Копаене на криптовалута с телефон

Копаене на криптовалута с телефон

Проучвайки какъв нов материал да добавя на блога, то видях, че има потенциално висок интерес в търсачките за „копаене на криптовалута с телефон“.

Предвид обема на пазара на всички видове криптовалути /необезпечени по своята същност дигитални средства, които позволяват разплащания/ то този интерес е разбираем.

Явно доста хора се интересуват как криптовалутите биват създавани и дали този процес е възможно да бъде осъществен чрез телефон.

За това, в тази статия ще сумариризирам някои основни аспекти от копаенето на криптовалута с телефон.

Какво е копаенето на криптовалути?

Преди да пристъпя към същинската част от тази статия /а именно – дали може да се използват смартфони), то мисля, че е редно да отделя по няколко реда /макар че има толкова много статии по въпроса/ относно самото копаене на криптовалута.

Копаенето на критповалута често се използва като термин на самия процес на създаване на нови, като бройка крипотвалути към дадена такава, правейки достпни на пазара.

Чрез блокчейна, който действа като децентрализиран дневник на тези криптовалути, в различни локации и ъпдейтван /чрез нови записи/ от потребителите, се добавя новата информация.

Този процец на ъпдейти /обновления/ от потебителите и добавяне на нов блок от информация изисква разрешаването на различна математическа задача, гененерирана от мрежата.

Това разшрешаване се извършва от потребителите, посредством компютри/графични карти, които правят нужните изчисления.

При Bitcoin-ите, да речем, моделът е че мрежата гененерира нов запис, само когато „миньорите“ /хората, които изчисляват/копаят валутата/ предоставят доказателство във софтуера под формата на хаш – поредица от числа.

Възнагражението е чрез генерирането на нови криптовалути.

Този процес, при Bitcoin, е станал толкова сложен заради необходимостта да бъдат гененрирани все по-сложни хашове, че копаенето /изчисляването/ отнема много време и са нужни множество устройства, които да правят нужните изчисления. За тези, които сега се запознават с темата, то представете си ключовите моменти от филмите за разбиването на нацистките машини за криптиране „Енигма“. Нужни са множество машини, които да работят 24 часа.

В наши дни, копаенето на Bitcoin се свързва с огромни разходи за електричество.

Минусите от копаене на крипотовалута

Както прочетохте по-горе, копаенето на криптовалути може да се прави ефективно от различни мощни графични карти. Т.е. копаенето с Вашия телефон може да е неефективно и да не генерира много криптовалута.

Освен това процесът на изчисляване може да „затормози“ хардуера на Вашия телефон, генерирайки големи количества топлина. Тази топлина, заедно с процесите на зареждане/разреждане на батерията на телефона може да скъси живота на телефона и неговата батерия.

Как да копете критповалута с телефона си?

Ако все пак сте решили твърдо да копаете крипто с телефона си, то може да го сторите по няколко начина.

  • Криптокопаене с Андроид

Може да решите да копете самостоятелно. По този начин може да генерирате по-малки количества криптовалута. Аз не съм ползвал и не мога да препоръчвам софтуер, който позволява да се копае самостоятелно.

  • Присъединяване към mining pool

По-срещаното решение е да се присъедините към група от копачи, които са обединени в така наречения mining pool.

Целта на тези обединения е да се създаде достатъчна изчислителна мощ /с помощта на Интернет/, която по-бързо /и ефективно/ да майнва криптовалута.

Има различни криптовалути и апликации, чрез които се майнва, които са уж създадени, за да се копае чрез смартфон/таблет.

Но тъй като аз не се занимавам с този тип дейност, то ще ги спомена само, за да може Вие, моите читатели, да направите допълнително проучване за тях.

Това са:

  1. Pi coin
  2. Bee network
  3. Ant coin
  4. Eagle network
  5. Stormgain
  6. Bitdeer
  7. Bemine

Финални мисли относно копаене на криптовалута с телефон

С телефони/таблети може да се майнват криптовалути. Но моето мнение е, че не си заслужава. 

Самият процес може да затормози производителността на телефона Ви, а и ако на него имате много чувствителна информация /като данни за банкиране и т.н./, то не е препоръчително да изтегляте каквито и да е апликации, които може да имат съмнителен произход.

Ако все пак решите, то направете свое собствено проучване за горните примери, които съм дал.

Може да прочетете и моята статия: Как да печелим от криптовалута – без да купуваме и продаваме нищо

Във времето, ако имам време, а и има читателски интерес /моля оставете кометнари/, то може да направим малък „експеримент“, като се опитаме да копаем с по-обикновен телефон.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по