Разговор с Мартин Гергов – фитнес треньор и инструктор, SEO блогър

Разговор с Мартин Гергов - инструктор по фитнес, SEO блогър

За мен е огромна чест да говоря с Мартин Гергов – професионален фитнес треньор и инструктор, запален SEO блогър, автор на хиляди статии (да, правилно прочетохте – хиляди) статии на здравна тематика.

С негова помощ се надявам, че ще успея да разсея някои дълбоко залегнали заблуди и митове, които правят битуват в България относно здравословния начин на живот, физическата активност.

Както и ще говорим за общата ни страст – създаването на полезно за хората съдържание.

Защото – макар че не съм го формулирал ясно до сега в блога ми, всички допълнителни доходи на света не могат да заменят това, което човек „инвестира”, т.е. прави за тялото си.

За това, надявам се, че ще дадем и много ценни насоки в нашия разговор за тези, които имат амбициите да предлагат услугите си като инструктури по фитнес и треньори. Или в сферата на SEO, разработването на сайтове, видеомонтажа и т.н.

 

Здравей, как би представил себе си?

Ами… Казвам се Мартин… Гергов… Или с други думи казано… Mr. 3Hours. И съм от село Свирачи, до град Ивайловград. Но имам корени и в село Нивянин, което пък е в близост до град Враца. Имам си четири любими теми, по които творя след като приключих с Националния отбор по силов трибой, не защото не ми харесваше този спорт, а защото заплащането е… Всъщност няма такова! Та да, де… Имам си четири любими теми, по които започнах да творя след това и те са – фитнес, диети, позитивни емоции и разбира се любов… Абе, доста е информацията по темата. 🙂  Който желае да научи повече за мен – нека посети официалния ми сайт на следния линк – https://mgergov.com/toraefimerida

 

За съжаление – доста хора в страната ни имат изкривена или напълно погрешна представа за хората, които се занимават любителски или професионално с фитнес.  Как би обяснил това, което правиш на тях?

Така ли?! Да, има доста истина по темата. Преди време имах една клиентка на възраст около 65 години, която пък тренираше поне 4 пъти във фитнес залат,а и задължително с треньор. Разбира се, поддържаше и завидна визия, както физическа, така и психическа. Споделяше ми, че я коментирали нейни познати… Гледая я тази… На колко години е, тръгнала ми на фитнес… Вместо да иде и да копае с една мотика!

Не веднъж пък мен са ме наричали фитнес маняк, но аз казвам: „Добре де… Наистина ли мислиш, че аз съм фитнес маняк?! „. С други думи казано –  манията е крайност и си клони към психическите заболявания! И го мислиш, защото всеки ден съм ходил да тренирам във фитнес залата по 1-2 часа, и защото се храня като бебе (на всеки 3-3,5 часа). И може би защото има в пъти по-добра форма от твоята, и защото инвестирам в здравето си, а не в апартамента, скъпата кола и разбира се, дискотеката! Та нали тялото било нашия храм на душата ни… Нима по-скоро обичаш да се грижиш за къщата и колата си, отколкото за себе си… За тялото си?! И… наистина ли го мислиш?! За съжаление, масово хората не спортуват във фитнес залата, а фитнесът е най-добрия спорт за изграждане на красиво и симетрично тяло и нито един друг спорт не бива да бъде сравняван с него. Благодарение на фитнеса и по-точно на базовите упражнения като клек, вдигане от лег, мъртва тяга и т.н. можем да натоварим всеки един мускул, с точност дори до грамче! Та кой друг спорт предлага това?!

Налагало ми се е да тренирам в кошарата, където се разхождат прасета и кокошки поради липса на условия, както и в една зала тип мазе… И дори майка ми ми е казвала: „Ти луд ли си? Знаеш ли, какво си мислят хората, като те гледат, че тренираш на двора, където са прасета, кокошки““. Не ме интересува хорското мнение! Ето 1-2 снимки…

Спартански условия за тренировка

Условията, в които е тренирал Мартин Гергов

Относно професионалния спорт „Фитнес“… Няма такъв в България, нито културизъм, както и всякакъв друг спорт, с който да си изкарваш поне прехраната като състезател! Именно и това е причината да се преорентирам и да напусна Националния отбор по силов трибой, както и да се откажа от състезанията (ставал съм държавен рекордьор по силов трибой, няколко пъти републикански шампион, 4-ти в света по мъртва тяга, на Световното по силов трибой за младежи… И реших да спра… Защото, ако ти работиш всеки ден по 8 часа, че и повече и си наистина добър… И дават по един медал на състезание, който можеш да си го купиш за 2 лева и от магазина и ти казват: „Браво, браво… И евала… Ти го правиш за България.“). Е, кой нормален човек би се съгласил да работи за без пари, и особено, когато има нужда от такива?. Та така!

Да поговорим и за вечната теза на тези, които не пропускат да поливат обилните си хранения с с алкохол, движейки се малко и пушейки, че фитнес–ентусиастите се хранят „с разни там  прахове, чиста химия”? Как ще им обясниш за правилните навици на хранене и сън?

Общо взето споделих мнението си за онези, които смятат спортуващите и хранещите се правилно за луди в отговора ми по горе. Относно приема на алкохол, цигари, газирано, захар… Дозата прави отровата. А „разни там прахове, чиста химия“… Обикновено под този знаменател се слагат на едно и хранителните добавки, и забранените субстанции в състезателните спортни среди, които наистина дават резултати и нямат нищо общо с хранителните добавки, защото допингът обикновено представлява някакво лекарство, а сред тях има и много силни лекарства, които носят със себе си и много странични ефекти, които не са здравословни.

Относно хранителните добавки… То самата фраза говори много за себе си. Т.е. добавка към храната. Трябва да се знае, че за да имаш добро здраве и красива визия най-важното е да спортувате правилно и да се храним правилно. Ако не отделяме време и средства за здравето си посредством правилно хранене и спорт, то след време „спестените пари“ ще отидат най-вероятно за лекарства. Така, че нека всеки сам прецени! Относно хранителните добавки… заложете първо на правилното хранене и след това ги добавете, а не обратното!

Ти си написал и книга, „Във форма у дома: На война срещу мазнините без повиквателна”, в която се говори за упражнения в домашна среда. Как би сумаризирал написания  опит, предавайко го на тези, които „изпитват” страх от залата (или по една или друга причина не могат да я посещават)?

Преди да напиша тази книжка бяха направил фитнес риалити „На война с мазнините без повиквателна“. Което се класира на най-големия фестивал за трейлъри в Лос Анджелис. То тръгна от нещо, което направих, ей така от сърце… Като реших да подаря една хранителна добавка по случай наближаването на новогодишните празници на някой от моите клиенти във фитнес залата, която закупих със собствени средства… И започна една приказна мутация… Много е дълга историята!Част от нея е споделена в сайта на BTV: https://www.btv.bg/zvezdite-na-metro/na-vojna-s-mazninite-bez-povikvatelna.html

След това направих тази книжка, като използвах фотосесия, която бях правил по врем на воденето ми на рубрика за фитнес в списание за бременност и майчинство „9 Месеца“. И съм я пуснал като подарък в блога ми за всеки, който се абонира за новинарския бюлетин (разбира се, ако не му допадне бюлетина… винаги може да се отпише  🙂 )

 

Топ съвети от Мартин Гергоев - Във форма у дома

Линк към книгата: https://mgergov.com/toraefimerida/produkt/kniga-za-fitnes

Като истински ветеран в сферата на блогването – цели 17 години, определено имаш поглед върху целия процес. Как беше в „началото”? Какво се е променило до сега? Какъв съвет би дал на хора, които искат да почнат да блогват?

В началото беше много трудно, защото дори не знаех как се влиза в интернет, нямах компютър, но пък исках да си направя сайт. И това се случи след като взех решението да спра да се състезавам, и да започна работа като фитнес треньор в един малък фитнес в Софийския квартал „Борово“. Но… „Чудото“ започна да се случва…И особено, когато желаеш нещо наистина от сърце и душа, както се казва… Имам и други подобни случки (например:„Как успях да накарам Кока-Кола да рекламира в рубриката ми за фитнес във вестник „Труд“ – ето линк към видеото / не стана добро качеството, поради некачествени настройки на камерата, която беше нова и тепърва се тестваше : https://youtu.be/O8cQpaifAVA / и други истории)… Та започнах с четене на уроци в руски сайтове… много е дълго! Ето линк по темата: https://mgergov.com/toraefimerida/super-hosting-ueb-sayt/ , и благодарение на тази история спечелих първо място от SuperHosting… Просто им разказах случката по случай играта, която бяха пуснали на рождения си ден… Ето тук пише повечко: https://mgergov.com/toraefimerida/nay-dobrata-hosting-kompania-za-men/ и тук: https://blog.superhosting.bg/birthday-14-winners.html

Относно съвета за блогване… Искам да кажа, че блогърството не е като така нареченото Инстаграм инфлуенсърството (снимам се тук и там и го споделям в „Инстаграм“ или в „Тик -Ток“). Истинското блогърство изисква много повече работа и е много по-стойностно според мен. Защото да имаш блог е като да пишеш една дълга и безкрайна книга. Също така да имаш поддържан блог, но не на безплатен домейн . И още нещо – блогът ти се превръща в твоята визитна картичка, в която само с един линк могат да научат за теб много неща. Не е за всеки блогърството! По-скоро блогърството е за творчески натури и трябва да ти идва от вътре! Но, който желае нека направи първата крачка… Едва тогава ще дойде ред и за втората и т.н. Блогърите са малки, но силни медии. Истинския блогър си има свой стил на творене и не обича рамките! Той е нещо и като вълк единак или може би дракон, в най-добрия смисъл на думата! 🙂

 

Според мен ще е много полезно за тези, от моята аудитория, които имат аспирации към писането, да споделиш и твоя опит като автор в различни авторитетни, перодични издания.

Бил съм автор в лайфстайл, онлайн издание за мъже „Vratovrazka.com” – първият сайт, в който ме поканиха да пиша на хонорар, покрай една статия, която бях написал в блога си на име „Как Снежанка изневери на Дядо Мраз“… Беше още в самото начало от създаването на блога ми, вестник „Труд“, списание за бременност и майчинство“9 Месеца“ и няколко онлайн издания, както и в блога на фитнес и спа центрове „Pulse”. Но най-обичам да творя в блога си, и да разказвам историите, такива, каквито са, защото в него няма рамки… И няма и да има!

 

Да поговорим и за другите сфери, в които предлагаш своите услуги – SEO копирайтинг, разработка на сайтове, видео репортер по наем, монтаж на видеа. Би ли споделил повече? Какво те мотивира да придобиеш знания и опит  в тези сфери?

Всичко е ставало стъпка по стъпка… Нещо като приказка. Така започнах и със състезанията, така и тук. Просто животът те кара… И още повече… Някак си обичам да слушам сърцето си. Някои ме наричат своенравен… Който, както иска така да ме нарича! Просто съм себе си. При мен всеки ден е различен…И намирам мотивация във всичко. Както беше казал Бай Тошо – „На всякъде има матриал“.  Дълги са историите и тук! Дълги… Като започват от копане на памук в съседна Гърция, преминават през бране на аспержи и т.н.

Работиш и чрез Fiverr (Файвър), сайт за дистанционна работа, на който аз съм направил отзив. Ползваш ли и други подобни сайтове? Може ли да дадеш съвет на читателите ми, които искат да намерят допълнителна работа чрез подобни платформи?

Fiverr e друга история… Просто един ден, докато живях в Гърция и се чудех как да изкарам и някое друго евро поради кризата, попаднах на този сайт! И точно си бях направил и английска версия на блога и мам над 190 петзвездни ревюта, от чужденци най-вече. И все пак… Не знам английски език… Ползвам Google Translate!

Има много подобни платформи и Fiverr е една от тях. Идеята на този сайт е какво можеш да направиш за $5.00 … Разбира се, че може и за повече! Та какво можеш да направиш за $5.00 долара. Можеш да изсвириш нещо на цигулка по случай рождения ден на някой нейде от някое малко селце, където има интернет… Предложи го. Или пък имаш друга идея… Сподели я! Има още една интересна платформа – Cash In Pills! Има и друга CJ.com , но си трябва действие!!!

Може ли да посочиш проект, труд или постижение, от който се гордееш най-много?

Не знам как се отговаря на този въпрос. Не е в стила ми!

 

Какъв съвет би дал на хора, които имат желаение да започнат да се занимават по-префесионално с фитнес , превръщайки го в своя професия? Или пък с копирайтинг, разработка на WordPress базирани сайтове, видеомонтаж и т.н.?

Първото е много по лесно! Второто е доста по трудно! Но успееш ли да ги съчеташ… Развиваш не само мускулите си, но и сивото си вещество. И така настъпва равновесие… И така… Живота се превръща в приказка!

И за край на интервюто ни ще споделя един цитат на професор Павел Добрев от Национална Спортна Академия „Васил Левски“, който ми сподели в интервю за Vratovrazka.com:

Без непрекъснат, упорит труд няма никакво постижение в никаква област – нито в науката, нито в изкуството, нито в спорта. В спорта е необходим много тежък труд, трябва голяма воля, голяма сила, голяма издръжливост, но не трябва да се достига патологически до преумора.Но пък винаги до умора, за да има резултат!

Аз се уморявам всеки ден и се възстановявам и със съня, и контрастно с друга работа, защото в областите на мозъка различните дейности имат различно място.Аз спортувам, рисувам, пиша книги… И това води до мощна отмора при мен. Така се постига равновесие – товариш и мускулите, и мозъка си, а не само едното!”

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по