Как да изберем нишата на нашия блог

Как да изберем нишата на нашия блог

Ако ще перифразираме Лао Дзъ – започването на блог започва с избирането на неговата тематика, та за това – как да изберем нишата на нашия блог?

В настоящата статия ще прочете моята гледана точка (като човек, който е писал съдържание за чужди, така и свои сайтове).

За това искам дебело да подчертая, че представените съвети се отнасят до информационни типове сайтове/блогове – или просто казано такива места в мрежата, в които е качена информация. Информация, която дава препоръки за по-голям период от време, а не да речем моментни статии като новини.

За сайтове, чрез които се осъществява електронна търговия – било то на вещи, на информационни продукти, било то на софтуер като услуга. Или такива с платен абонамент – проучването на тях става малко по-различно.

Нишата на блога и неговата монетаризация

Мнозина хора започват от въпроса: „Ще печеля ли пари от блога си?“.

И това, мили приятели, съвсем не е еретичен въпрос.

Блоговете са дневници в електронен формат, в които всеки може да изложи своите мисли върху даден въпрос/проблем/предмет и т.н.

След десетилетия на развитие на мрежата обаче те имат много силна, комерсиална страна.

И са по-скоро „фабрики за информация, отзиви и т.н.“, които предоставят информацията по такъв начин, че тя да достигне до максимално количество хора.

И от това се печелят пари.

Ако потърсите информация как да стартирате блог, то ще намерите статии, в които започват със заглавия „Печелете 10 000 долара на месец от своя блог“ или нещо от сорта – все цифри, които са наистина впечатляващи.

Може ли да се печели от един блог? Обезателно може.

Но ако наистина искате да пишете за нещо и не държите много на парите, то с лекота може да го направите.

Да, има вероятност вашето съдържание може и да е по-ниски позиции в търсачките (изпреварено от много по-некачествено, неперсонализирано, шаблонно съдържание), но ще е Ваше.

Ако последното твърдение ще Ви отчае – то е малко генерално. По принцип търсачките целят едно нещо – да предоставят най-релевантната информация зад дадено търсене. Съдържание, което е генерирано от потребители за потребители. И задоволява интересът, който е провокиран зад търсенето.

Та, ако Вие съставите такова съдържание – дори и да си нямате хал-хабер как да оптимизирате това съдържание, за да достига до повече хора, то пак има шанс то да попадне в полезрението но тези, за които е създадено.

Да кажем – ако искате да пишете за езотерика. Или фентъзи литература. Или за обработка на метали в домашни условия (има малки пещи, които могат да топят метали б.а.). Или за живеене насред природата – направете го.

Създаването на един блог може да излезе напълно безплатно (с непрофесионални домейни и безплатен хостинг /може да прочете моята статия как се печелят пари от безплатен хостинг/) или за по-малко от стотина лева за календарна година.

Блогът и неговия език

На какъв език ще създавате Вашия блог?

Това е много важен аспект, над който трябва да се помисли.

Едно е да речем блог, който е посветен на рисуването (и различните материали и техники за рисуване) и е на български, друго е такъв, който е на голям световен език, какъвто е испанския, португалския, руския, английския.

При единия – може да имате потенциален трафик от няколкостотин човека на месец (които се интересуват от отзиви за материали за рисуване), друго е няколко десетки хиляди хора, които търсят същото нещо.

На различните езици има различен обем информация – това, че на по-малкия ще обгърнете по-малък брой лица не бива да Ви натъжава.

Знайте – и в света на Интернет важи правилото: „по-добре пръв на село, отколкото последен в града“.

Ако създадете блог, който има да кажем 50 статии на български, които са отзиви на различни материали за рисуване. И тези статии отговарят на търсенията на хората, Вие ще имат един малък, но твърд поток от трафик, който може да монетаризирате.

И да кажем – със стотина лева инвестиция (за създаването и поддръжката на блога), то Вие може да печелите 1000 лв (от реклама и/или афилийт маркетинг) на година.

Десет такива блога – и ето Ви една средна заплата в България!

Как да проверим какъв обем трафик реализират различни ниши?

Много уместен въпрос – как да знаем какво се търси в мрежата?

За съжаление – на този въпрос може да се отговори като трол: „Всичко е приблизително“.

Понеже дори най-големите търсачки (като Гугъл) – нямат достъп до всичките видове трафик, който се реализират.

А, ако пък искаме да потърсим какъв обем трафик се реазлират чрез търсачките – пак има момент на гадаене, защото не всички инструменти, платени или безплатни, имат информацията, която се пази от търсачките.

Ала все пак – от къде да се започне?

Може да ползвате следните безплатни инструменти:

Google трендове – https://trends.google.com/trends/?geo=US

В тази услуга на Гугъл може да видите как се търсят дадени ключови думи и как варира (през времето) тяхната популярност сред потребителите.

Да кажем – „зимни якета“. Въвеждаме тази ключова дума, избираме държавата от падащия списък „Bulgaria“.

Избираме периода от време – и виждаме, че това е предмет, за който информацията се търси сезонно – през есента и зимата.

Но се търси. За разлика от други теми, при които интересът е моментен.

Друг инструмент, който е безплатен и може да се ползва е така наречения Google keyword planner.

Той е част от услугата Google Adwords (платформата, чрез която се осъществява платена реклама в Гугъл). Чрез него може да търсите ключови думи и да виждате техния обем.

Проблемът е, че този инструмент не може да ви покаже колко конкуренция има за дадената ключова дума.

Това може да бъде открито, ако инсталирате добавката Mozbar.

И си направите регистрация на сайта Moz.com

Има и други платени инструменти – като Ahrefs, Semrush, който показват конкуренцията за съществуващите ключови думи. Но те са скъпи.

Всички думи имат някаква степен на конкуренция.

Не винаги инструментите – било то платени, било то безплатни могат да Ви покажат реалния брой търсения на дадена дума.

Това информация, която е „запазена’ само за търсачките.

Всички хора, на които съм бил „последовател“ дават следния съвет – пишете за неща, за които има по-малко информация в мрежата. А това са така наречените „дълги ключови думи“ /long teill keywords/. Да кажем „как да ремонтираме счупен дисплей на айфон“ (на съответния език). Ако в нашата статия има много снимки, текст, че и видео (в което се унагледява процеса на ремонт), то има много голяма вероятност Вие да отидете на първо място.

Защото „задоволявате“ интересът, които е провокирал потребителя да направи търсенето.

Чувал съм и друг съвет – дори и да показва, че дадена ключова дума има много малък интрес, то в действителност тя има много повече.

Аз следя един влогът на име Алекс Купър, който във видеа създава афилиейт сайтове. В един от тях (посветен на багажниците на коли) той качи статия, която е посветена на багажниците на коли за Субару-та.

И тази статия се оказа, че му носи над 5000 посетители на месец (статията е на английски език).

Разбира се, има и вариантът дадена ключва дума наистина да не се търси и писането на статия за нея да е загуба на време.

За това – всеки маркетолог ще Ви каже, че създаването на информационен сайт е на принципа на Мечо Пух – колкото повече, толкова повече!

Трябва Ви информация, ама много.

Блогът и неговата конкуренция

Независимо на какъв език ще пишем и как ще подходим при търсенето на ключови думи, то в някои ниши конкуренцията е свирепа.

Да кажем – съветите за отслабване, компютри, как се печели от Интернет (о, клети pasivendohod.net) и т.н.

Трябва ли това да Ви отказва?

Ако можете да дадете нещо повече на читателите Ви, при това безплатно, то моето мнение, че нищо не Ви пречи да пробвате.

Но знайте – създаването на блог не схема, чрез която се забогатява бързо.

Може да минат две години, докато видите някакви съществени резултати.

Може да създадете множество блогове – които да Ви предпазят в случай, че търсенето на информация е сезонно; в случай, че има малък напредък и т.н.

Нашия блог и материалите, които ще ползваме

Някой хора мислят прекалено много над въпроса – а какви материали ще ползваме, ако искаме да правим блог над дадена тема?

Стига коректно да посочваме своите източници на информация – може да се ползват и други сайтове от мрежата.

Но ги ползваме като извор! Не директно „копи-пейст“!

Последното би ни донесло най-малкото наказание от търсачките (изключване на сайта от резултатите при търсене).

Може човек да има и други неприятности – даже от криминално естество (плагитаството се наказва от НК!).

Може да се ползват материали, които са разрешени за ползване – безплатни сток сайтове за изображения, да ползваме ембедед вида от Ютуб.

Ако ползваме Амазон като афилиейт програма – може да се ползват изображения от сайта, стига да се ползва функцията Sitestripe.

Спазвайки горното – форумулата е „създавайте съдържание, създавайте съдържание!“.

 

Финални мисли относно как да изберем нишата на нашия блог

Избирането на ниша на даден блог не е лесна работа.

Но все от някъде трябва да се започне.

Винаги помнете – трябва да предложите повече.

Надавам се, че с pasivendohod.net аз правя това.

Но това мога да знам само, ако имам обратна връзка от Вас – моите читатели.

За това аз Ви призовавам от всяка моя статия – какво е Вашето мнение, забележка, коментар?

Ако искате да помогнете – споделяйте написаното в социалните мрежи чрез бутоните под статията.

Така pasivendohod.net ще се развие.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по