Печели Пари От Плавания С Яхта

печели пари от плавания с яхта

Тази статия: „печели пари от плавания с яхта“ беше вдъхновена от един мой далечен познат (от уважение към правото му на поверителност няма да посоча кой е ток), който печели пари от плавания с яхта.

„Я виж ти!“ – ще си каже читателя с право. „Как мога да правя и аз това?“.

В тази статия ще се опитам да отговоря на тъкмо това.

Разбира се – искам да направя една важна ремарка. Както ще прочетете – мореходството (било то като хоби, било то професионално) е едно много сериозно начинание. В никакъв случай не бих искал да насърча някого да направи нещо безразсъдно.

Как да плаваме яхта, ако не можем да си я позволим?

Яхтите са скъпи.

„No shit, Шерлок“ – ще си каже читателя.

Дори по-остарели модели (независимо дали са моторни или ветроходни), които са втора ръка вървят (понякога) над 50 000 лв.

Как тогава моят приятел си позволява да плава с яхта?

Той наема такива.

Преди да пристъпи към наема (който също може да е много скъп /от над 200 евро на ден) – той организира чрез социалните мрежи събитието.

Така – очертал маршрут, той рекламира ваканционното преживяване и взима пари „на зелено“.

„Ма ако никой не се заинтресува? Или прекалено малко хора се заинтересуват?“ – ще попитате Вие.

Просто пътуването не се организира. А предварително взетите пари – се възстановяват (разбира се, за да не провалите платената почивка на някого /която се заявява предварително, както знаем/, то може очертаете някакъв разумен времеви порядък).

Има доста сайтове в Интернет, които са посветени на наемане (чартиране ) на яхти.

Те рекламират яхти, които са разположени в различни държави.

Може би е повече от ясно, че аз не съм се занимавал с подобна дейност.

Как тогава може да разберете дали нещата са легитимни?

Може да се обърнете към някой местен яхт-клуб (или група на хора, които упражняват мореходство). Те ще Ви дадат идея и насоки.

Какво е нужно да плаваме с яхта?

Както казах – мореходството е много сериозна дейност.

Толкова сериозна, че има курсове за придобиване на капитанска правоспособност на съдове, които са над 40 брутни тона.

Тези курсове се „надзирават“ от Изпълнителна агенция „Морска администрация“. (За тези българи, които живеят в чужбина – трябва да проверите коя е отговорната държана институция, която отговоря за мореплаването в държавата, в която пребивавате).

Тя е посочила учебните заведения (организации), които обучават тук. Може да следите чрез страницата във времето кой може да обучава. Ако имате съмнение – винаги може да направите справка чрез агенцията.

Какво е нужно да притежавате, за да получите правоспособност? Агенцията е посочила тук изискванията, обобщавайки ги те са:

  • да сте преминали обучителния курс.
  • да имате минимум основно образование
  • да подадете заявление
  • да платите държавна такса от 15 лева

След като изпитът е успешно взет, то следва да подадете отново заявление, този път с медицинско, което е заверено от лекар, който е упълномощен. Пълният списък на лекарите може да намерите тук.

Обучителният курс въвежда обучаващия се в различни теми, които ще му помогнат при управлението на яхтата.Няма да Ви лъжа – материалът не е малко.

Но ако смятате да управлявате съд в открито море – даже ми се вижда малък.

Добре ще да е – и да говорите и някой международен език (като английски, френски и т.н.).

Колко се печели от плаване с яхта?

Моят приятел го прави за удоволствие (понеже май си има странични източници на доход).

Но да кажем, че той наеме яхта за 7 дни. Ако за наема даде 1800 евро. То той се стреми преди това да е „привлякъл“ 5-6 човека. Той им вземе около 500 евро. Така и на него му остане малко.

Разбира се – някой ще каже, че за тези пари някой може да си купи билет за круизен кораб. На който има лапане и пиене на корем. И забавления: като комар, дискотеки и т.н.

Така е. За това приятеля ми организира веднъж това нещо.

Защото има опит при управлението на яхти (пропътувал е десетки хиляди морски мили в почти всички морета и океани по света).

Финални мисли относно как се печели пари от плавания с яхта

Това е, което горе-долу исках да кажа по темата.

Отново се извинявам, ако тя биде прочетена от „стари морски вълци“. Пак подчертавам дебело, че оперирането на плавателен съд в открито море не е шега работа.

Просто исках да напиша по темата,  вдъхновен от романтичната представа за Анди Дюфрейн (главния герой от „Изкуплението Шоушенк“, любимия ми филм, който поправя своята яхта).

Кой знае? Ако някой се замогне от идеите, които представям в pasivendohod.net, то може да замине за някоя топла, южна страна. И да се занимава с това в свободното си време. 🙂

Сега сериозно – ако сте харесали мисията на pasivendohod.net, то може да споделите материалите, които са качени. Или да хареса страницата ни във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по