Разговор с Константин Димитров – копирайтър за продажби, маркетинг и реклама

Копирайтърът Константин Димитров

С Константин Димитров разговаряме по Вайбър. Като истински копирайтър, той слуша внимателно и е готов, по-скоро, да задава въпроси, отколкото да дава отговори. Само че, уговорката ни е да разкаже на читателите на „Пасивен доход“ за себе си и за това, което прави.

 

Константин Димитров е сред водещите копирайтъри в България. Според Гугъл – в Топ 5, на първа страница. Клиентите му го препоръчват за брандирани истории (сторителинг), продуктови описания, имейли, сценарии за клипове, текстове за сайтове, дигитален маркетинг и SEO, бизнес консултант.

 

С помощта на Константин Димитров се надявам да разсея някои дълбоко залегнали заблуди и митове, които правят копирайтинга един от най-предпочитаните начини за печелене на пари, без предлагащите го да осъзнават, че им липсва подготовка и опит. Очаквам с разговора ни да дадем и много ценни насоки за тези, които искат да „заработват” чрез компютъра си, а „не ги бива/не искат да програмират и  правят дизайн”.

 

Здравейте, г-н Димитров!

 

Добър ден, г-н Янчовичин!

 

Бихте ли се представили?

 

Казвам се Константин Димитров. За някои хора, част от които – клиенти, аз съм копирайтър. Правя каквото мога, за да подкрепям това мнение за мен с написани думи. Работя по различни копирайтърски проекти. Това го правя с удоволствие, винаги ми е интересно и си личи. Можете да го видите на заглавната снимка в моя сайт Копирайтър.бг. Снима ме един приятел – дизайнер и фотограф, докато работихме заедно. Тази снимка ми харесва, затова ще Ви я дам като илюстрация за разговор ни.

 

Други хора ме познават като професионалист в продажбите и рекламата. Имам доста опит в тези браншове, което ми е изключително полезно в копирайтинга. Познаването на продажбите е много ценно, а практиката от рекламата дава спокойствието да знаеш как се прави всичко, след като вече си написал каквото трябва.

 

А с доста хора се познаваме покрай спорта. И имаме цял куп спомени и преживявания с овална топка, пот, кръв и бира. Защото нашият спорт е ръгби. И ръгби е завинаги. Копирайтър – ръгбист звучи малко необичайно, но при мен явно се получава.

 

За съжаление, често в България копирайтингът се схваща като „писане на някакви статии/текст”? Може ли да обясните по-добре на аудиторията ми какво всъщност трябва да върши един копирайтър? И от там – какво го отличава от журналиста, текстописеца, от аматьора-диалетант?

 

Да, за съжаление има такова схващане. Ами…, не е така. Писането, по принцип, е последната, крайната част от работата на копирайтъра. Преди него са уточняването на задачата, задаването на много въпроси, проучването, мисленето и измислянето на решение с текст, или текстове. Необходими са запознаване и разбиране на съответната дейност или бизнес, особено – как се случват продажбите. Следва обмислянето на самото решение и оформяне на предложението към потенциалния клиент –  с цена и срок. Това е офертата на копирайтъра, която трябва да се представи и продаде. И това, обикновено, не става лесно. Но, щом стане, копирайтърът вече си има клиент.И, едва тогава, идва ред на писането.

 

А писането на копирайтъра трябва да продава. Копирайтърските текстове са решения, свързани с продажбите. Това не е писане по тема. И съвсем не е „писане на статия“, каквато представа върлува в България. Статии пишат журналистите, статии има в Уикипедия. Статии пишат, или се опитват да пишат, или предлагат да ви напишат огромен брой хора. В интернет е пълно с такива предложения. Но, това не е копирайтинг. И, понеже съм натрупал доста впечатления по темата, съм го описал в един текст – „Писане на статии не е копирайтинг“. Чете се доста.

 

Вие именно предлагате широка гама от услуги в сферата на копирайтинга. Какво Ви вдъхнови да правите именно това?

 

Най-големите вдъхновители са клиентите. Защото всеки си иска своето. На един му трябва текст за сайт, като начало. Само за страницата с услуги. После се оказва, че иска да направим съдържанието за целия сайт. С всичките страници, за всичките услуги, и с още един куп неща. На друг клиент му трябва текст за имейл. И, като го направим, се оказва, че иска да има и промо дипляна. С описания на доста продукти.

 

На една агенция й трябва идея и сценарий за онлайн видео. На друга – ТВ клип, ама с концепция, сценарий и презентация за клиента. С една компания правим среща за новия й сайт. И изскача още един проект – за име и слоган на нов бранд, плюс още един сайт, плюс … Приятел – дизайнер ме среща с клиентка, която е дошла за нещо рекламно. И го измисляме заедно, до печат. Друг приятел, с който вече сме правили спортни проекти, ми се обажда за новия си бранд. И го създаваме заедно.

 

Писал съм почти всичко, което може да се иска от копирайтър. Според нуждите на клиентите. И защото са ми го искали. А, понякога се налага не да пиша, а да говоря. Тогава влизам в ролята на консултант. Това често включва и пътуване. Най-интересното място, където съм правил копирайтърска консултация на място, е в СПА хотел.

 

Мнозина собственици на сайтове, приложения често пренебрегват сърцевината на своя бизнес – качествено, убеждаващо потребителя съдържание. Как бихте убедил човек, който е „чул, че в Интернет падат сериозни пари от сайтове-майтове и бизнесът му трябва да е там”, че трябва да ползва именно копирайтинг услуга?

 

Всеки сайт има нужда от потребители, и от техните действия. Ако хората ги няма, или не правят, каквото искате, сайтът не работи. Единственият начин да общувате онлайн с потребителите е съдържанието. Само с него можете да ги заинтересувате, насочвате, мотивирате. Така съдържанието е вашата единствена връзка с потребителите. А вие искате да имате искате да имате добре работеща връзка, нали?

 

Съдържанието на Вашия сайт можете да си го напишете сами. Можете да го поръчате на някой. Или можете да го възложите на копирайтър. И в трите случая можете да имате съдържание за сайта. Обаче само от копирайтъра можете да очаквате добре работеща връзка с потребителите.

 

Нека поговорим и за една доста болна тема – ценообразуването. Какво бихте посъветвали тези, които търсейки копирайтър, попадат често на привидно ниски цени.  И после се оплакват – „Ама, този/тази нищо не ми свърши. Пак не продавам/не получавам запитвания”.

 

Първо, бих посъветвал да решите дали търсите копирайтър, или търсите някой, който да Ви напише нещо. В единия случай ще получите решение с текст, в другия – само текст. И, понеже доста хора могат да пишат, или си мислят, че могат да пишат, за второто ще имате много предложения. С всякакви цени, даже необикновено привлекателни. И, ако избирате само по цена, ще получите само текст.

Когато видите оферта „Х лева за Х на брой думи“, това е предложение за писане на текст. В интернет е пълно с такива оферти. Защото се предлагат определено количество думи. И, понеже е масова практика, съществува представата, че и копирайтърите работят с такива оферти. Мен също са ме питали за „Цена за Х на брой думи“. Това не е копирайтинг. Когато поръчвате думи „на килограм“, най-често, ще получите думи „на килограм“.

 

А копирайтърът работи с цена за конкретен проект. Или – с цена на час. Защото предлага решения с текстове, които могат да се оценят с работата, или с времето за работа по тях.

 

Да поговорим и за „сенчестата страна на бизнеса”. Какви съвети бихте дали на хората, които трябва прегледат даден текст преди неговото публикуване – как може да следят за плагиатство, както и за другите методи за „правене на уникални текстове”, като софтуери за генериране или разместване на текст?

 

Първият и основен начин да получите оригинален текст, написан специално за Вас, е да го поискате такъв. И да го очаквате като решение на поставена задача. А не, като писане по зададена тема. Първото е работа за копирайтър. Второто е възможност за всеки желаещ да Ви покаже как може да пише. Или – да Ви „пробута“ вече написан текст, с малки, големи или много големи промени. Като текстът може даже да не е и негов, а да е взет отнякъде. А промените автора, без или с кавички, може да е направил собственоръчно. Или – използвайки различни софтуери за манипулиране на текстове.

 

Моята рецепта за текст от копирайтър е: Да е писан лично, и да не е по-малко от 100% авторски, 100% оригинален и 100% уникален. Така е правилно и така е професионално. Така пише под всеки мой текст за клиент. Като лична гаранция. Такъв текст няма нужда от никакви проверки за плагиатство.

 

Вторият начин да получите оригинален текст, е като използвате първия. Т.е. – като работите с проверен и вече изпробван копирайтър, който вече е написал поне един текст по Ваше задание и специално за Вас. И този текст вече сте го проверили за оригиналност, разбира се. За целта, в интернет има много възможности.

 

Съветите ми, накратко, са:

* Първо – използвайте копирайтър,ама копирайтър.

* Второ – искайте решение с текст, не писане по тема.

* Трето – изпробвайте копирайтъра.

 

В блога ми преди време аз съм препоръчвал, че не е хубаво човек да пише текстове като безплатна мостра, само за да кандидатства за дадена работа; защото, правейки го, то може да бъде измамен. Вие какви съвети за предпазване срещу измами бихте дали на тези, които искат да работят като автори на съдържание/райтъри и копирайтъри?

 

Писането на текст, като безплатна мостра, почти винаги не е добър начин да получиш поръчка. Казвам „почти“, защото има редки случаи, в които може да се използва. И аз самият съм го използвал. Но, в много редки случаи и много премерено.

Има един друг начин, който може да се използва – частичен демо текст. За привличане на вниманието и демонстрация на възможности, но без даване на пълно решение. Когато клиентът види малка част от необходимия му текст, за да добие начална представа за възможностите на копирайтъра. И този начин, обаче, съветвам да се използва не във всички случаи. И не за всички потенциални нови клиенти.

 

Във всички случаи, обаче, съветвам да защитите правата върху текста си. Даже, когато е частичен демо текст. Клиенти всякакви, срещат се и недобросъвестни. Даже много се срещат. Затова всеки копирайтърски текст трябва да е защитен, до момента на предаване за използване.

 

А защитата на авторските права на копирайтъра върху текст, може да стане по 3 начина: самостоятелно, нотариално или с юридически партньор. Първият начин е най-достъпен, вторият е по-скъп, третият е най-удобен. За самостоятелния и нотариалния начин ви трябват разпечатана и подписана декларация с дата, личните Ви данни и текста. Нея си я изпращате по пощата, препоръчано, или я носите за заверка при нотариус. После плика с пощенското клеймо, или разпечатката с печата и подписа на нотариуса пазите и използвате при недобросъвестност от клиента.

С юридически партньор на копирайтъра е най-лесно. А е и най-професионално. Намирате се, харесвате се и работите с партньора. Като той има грижата да Ви съветва как да защитавате правата си върху всеки текст. И да ги защитава при нужда. Аз работя с адвокат, специалист по интелектуална собственост.

 

Какви задачи имате обикновено в рамките на един ден? Как бихте посъветвали читатели ми относно си разпределянето на времето, ако желаят да работят като копирайтъри?

 

В рамките на деня съчетавам срещи, обаждания по телефона, работа по проекти и текстове, други ангажименти. В първите две неща имам доста професионален опит, което много ми помага. Работата по проекти и текстове ми е удоволствие, и ми е интересна. Нея я планирам с приоритет, но, по някой път времето не стига. Затова, съветът ми е да предвиждате „резерва“, когато давате срокове за проекти.

 

Може ли да посочите проект, от който се гордеете най-много?

 

Оставям клиентите да се гордеят с текстовете ми, когато ги използват. А аз спазвам професионална дискретност, която понякога даже е предварително договорено условие за работа по проект.

 

Да поговорим и за „инструментите” на копирайтъра.  Вие какви програмни решения ползвате?

 

Основно използвам програми за работа с текстове: за писане, за проверка на правописа, за броене на думи и знаци, за анализ на ключови думи. Използвам много и Гугъл, по разбираеми причини, както и някои негови приложения. Работил съм с някои програми за мейлинг. А софтуер за проверка уникалността не текста не използвам. Вече знаете защо.

 

Какъв съвет бихте дали на хора, които имат желание да започнат да учат копирайтинг? А да работят в тази сфера?

 

Приемете копирайтинга като сериозна работа, ако искате да се отнасят сериозно към Вас, като копирайтър. Това е занаят, който се учи, и професионална дейност, за която е необходимо подходящо обучение. Преди да започнете с практиката, и с работата по клиентски проекти.

 

Щом искате сериозно да изучите занаята на копирайтъра, вече сте направили първата стъпка. Сега потърсете човек, който може да ви научи. И който не само разказва за копирайтинга, ами и показва кое как се прави, на практика. Човек, който ви разбира и е търпелив с вас, докато вие разберете и научите нещата. И  човек, който може да ви разказва какво прави копирайтъра с примери за работа по проекти.

После, когато вече сте се обучили като копирайтър, пробвайте какво можете. Бъдете смели. Не се страхувайте от грешки, проблеми и провали. Добри копирайтъри се търсят, и винаги ще се търсят. Просто, станете добър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по