Как да печелим пари, издавайки чрез Lulu

Как да печелим пари, издавайки чрез Lulu

Темата, която започнах – за печелене на пари чрез издаване  на електронни книги, книги, комикси, годишници и списания ми е една от най-любимите (вече създадох статии за платформите Amazon /повече можете да прочетете тук/, Smashwords /повече може да прочетете тук/ и Ingramspark /повече може да прочетете тук/).

Защо темата ми е любима?

Понеже обожавам процеса на книгоиздаване, а и този метод е един от тези, които може да наречем „set and forget“ (сложи и забрави) – качваме произведението и после, ако е рекъл Бог, то прибираме само комисионните.

Разбира се – не искам да ме разберете погрешно, всеки метод, така и този включват усилия преди (а и след като) се реализира.

За това днес ще разгледам още един канал, ако искате печелите пари по този начин.

Представям Ви lulu.com

Какво е Lulu?

Lulu press. inc (компанията зад сайта) е щатско дружество, основано през 2002 година. Към момента седалището на дружеството е базирано в Морисвил, щата Северна Каролина.

Лулу е една от най-големите компании за самоиздаване (self-publishing).

Аз не съм инвеститор в нея и не мога да дам точни данни, ала от отбелязаното в Уикипедия към 2014 година чрез компанията са издадени над два милиона заглавия.

Лулу застъпва концепцията, чрез която над една четвърт от издадените книги в света са самоиздадени – тя е платформа, която свързва писатели (и малки издателства) с читателите.

Писателите/издателите имат възможността да качват своите ръкописи на сайта, а сайта дистрибутира впоследствие електронните книги, книгите, списанията, комиксите, годишниците на читателите, които са ги закупили.

Ако нещата са на хартия – след направената (и платена) поръчка Лулу издава книжното тяло и го изпраща на закупилия го.

Носителят на авторските права просто прибира пари (както и Лулу взима също нещо за себе си).

Плюсове на Лулу

Регистрацията на сайта е напълно безплатна. Качването на материали – също. Според статии, които не мога да потвърдя (аз не съм издавал чрез Лулу) – то процентите на комисионна, които той предлага са по-големи , отколкото тези, които Амазон предлага. За това твърдение трябва да направите свое проучване.

Ако отидете най-долу на сайта – имате възможност да смените езика на сайта.  Опциите са: английски, испански, италиански, френски, немски.

В зависимост от това, което ще искате да качите (и продавате), то сайтът има следния калкулатор, който изчислява колко ще струва изделието на клиента – https://www.lulu.com/pricing

Може да го пробвате, за да видите дали цената ще е привлекателна. За ценообразуването в издателския бранш (смисъл каква цена да изберете за Вашето произведение) – то аз не мога да Ви помогна. В Интернет има различни статии доколко цената определя и търсенето (особено за заглавията, които се продават в Амазон). Ала – моето мнение е, че ако сте утвърдил се писател, то цената не е особено важна за Вашите читатели.

Връщайки се на темата, то трябва да кажем, че Лулу дава следните възможности за реализация на произведенията: да ги продавате на сайта Лулу; да ги продавате чрез собствен сайт; да ги продавате и на други платформи (чрез Лулу).

Докато първата опция е обяснима сама по себе си, то трябва да се разгледат другите две.

Какво ще каже да ги продавате на свой собствен сайт?

Ами ще каже следното – Лулу е създал апликация, чрез която може да свържете магазин, който се базира на Shopify с техните възможности за книгоиздаване. Повече вижте тук: https://www.lulu.com/sell/sell-on-your-site

Малка вметка за тези, които за първи път чуват думата Shopify – това е платформа за създаване на сайтове за електронна търговия. Най-популярната може би в света заради лесния си потребителски интерфейс.

Та, ако искате – може да дръпнете апликацията на Лулу и да я скачите на Вашия Shopify магазин. Когато даден клиент поръча книга, годишник, списание чрез Вашия сайт – Лулу ги създава и му ги изпраща. Вие прибирате пари без да се занимавате.

А ако пък използвате Лулу като дистрибуционен партньор, то може Вашата електронна книга, книга, списание, комикс или годишник да бъде достъпна на Амазон, Барнс енд Ноубъл, мрежата на Инграмспарк.

Повече може да прочетете тук: https://www.lulu.com/sell/retail-distribution

Пак – ако някой клиент поръча (хартиения формат), Лулу изпълнява поръчката.

Тези две опции звучат повече от страхотно. Ако си се представяте като чеховски герой, който да речем създава всеки месец сам дадено списание на определена тематика, то Лулу е един от начините, които това да се реализира.

Като казвам реализира, то не казвам да натрупа пари. Защо толкова негативно се изказвам ли?

Минуси на Лулу

Ако сте гледали филма с Meл Гибсън „Теория на конспирацията“ то може би ще си спомните, че героя, който играе е шофьор на такси, който в свободното си време издава списание, което е посветено на конспиративни неща. Като казвам издава – във филма той имаше май десетина абоната.

Та мисълта ми е, че издаването на неща е много, ама много трудна работа.

Има милиони издадени заглавия в Интернет, всеки ден се качват стотици нови.

Аз не съм ползвал Лулу и не мога да го хуля. Ала мога да кажа със сигурност, че трафикът към самия сайт е по-малък, отколкото най-големия – Амазон получава.

Да, чрез Лулу може да издадете нещо, което да се намери и на Амазон. Но винаги, когато се ползват партньори (да речем, че ще издавате електронна книга) – то не може да се възползвате от промоционалните инструменти на Амазон. А те са много, много важни.

Не ме разбирайте грешно – аз не съм издавал чрез Лулу. Никой не може да каже със сигурност, че една книга (да речем), ако се издаде чрез друг сайт (в случая – Лулу), то тя няма да „избухне“. Просто самата аудитория на самия сайт е по-малка ( в световен мащаб).

Финални мисли

Ако трябва да резюмирам, то мисля, че Лулу е една страхотна услуга, която има много достойнства.

Може да издавате книги, книги с фотографии, годишници, списания. И те да са достъпни на най-големите световни сайтове за книги.

Това дали ще имате поръчки – това е Божа работа. Казвал съм го и преди – ако искате да си гарантирате най-големия шанс в живота като писател, то трябва да се обърнете към най-големите издателства.

Аз – както казах, не съм издавал чрез Лулу. И да кажем, че мисълта да издадете свой собствен комикс (или пък периодично списание) е винаги била Ваша мечта, то Ви съветвам да проверите как стоят нещата от бюрократична гледна точка.

Какво имам предвид ли? Бизнес-моделът на Лулу е прост – някой поръчва, впоследствие сайта може да изработи и изпрати нещото (ако е на физически носител – хартия). Сайтът ви дава Вашата част.

Следва ли от това, че Вие не трябва да се занимавате да декларирате косвените данъци (ДДС в Европа)? За преките данъци е ясно – каквото и да спечелите, то трябва да го декларирате (и да си платите данъка).

Ще се радвам, ако за последното се оформи дискусия, в която по-вещи от мен хора в данъчното право дадат своето мнение.

Ала както винаги – ще се радвам да чуя Вашите въпроси, коментари или забележки.

Ако статията Ви е харесала, то най-добрия (и безплатен начин) да ми помогнете е да споделите този сайт с всички Ваши близки.

Пък какво друго – дори и в рамките на шегата, как Ви се сторило периодично списание да речем периодично списание „Пасивен доход“?

Чрез Лулу (на теория, както казахме) – това може да стане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по