Писането Под Псевдоним Или Под Реално Име: Кое Е По-Добре?

Писането под псевдоним или под реално име: кое е по-добре?

Замисляте да стартирате свой сайт (или профил в социалните мрежи), който да развиете, но се чудите: писането под псевдоним или под реалното Ви име е по-добре за бъдещия проект?

Е, в тази статия ще дам моята гледна точка по въпроса.

Ползи от писането под псевдоним

Хората са създавали текстове от хилядолетелия под различно име (по най-различни причини) – главно да поставят „вододел“ между себе си и това, което са създавали като текст.

Исторически пример е османският султан Сюлейман Великолепни, който е писал поезия под псевдонима „Мухиби“.

Днес хората също използват псевдоними.

Защо обаче трябва да се замислите дали да използвате такъв, ако създавате свое собствено съдържание за Вашия сайт/блог?

Ако Вашия сайт/блог е посветен на противоречива или много чувствителна тема (като да речем сексуалността или злободневна политика), то може би писането под псевдоним е добро решение.

Защото – това, което се публикува в Интернет има голяма вероятност никога да не може да бъде изтрито от там.

Читателите може да Ви проследят до личните Ви профили в социалните мрежи. И да речем, че сте публикували статия, в която се защитава правото на хората с нетрадиционна сексуална ориентация да сключат граждански брак по между си.  Така ще се предпазите от евентуалните заплашителни, тролски съобщения.

Хората може да прибягнат и до ползването на псевдоним: поради заплахата от кражба на идентичността.

Не, спокойно, никой няма да тегли кредит от Ваше име, ако излизате с Вашите реални имена под Вашите публикации.

Тук се има предвид създаването на фалшиви профили, които да имитират Вашия реален.

„Ама то и с псевдоним какво им пречи да създадат фалшиви профили под него?“ – ще кажете Вие.

Така е, не им пречи. Но съвета ми не е безполезен и противоречив. Той е част от по-горния, както и тези, които ще напиша по-долу.

Друга причина, която може да Ви накара да ползвате псевдоним е да защитите своята работа.

По идейна линия блогването е хоби (макар че доста хора печелят и пари от това). Но мнозина, които имат блог го правят просто „заради спорта“.

Но както казах – публикуването на информация може да е чест на теми, по които няма широк обществен консенсус.

Вие може да искате да „разобличите“ порочни практики в дадена сфера на обществения или икономическия живот.

Анонимността може да Ви предпази.

Негативите от писането под псевдоним

Както е в живота – така и в Интернет човек трябва да застава с името си.

„Човек, това е най-обърканата статия, която съм чел. Пишеш за анонимност, а после врещиш за публичност! Какво имаш предвид?“ – ще си каже някой.

Когато създаваме съдържание – в редица случаи е много важно това съдържание да е подплатено с репутация/знанията на човека, който го е създал.

Аз съм написал за практиката на Гугъл да маркира някои теми като YMYL – търсачката дава предимство на професиалисти, що се отнася до ниши като финанси, кредити, здравна информация и т.н.

В бъдеще тези ниши „могат да растат“. И на по-предни позиции ще се класират хора/организации, които имат явен професионален опит.

Друг довод да се пише под истинското име е създаването на връзка с читателите.

Това е кредо, което аз се старая да следвам. Колкото и глупави неща да съм написал в pasivendohod.net, то аз заставам пред Вас. Защото знам, че понякога – ако качения материал провокира дискусия, то нещата може да бъдат изяснени. Или да „изскочат“ други гледни точки.

Друг довод, който изисква публикуването под собственото име е бъдещия растеж на Вашия сайт/блог.

Пишейки сами – то в бъдеще Вие може да имате възможността да напишете текстове и за други сайтове, разменяйки публикации. Вие ще се привлекли техните собственици с изградената вече репутация като специалисти в дадената област.

Аз ясно съм посочил какви изисквания имам за публикации, които могат да бъдат приети на pasivendohod.net. Както и че всеки може да се свързва с мен тук.

 

Финални мисли относно публикуването под псевдоним или под реалното име

Важно е да помислите как ще маркирате Вашите публикации.

Ако ще разчитате на търсачките като източник на трафик – те се развиват и вече в тях са заложени маркери, които отчитат авторитета и експертизата на този, който ги създава.

Това може да се задълбочава още в близкото бъдеще.

Споделете Вашето мнение под темата.

Ако пък сте харесали мисията на pasivendohod.net  – то можете да харесате ни във Фейсбук или да споделите материалите в социалните мрежи.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
Telegram
StumbleUpon
Pocket
OK
Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.
Интервюта

Интервю с Радостина Минчева: Моралният престиж е ключов за устойчива бизнес стратегия. Осигурявайте си етичен капитал и за бранда, и на лично ниво.

Разговаряме с Радостина Минчева, която ще сподели своя опит и знание в областта на маркетинга и бранд репутацията. Темата е за значението на моралния престиж в съвременния бизнес свят и как той може да се превърне в силен катализатор за успех или пренебрегването му да доведе до загуби.   Каква

Пасивен доход за жена
Разни

Колко е възможен един пасивен доход за една жена през 2023?

Какво е най-важното за пасивният доход, пасивният доход за жените, какво би било най-лесно и най-добре комбиниращо се с ежедневието на една дама? Какво е пасивен доход – да започнем с това. Това би бил доход носещ печалба с най-малко или никаква работа. За някой това може да е по