Отдаване на апартамент на хотелски начала

Отдаване на апартамент на хотелски начала

Недвижимите имоти са едни от малко потвърдените начини, с които може да се генерира пасивен доход (като се отдадат под наем). С развитието на Интернет е по-лесно и тяхното краткосрочно наемане.

За това реших да създадам тази статия, в която да говоря за отдаване на апартамент на хотелски начала като начин за генериране на доход.

Какви сайтове може да ползват (за да се привличат посетители), както и какви изисквания има към тази дейност на територията на България.

И така, то нека започнем.

Airbnb – платформата, която революционизира отдаването на частни имоти за нощувки

Едва ли има хора, които да не са чували за Airbnb.

Това е интернет-компания, чрез която отдаването на краткосрочен наем – посвоему хотелска нощувка претърпя революция.

На сайта има десетки хиляди имоти.

И огромен брой от регистрирани посетители.

Всеки един дом, както и ползващ – има потенциално натрупани оценки от предишни осъществени нощувки.

Т.е. евентуално натрупан рейтинг.

„Рейтингът е едно. Но какво въздържа тези, които направят нощувка – да не откраднат/счупят нещо в моя апартамент?“ – ще попита някой.

Airbnb е въвел програми за защита на своите домакини, както и застраховка.

Повече за тях може да прочетете на сайта на компанията – започвайки тук, тук и тук. Това го пиша така, за да не се измести фокуса на настоящата статия, която е към отдаването на апарманент на хотелски начала към детайлно ревю на Airbnb.

Четете дребния шрифт на тези програми/застраховки. Може би има възможност те да се комбинират с други застрахователни продукти, които са насочени към опазване на имуществото.

Vrbo – платформата за отдаване под наем на хотелски начала на ваканционни имоти

vrbo.com e още една платформа, чрез която даден апартамент може да се отдава на хотелски начала. Този сайт не така популярен – поне не сравнение с Airbnb. Но на него има качени над един милион листинги. И сайтът оперира от 1996 година.

С Vrbo по-скоро се отдават ваканционни имоти. И може би отдаването на наем на хотелски начала би проработило с по-големи групи (докато при Airbnb е насочено към отделни лица).

Booking.com – платформата за нощувки

Добрият, стар Boooking е добре познат на всички. Той е търсачката, чрез която се правят резервации на хотели из целия свят. Но хората често забравят, че на него има листинги и от апартаменти.

Тhe Plum Guide – премиум опцията за отдаване на апартаменти на хотелски начала

Ако мислите, че Вашият апарамент, който е по-луксозен ще бъде „потопен в блатата“ на платформи, в които даже може да се отсяда в кемпер, то The plum guide e за Вас.

По-малко от 5 процента от собствениците, които канидатстват биват приемани и листвани на сайта.

По този начин – платформата предлага на тези, които желаят да работят с нея по-дълги реализирани нощувки, както и по-голяма единична цена на нощувката, а от там – и по-големи доходи.

Аgoda homes – алтернативата на Agoda за отдаване под наем на апартаменти на хотелски начала

Agoda има своя платформа, чрез която може да се правят нощувки на хотелски начала на апартаменти. И тя се нарича Agoda homes.

Moже да я ползвате, за да реализирате още един източник на реализирани нощувки в апартамента Ви.

Homestay – платформата за отдаване под наем на жилища на хотелски начала, с хазяи

Малко ми беше трудно да формулирам как да опиша платформата Homestay.

Докато при другите платформи е акценитира върху предоставянето на жилището, то при нея домакините (хазяите) предлагат своето гостоприемство, приемайки гостите.

И може да им сервират закуска. Както преценят

За по-възрастните мои читатели: представете си нещо като пансион. Чрез Homestay може да се осъществи точно това.

Изисквания при отдаване на апартамент на хотелски начала

Всеки, който желае да отдава своя апартамент на хотелски начала трябва да знае, че ще трябва да го регистира като туристически обект към своята община.

Регистрацията е задължителна и се заплаща (като административна услуга).

С така направената регистрация на обект: всеки собственик ще трябва да начислява туристически данък (който се заплаща от туриста). Размера на този данък варира от стотинки до левове. Най-добре е да направите справка в своята община в колко ще той на реализирана нощувка.

Декларирането и заплащането на тези данъци е по реда на ЗМДТ (Закона за местните данъци и такси), както и по специализирана наребда, която съответната община е приела.

Аз не съм отдавал апарманент под наем на хотелски начала и не мога да коментирам доколко е трудна процедурата – и доколко всеки може да се справи сам. Ако имате съмнения – винаги може се консултирате с съответния отдел по „Местни данъци и такси“ към Вашата община. Или да платите на данъчен експерт.

Друг важен въпрос, на който не можах да намеря (категоричен) отговор е дали апартамент, който е отдаден на хотелски начала трябва да се свърже със системата на МВР за регистрирането на гостите.  Отговорът може би е: „Да, такъв апартамент трябва да подава данни към системата на Министерство на вътрешните работи“.

Ще се радвам, ако има хора, които имат опит да споделят.

Финални мисли относно отдаване на апартамент на хотелски начала

Чрез отдаването на апартамент на хотелски начала може да се генерира един много добър, понякога напълно пасивен източник на доходи.

Да, има известна доза риск и се влагат средства.

Но малко са бизнесите, в които това не е така, нали? Някои от споделените по-горе сайтове имат свои програми за афилиейт продажби. А това е доста доходносна ниша, както може да прочетете в моята статия за Печели от покупка на самолетни билети и нощувки чрез Travelpayouts

Помислете относно разходите (за администрирането и регистрацията), както и за допълнителни застраховки.

Ще се радвам, ако някой, който прочете тази статия, а има опит -да го сподели.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по