Как да печелим пари на свободна практика чрез сайта за фрийланс fiverr.com

Как да печелим пари чрез сайта за свобона практика Fiverr

Доста пъти са ме питали – как най-лесно можем да привлечем/намерим клиенти, ако искаме да започнем работа на свободна практика?

Методите на 20 век – от уста на уста до малки обяви за работа може и да си имат своите предимства (представете си, че сте дърводелец в малък град в провинцията и цялата местна общност знае за вас), понякога са неприложими.

В помощ идва Интернет.

Като кажем мрежата  – не трябва да я поставяме на пиедестал. Помнете – на света има хора, които нямат свян да откраднат и монетите, които се поставят на очите на мъртвец. Милиарди ползват Интернет всеки ден – така че във всяка минута от денонощието има стотици мошенници, които дебнат за жертви.

За това – когато тръгваме да работим онлайн, трябва да търсим  легитимни сайтове, чрез които да работим.

Един от тях – също имащ своите кусури, е fiverr.com

Първо няколко думи за него -компанията, която стои зад сайта е от израелски произход. Основана е през 2010 година, към момента акции на компанията могат да се закупят чрез фондовата борса в Ню Йорк.

Какво представлява Fiverr?

На кратко сайтът е маркетплейс (т.е. пазар) – платформа, която събира на едно място доставчици на услуги (лица, които работят на свободна практика или фирми) и купувачи на техните услуги. На платформата се продават и продукти, но според мен като цяло тази ниша в сайта е неразработена и се състои главно от хора, които предлагат да Ви изпратят пощенска картичка от държавата, в която пребивават.

Та когато работите с Fiverr помнете, че услугите, които закупувате чрез сайта, не се доставят от самия него, от фирмата, която го оперира.

Сайтът е само посредник. Да, има секция Customer support/Buyer support (Подръжка на клиента/Поддръжка на продавача), но тя е само медиатор при нарушения.

Какво може да се продаде/купи чрез Fiverr?

Кратък и несериозен отговор – много неща.

На практика – почти всичко, което може да се създаде на компютър – градичен дизайн (банери, флаери, икони, вектори, обложки на книги, дискове, изображения за постове на социални мрежи), кодиране, превод/набор/създаване на текстове, виртуално асистенство, както и много, много повече.

Почти всичко, което се сещате за услуга в Интернет – може да бъде закупено чрез сайта.

Какви са цените ли?

Тук е маркетингови трик на сайта (от където той черпи името си) – те стартират от пет долара. Само толкова ли? Не – казваме, че стартират. И не е точно пет долара.

Същност на Fiverr

Казахме, че сайтът оперира като посредник/трето лице между сделката на продавач и куповач.

Т.е. има такси. Към цените на сайта той прибавя така наречената оперативна такса.

Всички покупки до и включващи 40 долара имат два долара такса. Над стойността на 40 долара имаме 5 процентова такса. Т.е. купите нещо за пет долара – то крайната цена е 7 долара. Купите нещо за 100 долара – крайната цена е 105 долара.

Такси има и за продавачите на услуги – те се „облагат“ с 20 процента от цената на тяхната услуга. Ако са продали нещо за 5 долара, то ще вземат 4. Ако са продали за 1000 долара – то ще вземат 800 долара.

Големите такси са един от най-големите минуси на този сайт.

Как тогава човек може да ценообразува на сайта?

Лесно. Сайтът работи чрез така наречените гигове (gigs). Всеки продавач може да създава до определен брой гигове, в които той предлага дадена услуга.

Да речем „писане на статия“. Например „Ще Ви напиша статия от 300 думи“. Минималната цена, която може да се иска е 5 долара. Може и да се иска повече. Чрез създаването на гиговете продавачите на услуги могат да опишат/зададат за колко време след покупката им услугата ще бъде доставена. Всеки гиг може да бъде „обогатен“ на различни пакети – услугата да се надгражда. Могат и да се добавят и добавки (по-бързо доставяне, например да се достави и оригиналния файл). Тук може да се прояви много голямо въображение.

И в зависимост от сложността на предлаганата услуга – човекът на свободна практика има пълен контрол как ще ценообразува, как ще работи (до колко поръчки на ден ще приема).

Освен споменатите гигове, в сайта има специална секция, която се нарича заявки на купувача (Buyers requests), в която купувачите директно описват какво търсят и на каква цена.

Принципът е да се работи умно. Най-успешните доставчици работят или на принципа на голямата по цена поръчка, или на по-евтини, но много лесно изпълними поръчки.

Представете си, че ретуширате/редактирате нещо чрез програма за графичен дизайн (Photoshop). Ретуширането може да Ви отнема по 10 минути. Ако изпълнявате по 12 поръчки по 4 долара, то за два часа ще се изкарали 48 долара – доста пари за българската действиителност. И да кажем, че това го правите 30 дни в месеца – ехеее.

Разбира се, нещата не са толкова прости, както изглеждат.

Първо – на сайта има страшна конкуренция. Милиони са регистрираните доставци на услуги. Доста – от Индия, Пакистан, Бангладеш и т.н.

Те, макар, че често не говорят английски, подбиват сериозно пазара.

А купувачите търсят евтинкото.

Колкото до самите купувачи – и тук трябва да се внимава сериозно. Има много така наречени загубвачи на време – time wasters. Които ще Ви засипват с въпроси (в сайта има чат, който директно може да Ви свърже), да искат целия свят срещу парите си, да се държат неетично. И въпреки, че сте доставили своята работа – да се оплакват на съппорта и да си искат парите обратно при доставен вече продукт.

Как може да се предпазите? Като спазвате правилата.

Поради високите такси – едно от железните правила на сайта, на което се гледа много сериозно е да се държи комуникация само на сайта. Никога не отговаряйте на съобщения и не инициирайте такива да продължите комуникацията на друго място. Най-малкото могат да Ви блокират профила.

Второ – никога не предавайте предварително свършената работа директно. При покупка на дадена ваша услуга започва да стартира брояч с обратно броене. След като сте готови – то трябва да се клинке върху специален бутон „достави поръчката“.

Купувачът има право да я разгледа до три дни (след това тя автоматично се маркира като доставена) и я одобри. В зависимост от това как сте си настроили гига, той има право на ревизия/потворно доставка, ако нещо не му е харесало. След искане за промяна – брояча пак се стартира. Докато не се достави.

В крайна сметка – ако имате прекалено големи различия, поръчката може да бъде отказана или случая да се разреши от съппорт.

Макар, че съм слушал, че съппорта е взимал винаги страна на купувача, аз лично толкова проблемни поръчки не съм имал.

Сайтът се поддържа само на следните езици – английски, немски, испански и френски. В него има клиенти от цял свят, но без да владееете поне английски, то работата Ви чрез файвър ще е много трудна.

Първо – много трудно ще комуникирате с клиентите (не че е невъзможно да ползвате Гугъл преводач).

И трябва да имате необходимите технически умения или физически дадености (например, ако ще работите като диктор или четец, то трябва да имате хубав глас).

Конкуренцията е много голяма. Например има индийци, които са готови да набират текст за 4 долара на час. Това се използва от експолоататорното настроени клиенти (виждал съм не една обява, че някой търси да му се работи и по-евтино).

Но ако наистина искате – то чрез сайта сравнително лесно могат да се искарва по една минимална българска заплата с около 40 часа труд на месец. Въпросът е как ще се лансирате.

Как ще ми се плаща от Fiverr?

Сайтът работи чрез два сайта за разплащане – Paypal и Payoneer.

Тук се крие и другата слабост на сайта.

Всеки човек може да си създаде профил на сайта. След всяка приключена работа клиентът може да я оцени чрез точкова (звездна система) – от едно до пет.

В зависимост от това как сте отговаряли и как сте доставяли всеки доставчик получава нива (levels) – които са три на брой.

Но продавачите с първо и второ ниво на брой трябва да чакат две седмици, да, 14 дни преди парите, които са заработени, да могат да бъдат изтеглени от Fiverr към сайтовете за разплащане.

И този период от 14 дни важи от датата на доставка на гига. Какво означава това ли – ами имате гиг, на който сте сложили, че го доставяте за пет дни. Получавате поръчка, работите си и на петия ден доставяте. Купувачът Ви веднага приема (а може да го приеме след три допълнителни дни). Та 5 + 14 – след 19 дни на самата покупка ще може да си прехвърлите тези пари. А ако той я одобри на третия ден – ще е 5 + 3 + 14 – 21 дни. А ако поиска поправка – ами когато сте я поправили и той я одобрил окончателно. Т.е. когато стане.

Ще Ви се плати ли? Обезателно. Нямайте никакво съмнение в това. Но трябва да имате едно на ум.

Продавачите с топ-ниво (top level) им се плаща след 7 дни. Но те са истински професионалисти – приключили стотици гигове и са избрани от съппорт. Т.е. много е трудно да станете такъв. Аз съм стигал до второ ниво и пак съм го губил, защото на има период на оценяване. Имаш поръчки – получаваш точки, пазиш си нивото, нямаш поръчки – пак ставаш обикновен. А с израстването може да придобиеш правото да предлагаш само повече гигове.

Какво друго трябва да знам?

По силата на правото на нашата китна родина, всеки един ваш доход трябва да бъде таксуван (независимо, че източникът е от чужбина). Т.е. и да изкарате сто долара за една календарна година, то за тях, за да сте сто процента изрядни, се пуска годишна данъчна декларация.

Съгласно действащите правила за ДДС, ако правите доставка на компютърни услуги в рамките на ЕС, то трябва да се регистрирате като физическо лице по ДДС и да получите номер. Чрез Файвър е много трудно да се каже кой Ви е поставил поръчка и къде той се намира. С този ДДС номер всеки месец трябва да декларирите ДДС (имали-нямали поръчки).

Знам, че мнозина направо ще забелят очи при тези думи – безумие е, но е факт и закон.

„Кой ще ме проверява?“ – не мога да Ви отговоря на този въпрос. По принцип НАП има функциите на проверяващ. Ако Ви спипат – могат да Ви глобят. Вие пък можете да обжалвате и да се надявате глобата да Ви падне.

Изрядността пред очите на закона е въпрос, който Вие ще си го решите.

В други статии ще предам какво е нужно и какво аз знам за да сте изцяло изрядни.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по