Пари от блог

Пари от блог

Преди всеки да започне да „списва“ блог, то почти естествено възниква въпроса:“ пари от блог?“.

В настоящата статия ще разгледам различните методи, чрез които един блог може да бъде монетаризиран.

Ако изпусна някой вид метод (имайте предвид, че и моето въображение не е безгранично), то моля да ме допълните – оставете коментар.

Преди да започна – трябва да направя уточнение. Настоящата статия е за сайтове, към които има определено количество трафик. Точно колко е „необходимото“ количество трафик е трудно да се каже. То зависи от тема. В никакъв случай не мога да кажа, че един блог е по-малко ценен на практика, когато е посветен на тема Х, отколкото тема Y.

Как да печелим чрез блога си от реклама

Най-старият метод за „осребряване“ на всеки сайт е продажбата на реклама.

Имайте предвид, че рекламно пространство, което може да се продава в даден сайт варира.

Аз вече разгледах метод, в който може да печелите средства, дори и ако нямате такъв.

Един от „най-хамалските“ похвати, чрез които може да продавате реклама е да създадете секция във Вашия сайт, в която да обявите колко ще взимате за такава (плюс, разбира се, като дадете някакви данни за посещаемостта на Вашия сайт). Макар и рядко – все още съм виждам подобни сайтове. Проблемът при този похват е, че трябва да се занимавате с рекламодатели (ако въобще се появяват желаещи такива).

Докато ако ползвате сайт-посредник, то Вие няма да имате подобен проблем.

Сайтовете-посредници са толкова много, че е малко трудно да бъдат изредени всичките.

Най-големите, разбира се са платформите на Google – Adsense, Bing, Yandex.

В горния линк, който съм оставил има примера на компанията Propellerads. Нея можете да видите тук:

https://propellerads.com/publishers/?ref_id=e1bw

Освен рекламно пространство – някои компании специализират в така наречените pop-up ads или изскачащи реклами. Те винаги са ме дразнили като потребител. Но ако Ви интересува – може да проучите и тях.

Като цяло компаниите плащат на: хиляди импресии (показвания на рекламата на Вашия сайт) или на кликане върху рекламата.

И двата видове имат своите предимства и слабости.

Проблемът на всички реклами е, че те се намесват в „хилядолетната битка“ на всеки собственик на уебсайт. Желанието е колкото се може повече хора да прекарват възможно най-много време на уебсайта. Да кажем, че Ви бива плащано на клик. Гугъл например плаща от цент до няколко долара на клик (всичко в зависимост от думите). Да кажем, че 100 човека всеки ден посещават Вашия сайт. Ако съотношението на кликовете на показванията е 2 процента, то означава, че ще имате по два клика на ден. Та – едно е хората да прекарват повече време на Вашия сайт, друго е да кажем да „губите“ по 2 човека за няколко цента.

Разбира се, това е само една от хипотезите – при по-благоприятната, ако Вашия сайт е насочен към хората от развития свят (да кажем – САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Обединеното кралство, Кувейт, Швейцария и т.н.) и е насочен към неща от живота, за които рекламодателите са готови да плащат повече, то е напълно възможно и да получавате и десетки долари на ден от Гугъл. Всичко е възможно.

За това, ако правите сайт, който желаете да печели пари от реклама – много внимателно премислете на какъв език ще е той. И за какво ще той.

Как да печелим от блога си – платени постове

Съществува следния термин – guest post, пост /публикация/ на гост.

Аз и преди обясних принципа, че публикуването на материали на вече утвърдил се сайт може да помогне на характеристиките на един по-нов (евентуално , освен това той може да получи трафик) сайт.

Дори в получения материал да няма връзка под каквато и да е форма на връзка, то все пак си платена публикация.

Чрез платени публикации може да се спечелят доста пари. Едни от най-големите български новинарски сайтове взимат по 1000 лв за публикация. Представете си – 12 публикации, по една на месец са повече от една средна българска заплата.

Ако Вашите рекламодатели са по-бедни или Вие сте по-гъвкави – то нищо не Ви пречи и да приемате и предмети за тези публикации. Виждал съм много гейминг канали в Ютуб (повече за методите за пасивен доход чрез Ютуб може да прочетете тук) да приемат и видеоигри (колекционерски издания), конзоли, техника и т.н.

Освен това – виждал съм и хора да приемат и като възнаграждение приемането на услуги като: билети за самолети, нощувки в хотели, хранения в ресторанти и т.н. Последното е особено популярно за собственици за блогове, които са посветени на пътешествия, кулинарен туризъм и т.н.

Мисълта ми е да бъдете гъвкави.

Как да монетаризираме блога си от абонати

Не са малко хората (за лошо или за хубаво), които като опитни маркетолози делят сайтове си на платен и безплатен достъп.

Докато платения абонамент – за определени части може да звучи дразнещо, то има метод, чрез който това може да се смекчи.

Единия начин е платения достъп да е напълно доброволен, маскиран зад маската на доброволните пожертвувания ( дарения).

Сайт, чрез който може да се печелят пари на абонатен принцип е https://www.patreon.com/.

Разбира се – може и да се остави връзка към Пейпал (като дадем пример с сайта Бивол) или към всеки подходящ сайт за разплащания (аз вече съм разгледал сайта Payoneer).

Опцията, която разгледахме не бива да бъде разглеждана в негативен аспект.

Все пак- ако се запаси принципа на доброволността и да се отбележи, че дарението трябва да бъде оставено само, ако даряващия може да си го позволи – то аз не виждам проблем.

За моя сайт аз не планирам скоро да въвеждам подобно нещо. Ала ако той се развие – и да кажем, че трябва да се заплатят външни услуги (като редакция, видеообработка и т.н), то може да кажем да приема услугите на някого (срещу да кажем реклама за него).

Как да правим пари от блог, като продаваме свой собствен информационен продукт?

За тези от моите читатели, които са на възрастта (и имат мисленето) на баща ми – информационен продукт ще рече електронна книга, книга (аз разгледах сайтът Лулу, чрез който може да продавте книги)  или курс.

Преди да ме апострофирате, че това е измамническия метод въобще, то ще се съглася, че не се съгласявам.

Ако това, което качите – прави това, което обещава, че прави. То не виждал морален проблем.

Ако го прави – разбира се.

Като цяло – за неща на български език (пък и на друг език) продаването им ще е трудно.

Предимството е, че Вие имате абсолютен контрол над целия процес. Искате да включите афилиати да Ви помогнат – страхотно, може да го направите.

Пари от блог – да учите други хора

Аз мразя думата „коучинг“ /трениране/. Заради някои хора тя придоби негативна конотация.

Ала все пак – ако Ви бива в това, за което пишете, то винаги може да учите други хора как се прави.

Да кажем – както дадох пример със статията ми за ремонт на електроника от дома, то да речем -ако разбирате от електроника защо да не учите други хора как се ремонтира тя.

Сложете умерения цени – и учите хората дистанционно.

Не виждам нищо лошо в това, особено пък ако ги учите на нещо, на което на самите Вас Ви носи удоволствие.

Ето например аз се наслаждавам, когато създавам (макар и неумело) съдържание за този блог. Защото обичам да споделям информация.

Финални мисли

Създаването на един сайт трябва да е преди всичко удоволствие. Колкото и да ми е неприятно, то трябва да се съглася с думите на Стивън Кинг, че за него например писането винаги е било начин да си доставя радост, а не да печели пари.

Ако създадете блог на български език, то в зависимост от темата понякога потенциалната аудитория ще е доста малка (например думата „пасивен доход“ се търси от 100 до 1000 пъти на месец).

Дори и да се сте най-отгоре на резултатите в търсачките, то няма да се къпете в пари (в зависимост от това, за което създавате съдържание.

Аз например, когато създавам съдържание, никога няма да пиша заглавия като това „Най-добри ниши за създаване на блог: $14,520 на месец през 2020“.

За това – споделете най-доброто, носете ползва на своите читатели. А парите – ако спазвате това, най-вероятно ще дойдат и те. Дори и да стигат само за почерпка. 🙂

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по