Как да създадем музикален канал в Ютуб без да сме музиканти

Как да създадем музикален канал в Ютуб без да сме музиканти

Настоящата статия реших да я озаглавя малко провокативно: „как да създадем музикален канал в Ютуб без да сме музиканти“.

Но преди да започна – искам да подчертая две неща:

  • музиката е едно от най-големите нематериални достижения на човека. Не желая да си мислите, че подценявам труда на хората, които създават музика (тъкмо напротив);
  • да създадеш канал, в който и да е сайт за видео споделяне (аз вече разгледах Ютуб и Вимео като възможности за пасивен доход) не означава да крадеш чуждо съдържание (редактирайки го, прилагайки рамки, музика/шум за фон). Доста хора в света правят подобни неща – моето мнение е, че с годините подобни методи ще стават все по-трудни и по-трудни за прилагане.

И така, след като това е казано, то нека започна.

Как да имаме музикален канал – без да имаме своя музика?

Първото, което ще е необходимо – нужно е все пак каналът да има някакви последователи (абонати, субскрайбъри). Или поне – каналът да е на известна възраст (и на него да не са правени никакви „сенчести“ неща).

Следващата стъпка – проучване.

Аз съм написал статия за сайта за публикуване на музикални парчета – Routenote.

В тази статия съм изброил някои от най-популярните платформи (които може да публикувате музика чрез Routenote) за музика – Спотифай, Айтюнс, Гугъл Плею Мюзик, Амазон Мюзик и много други.

Вашата задача ще е да намерите чрез тези платформи по-неизвестни музиканти (независими изпълнители), които имат сравнително малка фенска база, както и музика, която не е прослушвана много.

Откривайки тези хора – Вие ще се свържете с тях. Тук идват Вашите езикови компетенции.

И ще им предложите (попитате) да качите тяхната музика, с тяхно разрешение на Вашия канал.

„Много тъпо. Ти на това ли викаш стратегия?“ – ще си кажат някои.

Ще трябва да изпратите запитване до много музиканти. 

Стотици – ако имате необходимото време.

„Ами какво ще има на този клип, като имаме само гола музика?“ – ще каже някой.

Винаги може да се ползва софтуер, който генерира движещо се изображение (всички сме гледали онези видео ефекти на плейърите на музика като Winamp. Има софтуери, които генерират напълно безплатно подобни ефекти).

Какво печелят музикантите, ако си дадат друг да им публикува музиката?

Нищо. Ще си каже някой.

„Ти ще си доиш реклама. А те – главанаците, защо им е да ти пълнят гушата?“ – ще кажете.

Аз за това казах – хора, които имат по-малко парчета. И по-малка фенска база.

Както е казал Стивън Кинг – ти не можеш да вземеш нищо от бедния творец.

Или в този случай – този, който навлиза в „занаята“.

Когато се свържете с изпълнителите (почти на всяка платформа има достатъчно данни или форма на контакт с авторите) – ще им кажете, че ще промотирате техния клип на Вашия канал.

В описанието на клипа ще посочите от кой е взета музиката. Ще добавите линк към техен професионален профил, сайт и т.н.

Да каже, че музиката носи по 300 гледания на календарна година. Ще са Ви необходими стотици парчета, за да се развие Вашия канал.

След като каналът е развит – може и да помислите да стимулирате изпълнителите парично (срещу техните неекслузивни дистрибуционни права).

Има ли потенциална опасност от този метод?

Няма нищо сигурно в живота. И особено в посредническия бизнес, в който добрите намерения са пряката пътека към ада.

Генерално разглеждано – дори едно електронно писмо може да бъде разглеждано като писмена форма на едно съглашение (договор).

Напълно е възможно и някой впоследствие да каже: чакай, няма такова нещо – аз не съм давал съгласието на този да публикува музиката ми на канала.

Дори и да имате (пазите) комуникацията по между Ви.

Но – ако всичко се извършва в плоскостта на взаимноизгодните отношения (те получават трибуна, Вие заработвате нещо), то не мисля, че такъв проблем би възникнал.

Поне такова е моето мислене – ако се съмнявате, то винаги можете да се насочите към нещо друго (в pasivendohod.net се старая да кача много материали, които да Ви послужат за създаване на пасивен доход).

 

Финални мисли относно как да създадем музикален канал в Ютуб – без да сме музиканти

Това е. Просто и ясно.

Надявам се, че съм бил разбран правилно – трябва да се създаде взаимоотношение, без да се злоупотребява с правата автора/авторите.

Ако сте харесали pasivendohod.net – то може да споделите материалите в социалните мрежи или да харесате нашата страница във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по