Как Да Защитите Вашата Бизнес Идея

Как Да Защитите Вашата Бизнес Идея

Светът на нестихващата конкуренция е доста жесток, за това естествено идва въпроса относно как да защитите Вашата бизнес идея.

В статията ще дам някои правни похвати и прости тактики.

Преди да започна обаче искам да поясня. Аз влагам в понятието идея именно нейната същност: концепция, която предстои да бъде защитена.

За това – поне в българското законодателство, идеите и концепциите не са защитени (виж чл. 4 от Закона за авторското право и сродните му права).

За това се налага да бъде пробягвано до методите, които ще опиша по-долу.

Защита на бизнес идеята чрез запазване на тайната й

Знам, че звучи тролски и малаумно, но да – ако искате да запазите своята идея, то най-добре е да я пазите в тайна.

Вижте компанията „Кока-кола“ – доколкото ми е известно те не са патентовали своята формула за прочутата им напитка (и след време този патент да изтече).

Вместо това те пазят тайната на приготвянето строго.

И Вие може да походите по същия начин. Колкото по-малко хора знаят – толкова по-добре.

Но, ако си мислите: „браво, Шерлок, ами ако някой се разприказва“.

То трябва да се пристъпи към следващата стъпка.

Защита на бизнес идеята чрез споразумение за конфиденциалност, (изготвено) спрямо Закона за защита на търговската тайна

Идеята може да бъде запазена, ако тези, на които я поверите сключат с Вас споразумение за конфиденциалност (NDA, non disclosure agreement).

Toва е договор, който обвързва две или повече страни – в случая да не разкриват информацията, която им е била поверена по време на извършване на работа (или в други случаи).

Разбира се – оформянето на договора може да предоставите на опитен юрист (което няма да Ви струва много). Той/тя ще прецени – след като го информирате за Вашите индивидуални обстоятелствац какво да сложи като условия.

Може да бъдат включени неустойки (в много голям размер).

Подобен договор може да бъде сключен без големи формалности (просто да бъде подписан между двете страни), но (тук по-скоро се търси психическия ефект) може и да го подпишете  и пред нотариус.

Дори и да имате такъв договор (който да защитава Вашите интереси), то помнете и житейска истина – на света има щури хора, които ще правят това, което им скимне. И никакви договори (независимо с какви условия) може да ги спрат.

Защитата на Вашите права по исков ред отнема време (ако тръгнете да съдите нарушилия ги).

Защита на бизнес идея чрез споразумение за избягване на конкуренцията

Освен, че може да сключите споразумение за запазване на конфиденциалността, то може и да сключите такова ( с човека, комуто сте поверили идеята си) и за избягване на конкуренцията.

Какво означава това ли?

Така отсрещната страна ще се задължи да не стане пряк Ваш конкурент. За определен период от времето.

Този вид споразумение се ползва доста често в западни държави.

Сега – що се отнася до България, то аз имам някои резерви.

От една страна – да, страните имат свободната воля да встъпват във всякакви съглашения, които не противоречат на закона и добрите нрави. (При проучването не намерих противоречие с родните ни закони). Но от друга страна – да, имаме право на свободна стопанска инициатива.

За това – обръщам се към тези мои читатели, които считат, че са по-опитни юристи, според Вас, може ли такова споразумение да бъде сключено в България? Какво е Вашето мнение?

Защита на бизнес идеята чрез сключване на споразумение тип „работа срещу наемане“

Това е едно споразумение, което е отново популярно в редица западни държави.

Какво би станало, ако Вие работите за осъществяването на нечия идея?

И Вашия принос е значителен?

Тук идва в помощ това споразумение – work for hire agreement.

Вие, ако осъществявате труд (с обещанието, че ще бъдете впоследствие наети), ще може да претендирате за своя принос.

Финални мисли относно защитата на бизнес идеите

Ако Вашата идея вече е минала етапа, който се счита за концепция, то може да помислите и за другите способи, които защитават интелектуалните Ви права (като регистриране на полезния модел, регистрирането на търговската марка и т.н.).

Но до тук – толкова. Поне аз се сещам само по-горните описани способи.

Ще се радвам, ако някой се включи по темата и прибави и други.

Ако сте харесали мисията на pasivendohod.net – то може да помогнете, ако споделите материалите в социалните мрежи (които може да намерите в тази секция) или харесате страницата ни във Фейсбук.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по