
Индикатори на ефективност, които следва да се следят

„Добре, кои са индикаторите тогава, които трябва да следим?“ – ще попита някой.

Според мен те са:

  • брой на нови афилиейт лица, които се одобряват – всеки ден нови играчи ще встъпват и ще „си занимават“ от пазара. Като войниците на цар Кадъм, с които митичния Язон се е бил. Ако има положителен прираст – е, това е много добър индикатор, че всичко е наред.
  • средна стойност на поръчката – колкото е по-скъп даден продукт, толкова той по-трудно се продава. Но толкова може би е по-висока неговата комисионна. Кое по-добре – да направите 10 000 поръчки, всяка на стойност 1 лв, или 10, всяка на стойност 1000 лв?
  • годишен ръст – програмите, които си струват да се промотират са „динозаври“ в бизнеса. Те са тук и са винаги били. Това, че някой твърди, че сайтът му има 100 процентов ръст – това не означава, че той ще е тук завинаги.
Заключение относно ключовите индикатори на ефективност

Преди всичко трябва да мислите – „анализ-синтез“.

И бъдете търпеливи. Моментен успех няма.

Последното не съм го включил като индикатор – но силно Ви препоръчвам да прочетете моята статия за етичните основи на афилиейт/реферал маркетинга.

Не всичко трябва да се промотира. Независимо какви са комисионните.

Ако статията Ви е харесала – споделете я социалните мрежи чрез бутоните за „шерване“. Или харесайте нашата страница във Фейсбук.

Така помагате на pasivendohod.net да се развива.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по