Печели Пари От Плавания С Яхта

печели пари от плавания с яхта

Тази статия: „печели пари от плавания с яхта“ беше вдъхновена от един мой далечен познат (от уважение към правото му на поверителност няма да посоча кой е ток), който печели пари от плавания с яхта.

„Я виж ти!“ – ще си каже читателя с право. „Как мога да правя и аз това?“.

В тази статия ще се опитам да отговоря на тъкмо това.

Разбира се – искам да направя една важна ремарка. Както ще прочетете – мореходството (било то като хоби, било то професионално) е едно много сериозно начинание. В никакъв случай не бих искал да насърча някого да направи нещо безразсъдно.

Как да плаваме яхта, ако не можем да си я позволим?

Яхтите са скъпи.

„No shit, Шерлок“ – ще си каже читателя.

Дори по-остарели модели (независимо дали са моторни или ветроходни), които са втора ръка вървят (понякога) над 50 000 лв.

Как тогава моят приятел си позволява да плава с яхта?

Той наема такива.

Преди да пристъпи към наема (който също може да е много скъп /от над 200 евро на ден) – той организира чрез социалните мрежи събитието.

Така – очертал маршрут, той рекламира ваканционното преживяване и взима пари „на зелено“.

„Ма ако никой не се заинтресува? Или прекалено малко хора се заинтересуват?“ – ще попитате Вие.

Просто пътуването не се организира. А предварително взетите пари – се възстановяват (разбира се, за да не провалите платената почивка на някого /която се заявява предварително, както знаем/, то може очертаете някакъв разумен времеви порядък).

Има доста сайтове в Интернет, които са посветени на наемане (чартиране ) на яхти.

Те рекламират яхти, които са разположени в различни държави.

Може би е повече от ясно, че аз не съм се занимавал с подобна дейност.

Как тогава може да разберете дали нещата са легитимни?

Може да се обърнете към някой местен яхт-клуб (или група на хора, които упражняват мореходство). Те ще Ви дадат идея и насоки.

Какво е нужно да плаваме с яхта?

Както казах – мореходството е много сериозна дейност.

Толкова сериозна, че има курсове за придобиване на капитанска правоспособност на съдове, които са над 40 брутни тона.

Тези курсове се „надзирават“ от Изпълнителна агенция „Морска администрация“. (За тези българи, които живеят в чужбина – трябва да проверите коя е отговорната държана институция, която отговоря за мореплаването в държавата, в която пребивавате).

Тя е посочила учебните заведения (организации), които обучават тук. Може да следите чрез страницата във времето кой може да обучава. Ако имате съмнение – винаги може да направите справка чрез агенцията.

Какво е нужно да притежавате, за да получите правоспособност? Агенцията е посочила тук изискванията, обобщавайки ги те са:

  • да сте преминали обучителния курс.
  • да имате минимум основно образование
  • да подадете заявление
  • да платите държавна такса от 15 лева

След като изпитът е успешно взет, то следва да подадете отново заявление, този път с медицинско, което е заверено от лекар, който е упълномощен. Пълният списък на лекарите може да намерите тук.

Обучителният курс въвежда обучаващия се в различни теми, които ще му помогнат при управлението на яхтата.Няма да Ви лъжа – материалът не е малко.

Но ако смятате да управлявате съд в открито море – даже ми се вижда малък.

Добре ще да е – и да говорите и някой международен език (като английски, френски и т.н.).

Колко се печели от плаване с яхта?

Моят приятел го прави за удоволствие (понеже май си има странични източници на доход).

Но да кажем, че той наеме яхта за 7 дни. Ако за наема даде 1800 евро. То той се стреми преди това да е „привлякъл“ 5-6 човека. Той им вземе около 500 евро. Така и на него му остане малко.

Разбира се – някой ще каже, че за тези пари някой може да си купи билет за круизен кораб. На който има лапане и пиене на корем. И забавления: като комар, дискотеки и т.н.

Така е. За това приятеля ми организира веднъж това нещо.

Защото има опит при управлението на яхти (пропътувал е десетки хиляди морски мили в почти всички морета и океани по света).

Финални мисли относно как се печели пари от плавания с яхта

Това е, което горе-долу исках да кажа по темата.

Отново се извинявам, ако тя биде прочетена от „стари морски вълци“. Пак подчертавам дебело, че оперирането на плавателен съд в открито море не е шега работа.

Просто исках да напиша по темата,  вдъхновен от романтичната представа за Анди Дюфрейн (главния герой от „Изкуплението Шоушенк“, любимия ми филм, който поправя своята яхта).

Кой знае? Ако някой се замогне от идеите, които представям в pasivendohod.net, то може да замине за някоя топла, южна страна. И да се занимава с това в свободното си време. 🙂

Сега сериозно – ако сте харесали мисията на pasivendohod.net, то може да споделите материалите, които са качени. Или да хареса страницата ни във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on vk
VK
Share on telegram
Telegram
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on pocket
Pocket
Share on odnoklassniki
OK
Допълнителен доход с личен автомобил
Лайфстайл съвети - как да преминем от традиционна тип работа към алтернативни методи за препитание

Допълнителен доход с личен автомобил

Няма да се уморя да повтарям – Pasivendohod.net е посветен да бъде трибуна, на която да представям материали, към които има потенциален посетителски интерес. Несъмнено такъв материал (особено ако направим проучване за потенциален месечен обем от търсения в търсачките) е „допълнителен доход с личен автомобил“. И тъй като аз имам

мobrog мнения
Съвети (наръчници) относно как да правим пари в Интернет

Mobrog мнения

Pasivendohod.net е посветен на теми за реализиране на допълнителен доход чрез Интернет (а и без него), към които има потенциален потребителски интерес. Тъкмо такава е „mobrog мения“ – поне при проучване за потенциален обем от месечни търсения в търсачките. За това реших да създам този материал, за да ревюирам Mobrog