Локални цитирания в Гугъл (Google map citations) – какво е това и как се печели пари от него?

Локални цитирания в Гугъл (Google map citations)

Ако сте се чудили как може да се подобри позиционирането на дадена страница в Гугъл, то трябва да знаете за практиката за локални цитирания в Гугъл (Google map citations) – и по-важно, как се печелят пари от това.

Какво са локалните цитирания в Гугъл (Google map citations)?

Не се стряскайте от привидно сложното наименование. Под локални цитирания в Гугъл е просто един бизнес да се „споменава“ в различни сайтове.

Доста хора – използвайки специализиран софтуер или ръчно въвеждат данните на един сайт в другите сайтове (най-често директории, бизнес справочници, сайтове за безплатни обяви и т.н.). По този начин – особено ако има конкуренция, един бизнес може да се класира на по-предни позиции на резултатите от търсачката.

Изразът „ако има конкуренция“ според мен е много важен. Ако Вие направите своя бизнес страница в Гугъл (така наречения Google my business) и Вашия бизнес няма аналог в мястото, в което живеете (да речем, че сте единствения ключар в Угърчин), то мисля, че ако някой потърси „ключар Угърчин“, то Вие трябва да излезете веднага като пръв резултат.

В този случай необходимо ли да се правят подобни цитирания?

Локалното SEO е понякога „бамбашка работа“ – един дявол знае защо един резултат излиза по-напред, а друг – не.  В никакъв случай не вреди да направите подобни цитирания.

Как се правят локални цитирания?

Може да се използва специализиран софтуер, може да се въвеждат ръчно.

Относно специализирания софтуер – аз не съм виждал такъв, който се тегли свободно. Този факт може би извежда два варианта:

а) хората, които правят цитирания всъщност имат своя мрежа от сайтове-директории, на които директно качват масово цитиранията

б) те имат специално разработен софтуер, който им помага/облекчава при работата

Този аспект от работата (освен ако не правите ръчно нещата) трябва да проверите сами (давам Ви го като домашна работа). Знам, че мнозина в момента ще мърморят, че само съм им изгубил времето. Хей, хора, занаят не се учи (понякога), занаят се краде.

Добре, а колко се печели като се правят локални цитирания?

В сайта за фриланс Fiverr хората, които правят подобни тип услуги имат десетки поръчки на ден. (това е афилиейтски линк)

(Повече за сайта Fiverr може да прочетете в тази статия)

Което може да означава – стотици, хиляди долари потенциален пазар.

Ако говорите чужди езици – то може да предлагате да правите тази услуга на различни бизнеси от цял свят.

Как ли – търсите в Гугъл дадена ключова дума. Виждате списък от бизнесите, които се показват. Свързвате се чрез данните за контакт с даден бизнес, който се намира по-долу в резултатите. И му предлагате срещу умерена цена да направите цитирания.

Вие може да предлагате тази услуга и на местно ниво – като взимате умерени цени на местни бизнеси, които нямат времето/енергията да листват своя бизнес в различни директории.

Ако не сте много сигурни как се прави цитиране, то може и да подходите и като комисионер-посредник – направете контакт с бизнес и ако той приеме Вашата оферта, то дайте поръчката на подизпълнител.

Финални думи

Локалните цитирания в Google (или в другите търсачки) може да донесат приличен месечен доход. Това е работа, която може да се извършва и от дома.

Лесно ли е да се „разправяш“ с клиенти? Определено не.

Ще се радвам, ако статията е достигнала до българи, които се занимават с подобен тип дейност. Какво в представената информация не е така? Пропуснал съм ли нещо?

Всеки, който чете – да се чувства свободен да остави въпрос, коментар или забележка.

Ако сте харесали сайта/статиите в него, то може да ги споделяте без ограничение в социалните мрежи. Това е най-сигурния и безплатен вариант, чрез който може да помогнете този сайт да се развие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Валентин Попов
Интервюта

Разговор с Валентин Попов – автор и съосновател на издателство и списание „ЛитДизайн“

Здравейте, бихте ли представили себе си? Здравейте на Вас и Вашите читатели! Казвам се Валентин Попов и работя в сферата на туризма. Освен с тази си дейност се занимавам с още хиляди неща, част от които са графичен и уеб дизайн. Но любимото ми занимание е писането. Под псевдонима ми

Георги Динчев - основател на Antika.bg
Интервюта

Разговор с Георги Динчев – IT предприемач, основател на Antika.bg

Георги Динчев е независим IT предприемач с портфолио от няколко незавсими интернет услуги (MailBul.com (имейл маркетинг), Seminari.bg – онлайн сайт за уебинари,както и председател на ИНДИТ (Институт за независими дигитални изследвания и технологии). За мен е изключителна чест, че можах да го поканя да говори за най-новия си проект –