Как да печелим от онлайн курсове

Как да печелим от онлайн курсове

Въпросът „как да печелим от онлайн курсове“ е може би един от най-изтърканите що се отнася до Интернет.

Да. както е казано в един египетски папирус: „всеки иска да напише книга, а никой не чете“.

Но ако оставим негативизма настрана – създаването на информационен продукт е един от най-старите и изпитаните начини, чрез които може да се спечелят средства.

Какво обаче трябва да знаем?

Трябва да имаш „know-how“

Трябва да знаеш за това, което говориш.

Преди известно време се запознах с група от хора, които се определяха като дигитални номади (хора, които чрез познанията и парите си от IT сферата имат възможността да пътуват по света). Та един от тях заговори за спецификите на съня. Аз се включих в разговора, като дадох примера с фазата на съня, която е известна като rapid eye movement (очите се движат бързо) – в този етап съня е забързан, много накъсан. Спомнете си само Великденския заек от „Алиса от Страната на чудесата“ – той винаги бърза, защото е закъснял. Съня на Алиса е именно в тази фаза.

Щом чу моите ремарки човекът ми подшушна: „Човече, аз трябва ще създавам курс, които е посветен на съня и проблемите с него. Трябва да те включа да говориш“. По една или друга причина това не стана – човекът май не създаде нищо. Ала и да ме беше – и да ме беше поканил, моралът изискваше да откажа.

Нямах нужните изисквания. Какво можеше да кажа, пък и ако този курс наистина беше използван от хора, които имат проблеми със заспиването? Понякога хора с подобен проблем се нуждаят от професионална медицинска помощ. Проблемът е твърде сериозен.

Та – колкото и да звучи изкушаващо. Ако създавате информационен продукт – то според мен трябва да го направите, ако наистина информацията, която знаете е много трудно откриваема.

От всичко има нужда

Понякога консултантските услуги възникват по силата на бюрокрацията.

Само да си припомним какво причини възникването на правилата, които защитават личните данни (GDPR) или промяната на наредбата Н-18.

Ако наистина вниквате в нещата и смятате, че Вие можете да поднасяте информация по разбираем начин (нека само да си припомним как казваше актьора Джеръми Айрънс във филма „Margin call“ – говори със мен както говориш с малко дете или златен ритривър“.

Все пак – спазвайте горното правило. Бъдете отговорни. И един клиент да имате – винаги трябва да знаете, че информацията, която давате може да обърка нечий живот (за това в Щатите в законодателството е забранено например да се дава конкретни съвети в данъчната област).

Всичко трябва да е добре презентирано

Може да сте корифей в своята област. Но в днешни дни не е достатъчно да „пльоснете“ колони от текст (знам, че с това твърдение се оборвам сам себе си. В бъдеще, когато този сайт се развие – ще има и повече инфографики, видеа, звук).

Всичко трябва да е презентирано чрез видеа, инфорграфики и т.н.

Знаете ли – виждал съм информация, която е български (да речем от областта на психологията) и е просто безценна. Такава няма как да намерите на английски.

С подобна информация, на английски, с подходящите шарении и стабилен трафик – човек би станал милионер.

Добре – знаем тези алабализми, как да постъпим оттук нататък?
  • Може да създадете специализиран сайт (ако сте уверени във своя успех, или вече имате утвърдено име) – в такъв случай трябва да предвидите всичко – от разплащания до пазене на лични данни.
  • Можете да ползвате специализиран сайт-платформа

Специализираните сайтове могат да спестят доста време и нерви, що се отнася до организирането на курсове. Защо ли – някой от тях вече имат собствен трафик в големи количества. Освен това те се занимават с обработването на плащането от страна на клиентите, а на Вас – отчитат само комисионна.

Което – ако си спомним за свръхрегулациите в България – това си е голям плюс.

Ето списък с някои платформи на английски език, които може да ползвате.

  1. Udemi
  2. Coursera
  3. WizIQ
  4. Ruzuki
  5. Learnworlds
  6. Thinkific.com

Има и още много други платформи, но тези мисля, че са достатъчни като пример.

Както казах – посочените примери са на английски език (като език на платформите), дали има други възможности – мисля, че има. Просто потърсете в Google на езика, който знаете.

Някои от посочените платформи имат и партньорски програми.

Т.е. те могат да Ви плащат чрез генерирани от Вас продажби. Но мисля, че ниша в афилиейт маркетинга тази е доста трудна. Говорихме за гуротата-измамници, които пробутват обещания за бързо забогатяване.

Човек е животно и като такова той се стреми към лесното. По-лесно е някой да бъде излъган, че ще печели хиляди долари от Google (понеже тази компания раздава пари ей така), отколкото да продадете на някого курс, в който той ще се научи да програмира на някой много сложен компютърен език (и след няколко години действително може да печели хиляди като работи).

Моето скромно мнение е, че ще Ви се „отели вола“, ако решите да промотирате информационни продукти.

Ако успеем – тогава какво?

Трябва се отчетете.

Не на мафията, разбира се, а на държавата. И да платите съответния данък за придобития доход.

Тук отново искам да призова към дискусия. Какво е Вашето мнение – всички информационни продукти (дали ще са видеоуроци, дали ще са подкасти, дали ще са pdf-ки, дали ще са презентации, дали ще са поднесени чрез тези специализирани сайтове) могат да се счетат като обекти на авторското право в контекста на данъчното облагане?

Може ли за тях да бъдат признати 40 процента нормативно признати разходи?

Разбира се, можеше и аз да проуча това. И написването на тази статия да се забави със седмици (или въобще да не излезе).

Но ми се иска да включа и Вас – моите читатели, като вид ангажиране в дискусията.

Финални мисли

Може да сте много добър човек и невероятен професионалист. Но да се печели чрез информационни продукти не е никак лесна работа.

Според мен – ако наистина желаете, то пробвайте да видите как стават нещата чрез някоя платформа.

Най-малкото – ще придобиете опит (а и капиталовложението не е такова, че ако никой не Ви купи курса да съвсем да се отчаете). Помнете, че винаги има конкуренция. Може да речем да Ви бива да отглеждате пчели, а руския Ви да е хубав. Все ще си намерите конкуренция.

Преди време много ми се искаше да направя курс в Udemi – темата щеше да е „как да си стартираме фирма в България“. На английски.

Как Ви звучи това като тема?

Ако темата е интересна, а и самия pasivendohod.net се разрасте (за да може да покрие разходите, които ще възникнат, за да изглежда материала по-добре), то мисля, че няма да е лошо да се да кача един курс – за да Видите резултати в реално време.

Разбира се – аз ще се нуждая от Вашата помощ. За сега – можете да споделяте статиите от сайта по какъвто начин Ви е удобен.

Оставяйте и коментари, така и въпроси. Това също помага.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по