Как да намерим подходяща афилиейт програма

Как да намерим подходяща афилиейт програма

Вие сте (или сте на прага) да достигнете желания трафик към Вашия уебсайт/апликация/профили в социалните мрежи.

В този случай е време да помислите за нещо много важно, ако желаете да печелите пари чрез афилиейт маркетинг – а това е да намерите подходяща афилиейт програма за Вас.

От програми до програми има значение. И за това в настоящата статия ще Ви споделя моя съвет как според мен трябва да подходите.

Афилиейт програми и Вие

Макар че звучи като азбучна истина, но наистина трябва да подходите при избора си от това на какво е посветен Вашия сайт/апликация/профил в социалните мрежи.

Нещо, който е посветено да речем на автомобили не би проработило на сайт, който е посветен на козметика.

Като всяко правило обаче и това има своите (донякъде) изключения.

Най-пресният пример, който мога да дам е Ютуб (повече за този сайт може да прочетете тук). Виждал съм в него много собственици на канали, които правят спонсорирани видеа за определени неща, които не са свързани с тематиката на техния канал. Въпросните канали обаче имат много голяма аудитория.

Друг принцип, който собствениците на канали прилагат е да вмъкват афилиатски линкове в описанието на самия клип (вижте тук подобен пример) или използват специализирания сайт kit.co. Kit.co е сайт, в който хората могат да създават „пакети“ – в даден профил те могат да изпишат всичката техника, която използват. Линковете могат да бъдат афилиатски.

За това – след като сте стартирали свой собствен източник на трафик, то съобразете се в какви типове афилиейт програми ще използвате.

Местни или интернационални афилиейт програми

Каква е Вашата аудитория? Какъв език тя говори?

Това е много важно, когато избирате своя афилиейт програма.

Ако сте се фокусирали над даден език, който не е толкова международен – то по-добре е да използвате някоя местна програма.

За български език Ви препоръчвам българския афилиейт сайт profitshare.bg (това е афилиейт линк). (Повече за него може да прочетете в тази моя статия).

Ала преди да се обърнете към местна програма, то помислете и направете проучване – на кой сайт се реализират най-много продажби? Дали наистина е местен или международен?

Например: в Холандия оперира Amazon.nl (повече за Амазон афилиейт може да прочетете тук). Има и местни алтернативи като bol.com.

На кой е по-вероятно да има повече продажби?

Обем на продажбите на афилиейт програма

Много е важно колко посещения има даден сайт.

Въпреки че Амазон наскоро намали много сериозно комисионните, които дава. Сайтът може да се нарече лидер по обемите покупки, които се генерират.

Докато при по-малък сайт процентът на конверсация (съотношение на посетилите сайта и реално осъществените покупки) може да е около 1 до 3 процента (да речем), то в Амазон може да стигнете 10 и повече.

За какво ще получите комисионна, когато генерирате афилиейт продажба? Как се изчислява афилиейт продажбата?

Преди да се присъедините към афилиейт програма, то прочетете как се генерира Вашата комисионна.

В света на афилиейт маркетинга комисионните биват:

  • твърди – определен фиксиран процент от стойността на реализираната покупка (но да кажем – не по-голям от определена сума). Или точно определена премия.  Или смесени: фиксиран процент плюс премия. Обърнете много внимание на ремарката, която съм сложил в скоби – ако възнаграждението е процентно, ала има горница, която е фиксирана, дали си струва? Какво имам предвид ли – да кажем, че промотирате нещо, което е на много голяма стойност (в афилиейт маркетинга тези неща се наричат „high ticket item““ – да речем часовник, който струва 5000 долара. И горницата, която е фиксирана е 100 долара. Е, понякога си заслужава да се фокусирате (заради конкуренцията) на неща, които са по-евтини. И се продават повече, в по-големи количества – за същата или приблизителна комисионна.
  • възобновяващи се – този тип комисионни се дават много често при покупка на услуги, които се плащат на месечна/годишна база. При тях – Вие получавате процент от месечната стойност, стига клиентът да продължава да ползва услугата. Този тип комисионни са Светия Граал на афилиейт маркетинга и правенето на пасивен доход въобще. Защо ли? Защото създавате един източник на доходи, за който не проявявате усилия. Много често подобен тип програми са свързани с сфери, в които има много голяма конкуренция. Да речем – хостинг услугите.
Как да направим проучване, за да намерим афилиейт програми?

Знам, че някои хора ще ме убият за тези думи – ала просто трябва да се използва „Google“.

Как ли? Да речем, че имате сайт, който е посветен на изобразителното изкуство. И Вашия сайт е на английски.

Тогава може би програма като тази (за продажба на картини): https://www.artfinder.com/affiliates#/ може би е подходяща за Вас.

Или програма, чрез която се продават материали за рисуване като тази: https://www.utrechtart.com/info/about/affiliates/

Мислете и експериментирайте. Какво би се продало?

Това добре ли е за Вашите читатели/зрители/слушатели/последователи?

Каква им „е файдата“ на тях, ако закупят нещо? Ще получат ли отстъпка?

Освен това – когато избирате афилиейт програми, то проучете дали те включват няколко степени.

Какво ще каже това ли? Някой програми (аз съм написал отделна статия за този вид програми – може да я прочетете тук) Ви дават и процент от това, което някой друг, привлечен от Вас като афилиат ще спечели. В секция „Блог“  ще намерите доста статии за подобни програми.

Финални мисли относно как да намерим подходяща афилиейт програма

Афилиейт маркетинга може да е сериозен източник на доходи, когато се приложи правилно.

Но трябва да се помни – той не става „веднага, отведнъж“. Всъщност нищо не става веднага, отведнъж.

Точно в този тип бизнес – особено ако искате да развиете свой собствен и безплатен източник на трафик, това отнема време.

За това – особено ако искате да се издържате изцяло от Интернет маркетинг, то трябва да помислите и за други, алтернативни, съпътстващи методи за монетизация на Вашия сайт/апликация/профил в социална мрежа.

А те могат да бъдат – извършване на услуги, пари от реклама, приемане на платени публикации и много други.

За тях – ще се опитам също да създам отделни статии, за да видите (в общи линии) кое как е.

Аз ще се радвам, ако тази статия е достигнала до българи, които успешно се занимават с афилиейт маркетинг.

Какво е Вашето мнение? Как Вие подходихте, когато търсихте подходяща афилиейт програма?

Както винаги – тази статия е отворена за всякакъв тип коментари, въпроси, забележки.

Ако мисията ми Ви е допаднала – споделете написаното с Вашите близки и приятели в социалните мрежи (или по друг начин, който Ви е лесен). Благодаря Ви за това.

В настоящата статия има афилиейт линк. Ако ги използвате – за да се регистрирате на profitshare.bg. Линкът е използван, защото наистина мисля, че сайтът е хубав способ за печелене на пари в мрежата (изцяло на български е). Разгледайте го – чрез него може да промотирате стоките/услигите на много родни, познати марки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по