Пасивен доход чрез Medium

Пасивен доход чрез Medium

Настоящата статия отразява моето мнение относно създаването на пасивен доход чрез Medium. Както винаги – винаги може да направите и свое собствено проучване.

Много важна ремарка – към момента на писане на тази статия програмата за партниране (и монетаризация) на сайта Medium e налична за потребили, които са си „вързали“ банковата сметка или дебитната карта чрез Stripe (компания за разплащания) и които пребивават в следните държави: Австралия, Австрия, Белгия, Канада, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Хонконг, Ирландия, Италия, Япония, Латвия, Литва, Люксембург, Мексико, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия , Румъния, Сингапур, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Обединеното кралство, САЩ.

В момента България също е налична в Stripe. Ала (ако ултимативната Ви цел да печелите пари чрез Medium),  Ви съветвам да се свържете и с Medium, и със Stripe.

Какво е Medium?

medium.com e онлайн платформа за споделяне на съдържание (което е създадена от потребителите),  създадена през 2012 година.

Принципът зад сайта е прост – потребители на него могат да създават съдържание (под формата на текст, добавяйки изображения, препратки и т.н.). Всеки потребител може да има свой профил, които може да бъде следен.

Според Уикипедия Medium e хост (сайт-домакин) за блогове (един от създателите на платформата е работил над разработването на Blogger (сайтът-домакин за блогове на Google).

Концентрацията на много блогове, които генерират съдържание (в случая на профили) е експоненциален метод за развитие – повечето потребители означава повече потенциално създадено съдържание, повече съдържание означава потенциално повече потенциален трафик.

Според Уикипедия Medium платформата е достигнала 60 милиона месечни потребили през 2016 година (което е гигантски трафик). Колко са днес – аз не мога да отговоря.

Не е преувеличено да се каже, че са отново със сигурност десетки милиони (което е огромна аудитория).

На Medium има както лица, които се занимават аматьорски със списване, така и профили на утвърдили се компании.

Защо трябва да знаем за Medium?

Ако искате да създавате свой блог – нямате си и на представа колко е трудно, ако искате да привличате трафик от търсачките.

Ако пък искате да споделяте написаното чрез социалните мрежи – не винаги това може да се осъществи (тъй като би означавало да се осъществява спам).

Какъв избор тогава може да осъществи тогава човек?

Като създаде и основен/паралелен профил на сайт като Medium.

Възползвайки се от установения вече огромен трафик, той може да придобие популярност/последователи.

Аз винаги съм бил „адвокат“ за методите, чрез които човек може да извърши определено действие (в случая да публикува статия) и да може да печели от него, без да проявява след това някакви действия.

На Medium може да пише всичко (което не противоречи на правилата на сайта).

Едно от „златните правила“ на създаването на съдържание – правило, което самия аз понякога пренебрегвам е да се създава съдържание, което ще се чете и в бъдеще.

Какво означа това ли? Множество публикации могат да бъдат окачествени като мнения – те може би засягат проблем, който е наболял днес, ала утре ще е забравен. Да дадем пресен пример: статия за възрастните хора, които бяха заснети през последните дни да проявяват жестокост към животните ще има голям трафик сега. Ала статия, която касае жестокостта към животните като цяло – може да има малък, но постоянен трафик.

Сайтът има своя собствена търсачка, чрез която потребителите може да търсят съдържание. Дори и да пишете на език, който не се ползва толкова много на платформата (да речем български) – за определени теми пак ще има конкуренция.

За бъде една статия най-отгоре на резултатите – как се постига това ли?

Ами метода е много прост, но много сложен на практика. Тя трябва да отговаря на нуждите на нейните читатели.

Как може човек може да печели от Medium?

Освен, че човек може да придобие популярност, то определени потребители може да се опитат се кандидатират да бъдат приети на програмата за партниране на Medium. Повече за нея можете да прочетете тук: https://help.medium.com/hc/en-us/articles/115011694187-Join-the-Partner-Program

Важна забележка, която трябва да се направи е, че не е нужно човек да е платен абонат (сайта има и такава функция), за да бъде приет на програмата.

Според следната връзка: https://help.medium.com/hc/en-us/articles/360036691193-Calculating-earnings-in-the-Partner-Program изчисляването на заплащането се прави на базата на два фактора.

Те са: колко време потребителите прекарват да четат Вашата публикация, колко те прекарват месечно да четат Вашите публикации. Методът, който сайта използва е чисто математически (аз винаги ми е „куцала“ математиката, за това Ви приканвам да прочетете информацията във връзката, вместо да се излагам).

Аз не мога да дам конкретни примери колко може да се печели на месец чрез сайта.

Според мен – ако владеете някой голям световен език, то сайтът е хубав начин най-малкото да бъдете забелязани (ако Ви бива).

Друго важно нещо, което трябва да се отбележи е (както сайтът си е отбелязал) – ако сте одобрени и започнете да печелите средства, то Ваша отговорност е да декларирате получените доходи.

За това, за да не подведа никого – приканвам и аз всеки да се консултира с много опитен данъчен експерт по тази тема.

Ако това Ви звучи абсурдно (темата не била толкова сложна) – да, процентът, с който ще се обложат доходите е 10 процента. Ала какъв е да речем в случая нормативно признатите разходи – 40? Или са по-малко?

Финални мисли

Аз научих за Medium преди няколко години. И поначало се почудих зад неговия смисъл – все пак и тогава имаше безплатни решения като Blogger. Във всяка държава също може би има и сайтове, в които човек може да създаде свой блог.

Е, Medium със сигурност правят нещо правилно, щом имат подобен трафик.

Преди да ме апострофирате – щом всичко е толкова „Гучи“, защо не съм създал профил там, а списвам този „анонимен парцал“?

Да, прави сте донякъде. Ала при създаването на съдържание често няма правилни и неправилни неща. Човек винаги може да опита да създаде (колкото и да е трудно) свой собствен сайт и да се бори за трафик. В Medium отново има конкуренция също.

Кое е правилното решение? Понякога всичко опира до късмет. Човек може да бъде забелязан (или не), независимо какво опита.

Някои хора ще кажат, че е разумно например човек да създаде профил в един сайт (в този случай Medium) и да пренасочва трафик към свой собствен.

За последното трябва да проверите дали противоречи на правилата на Medium.

Ала дори и да е разрешено – то замислете се, принципът на всеки сайт/апликация в мрежата е да задържа колкото може повече използващите я потребители.

Но (стига да не е забранено) човек винаги може да опита.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по