Как да печелим пари чрез електронни книги, публикувайки чрез сайта Smashwords

Преди няколко години Амазон разработиха устройство, чрез което лесно и бързо човек може да сваля литература в електронен вид – така наречения Amazon Kindle (Амазон Киндъл).

Версиите на самото устройство вече са няколко (и то претърпя еволюция). Чрез него – милиони хора от цял свят имат достъп до своите книги.

Копирайки Амазон – компании-конкуренти също създадоха свои устройства. Например устройството Nook.

Но към момента – все още Амазон държи повече от половината от пазара на електронни книги в света.

Това е много важно – по-долу ще обясня защо.

Освен устройствата бяха разработени и апликации, които могат да работят и на таблет, смартфон или компютър. Т.е. за да станеш абонат на Амазон да речем – не е нужно да си купуваш електронен четец.

Колко точно са абонатите на Амазон – в Интернет има подобна статистика, но тя би ни отдалечила от същността на тази статия.

За това, нека започна.

Същност на Smashwords

Както казахме – освен Амазон, има и много сайтове, които се занимават с разпространение на електронни книги.

Понеже тези сайтове са много – по-важните от тях са Cobo (Кобо), Barns and Noble (Барнс енд Ноубъл), Apple Books (Епъл Боокс) и т.н.

Както казах – те, ама всички заедно, споделят останалата част от пазара.

Причината за доминацията на Амазон е, че като „родител“ на идеята за електронните книги – те са продали най-много специализирани четци. А и най-важно – тяхната програма, чрез която автори могат да качват книги – Kindle Direct Publishing, привлича авторите като им дава по-голям дял от продадените авторски права, изисквайки от тях ексклузивност. Какво ще рече това ли? Ами ако искате да Ви се плаща повече от Амазон, то книгата Ви трябва да е налична само там.

Разбира се – последното е нож с две остриета.

От една страна имате невероятния обхват (и съответно – продажби на Амазон). От друга страна – книгите Ви ще са само там.

Амазон има специална програма за своите абонати, които могат да четат вашите книги, а на Вас да Ви се плаща на прочетена страница.

Всяка книга в Амазон има ранг – номер, които посочва нейната позиция в ранг листата на сайта. Колкото по-малък е този номер – толкова повече вашата книга ще се показва на читателите. Платеното четене на страница също се отразява благоприятно на ранга.

Да речем – ако книгата има ранг 25 000, в зависимост от цената това може да носи от 6 до 20+ долара приход на ден!

Разбира се – оставайки произведението в Амазон, то е налично само там.

Ако то не се чете в Амазон – може ли то да „пробие“ на други пазари?

На теория – да.

Ето защо е възникнал сайта  Smashwords.

Toй представлява сайт-разпространител, чрез който книгата Ви може да достигне до множество сайтове-пазари. Вие качвате книгата си тук, а те – чрез магията на технологиите, имат грижата книгата да е публикувана на местата-партньори.

Ако има продажба – в зависимост от това кой сайт каква „част“ дава, те Ви я дават на Вас.

Още детайли за Smashwords

Сайтът е наличен (като менюта) на английски език. Ако не го владеете – ще трябва да си превеждате със софтуер за машинен превод (като Гугъл преводач, Бинг преводач и т.н.) или да помолите някой, който владее английски (ама над средно ниво) да Ви помогне. Друг вариант нямате.

Нужно Ви е да имате само електронна поща.

И ако искате да получавате пари за написаното – и профил в Paypal.

По-горното е една от големите разлики между Amazon и Smashwords. Докато в Амазон качените книги са под разбиране платени, то в Smashwords имате възможност да ги пуснете напълно безплатно.

Ако искате да Ви плащат – трябва много внимателно да попълните информацията в секцията на сайта „Manage account – Payment settings“ – Mенажирай акаунт – настройки за плащане“.

Тъй като голяма част от пазара на електронни книги са базирани в САЩ. А и сайта е базирана компанията – то от Вас ще се изисква чрез сайта да декларирате информация относно Вас.

Знам, че горното звучи доста стряскащо – да деклариращ, при това в САЩ?

Всъщност не е толкова сложно.

Много се чудих дали да предоставя следната информация. Тъй като искам статията да е възможно най-пълна. А не „тук може да публикувате книги – пляс линк),

За това следната информация не е задължително правно мнение. То отразява моето гледище – т.е. може да не е вярно. За най-пълна сигурност – консултирайте се с трети човек.

Та да си дойдем на думата. За да могат да Ви се плаща от сайта, то трябва да декларирате чрез него така наречената Form-8BEN (Форма – 8 БЕН). Чрез нея се определя ставката (процентът) на данъка, който щатските власти директно налагат върху продажбата на книги. Сайтът си декларира и плаща налога, но все пак от Вас се изисква да подадете информация.

По принцип „генералният“ данък е в размер на 30 процента. Но тъй като между България и САЩ има спогодба за избягването на двойното данъчно облагане, то може да сведете процента до 5 (пет процента). Когато попълвате формата чрез сайта – трябва да приложите Вашето ЕГН като местен номер за данъчни цели. Макар и направено интуитивно – при попълването на данъчната информация ще Ви е нужно да владеете английски. Ако ли не – то трябва някой да Ви помогне.

Това, разбира се, е мое мнение и не представлява категоричен правен съвет. За това – в настоящата статия няма да показвам как се попълва данъчната информация.

Освен тази задължителна информация – чрез сайта профила си може да качите биографична информация за себе си.

Сайтът има и функционалност да генерира купони за намаление, чрез които да правите Вие сами намаление на книгата Ви.

Купоните може да споделяте където сметнете за добре.

Плюсове и минуси на платформата

Минус на платформата е, че всичко се усеща като „направи си сам“.

Когато качвате самия текстови файл на Вашата книга ( в Word-формат) – той трябва да е форматиран по специален начин. Всъщност по толкова специален, че някой хора директно се отказват и плащат на други, за да им се направи. Без да е форматиран текста – не може да бъде предлаган на всички платформи, което обезсмисля нещата. Трябва да направите форматиране. Как по-точно ли?

Трябва да прочетете следния гид: https://www.smashwords.com/books/view/52

Книгата е на английски език. Ако не можете да я разберете – то трябва да платите на някой да форматира ръкописа Ви. Цените, които съм гледал не са чак толкова скъпи- 50 лв + на сайтове като Fiverr.

Сайтът, както казахме – работи с множество платформи, за това е малко трудно да се каже какви езици (като език на книгата) се поддържат. Със сигурност партньора на сайта – Епъл Буукс поддържа английски, френски, немски, холандски, италиански, руски, испански, полски, фински, португалски, шведски, норвежки, датски. Публикуват се книги и на японски, корейски, китайски. За български – не знам дали се поддържа. Трябва да си питате подръжка.

Но за последното -освен ако не е качена в читанка, не виждам как книга ще се продава на български, на електронен формат. Трябва да сте известен, за да се получи нещо.

Oсвен форматиран ръкопис – трябва да подготвите и корица.

Тя също трябва да е чрез графичен файл.

Чрез Fiverr също можете да поръчате корица – цените започват от 7 долара.

Плюсовете на платформата са – може да достигнете до множество канали (и да се надявате на някой от тях книгата Ви да избухне).

Освен купони за намаление –  може да промотирате книгата по много варианти. Може да я пуснете на предпродажба (т.е. да не е налична до определена дата) – и по подобен начин да „подгреете публиката“. Може да помолите/свържете трети лица да промотират Вашата книга чрез така наречения афилиейт линк – специална връзка, която ако даден читател купи книгата Ви, то на третото лице да се плати комисионна за това.

Разбира се – промотирането на книги е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Помнете, че се конкурирате с милиони публикувани книги.

Последни размисли

Публикуването на книги е най-вълнуващия момент за всеки автор.

Преди няколко години – преди да навляза в материята, много исках да публикувам свое произведение (в чужбина).

Даже станах член на една група на писатели от град Джаксънвил, щата Флорда във Фейсбук (нерде Ямбул, нерде Станбул).

Чрез самопублуването (самиздат, self-publishing) имате възможността веднага да „метнете“ своето произведение на пазара. Но всеки ден има стотици нови конкуренти.

Хората, които може да се каже, че познавам и изкарват голяма част от „хляба си“ го правят като са много упорити – имат изградена аудитория, посещават читателски конференции. Пишат много в социалните мрежи.

Всичките те са „западняци“ – не са българи.

Ако целта Ви е да кажете, че имате нещо публикувано – няма по-лесен вариант от този.

Ако искате да спечелите „истинските пари“ – то имате голям риск това да не стане.

Има много мнения в мрежата – на английскоговорещи, че не пeчелят нищо чрез Smashwords.

Помнете, че дори и да имате една продажба на електронна книга и (ако) сте дръпнали към себе си отчисленото – в очите на българските данъчни власти Вие имате доход, който трябва да се декларира и обложи.

Така че – ако искате да публикувате спомените на дядо Ви от войната, без да искате пари за това. Smashwords Ви е вариант.

Ако искате да рискувате и да спечелите – извинявам се за тавтологията, но трябва да поемете риска.

Ако искате да имате най-големите шансове – то трябва да се обърнете към някоя от най-големите издателски къщи на планетата ни. Чрез тези сайтове – трябва да имате аудитория. Иначе – може книгата Ви да бъде „погребана“ насред другите книги.

В следващи статии ще разгледам и други платформи за публикуване. На Амазон – като най-голяма и доходоносна, ще отделя специално внимание.

Ще се радвам на всеки коментар/въпрос, който ми се зададе.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по