Паразитно SEO

паразитно SEO

В процеса на създаване на свой собствен сайт и оптимизирането му за търсачките (Гугъл, Бинг, Яху, Яндекс) хората може да се натъкнат на един термин: паразитно SEO.

Но какво е това? Има ли положителни и отрицателни черти?

Какво е паразитно SEO?

Паразитно SEO оптимизиране е процес на изграждане на външни връзки (беклинкове) от по-авторитетни сайтове към сайта, който се нуждае от оптимизация; по-авторитетните сайтове имат функция да бъде публикувано съдържание от потребител.

Т.е. по-просто, нагледно казано: използва се един авторитетен сайт, като Medium (аз съм написал статия за подобен метод), в който се качва дадено съдържание.

Да кажем: много голяма (над хиляда думи) и отлично проучена статия. С цитати от ползвани източници. И с примерно качен подкаст (специално направен запис по темата) и/или видеоклип. С много илюстрации, графики.

В съдържанието има връзки, които сочат към сайта, който се нуждае от оптимизация.

На теория – част от трафика, а и авторитетът би следвало да преминат към новия сайт, който се „мъчи“ по-назад в класацията.

Положителните страни на паразитното SEO

Макар че терминът „навява“ определено негативни асоциации (като например сцени от филма „Пришълецът“), то той би донесъл успех в по-високото позициониране на даден сайт в резултатите.

Понеже:

  • популярността на утвърдените сайтове може да допринесе до голям процент на съотношения показвания/кликания;
  • позволява да се изградят връзки в относително бърз период, без да се харчат средства;
  • някои твърдят, че този метод „е напълно безопасен“ и няма риск да бъдете наказани от търсачките (което може да е чиста спекулация б.а.);

Въпросът е: кога следва да се прави? И чрез кои авторитетни сайтове?

Колкото до авторитетните сайтове – всеки човек би се сетил за много подобни платформи. Аз споменах за Medium (специализирана статия за този сайт може да прочетете тук).

Не е въпросът за тях.

Въпросът е: „кога?“.

Което ни отвежда до отрицателните черти на паразитното SEO.

Отрицателните черти на паразитното SEO

Никой не може да каже – в света на изграждането на външни връзки (линкбилдинг), кога твърде много връзки са твърде много.

Все пак – помислете от практична гледна точка.

Вие имате току-що създаден сайт.

Той няма аудитория.

А изведнъж – хоп, ето, че има връзки вече, които сочат към него.

Как става тази работа? Нима търсачките няма да забележат неестествения растеж?

Винаги има риск. И този риск ще бъде поет от Вас!

Лицата, които се занимават с линкбилдинг може да ме прекъснат, че те са създали стотици външни връзки.

Част от които – чрез паразитно SEO.

Освен, ако не знаете какво правите – не пристъпвайте към изграждането на външни връзки.

Може повече да навредите, отколкото да помогнете.

По-добре се фокусирайте върху хубаво съдържание. И избягвайте платените връзки (може да прочетете моята статия за тях), както и PBN (частните блог мрежи).

Така ще се застраховани в по-голяма степен. А и така желаните връзки (ако съдържанието е наистина качествено) – ще дойдат.

Ако пък се съмнявате, че това ще стане – „защото дори качественото съдържание е зарито след тоновете информация в мрежата“. И Вашия сайт няма да изпъкне.

То ползвайте самите платформи за публикуване на съдържание.

Вие поствайте една качествена статия (за която е ясно, че информация по нея се търси) – ама наистина качествена.

С много текст (резултат от дълго проучване), с много илюстрации, графики, с аудио (под формата на подкаст) или специално заснето видео. Та вижте дали няма да имате трафик.

„Ма той ще е да кажем 100 човека на месец, човек!“.

Добре, да е така. Повторете процесът 100 пъти. Ще имате аудитория от 10 000 човека на месец.

Повторете го още. И с всяка публикация ще сте една крачка по-близко до Вашата финансова свобода!

Финални мисли относно паразитно SEO

След като чухте моето мнение, че човек с по-нов сайт би следвало да се въздържа от паразитни връзки (или да ги изгражда в по-умерено темпо), то бих желал да призова към дискусия.

Вие, мои читатели, които имате по-голям опит: какво мислите? Кога би следвало да се ползва паразитно SEO?

Ако темата, а и мисията на сайта са Ви харесали, то можете да помогнете – като споделите написаното в социалните мрежи или да харесате нашата страница във Фейсбук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по